Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2002 - tilleggsforslag: Bedre, tryggere og mer effektiv samferdsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 126/2001
Dato: 09.11.01

Statsbudsjettet 2002 - tilleggsforslag:

Bedre, tryggere og mer effektiv samferdsel

- Hele landet skal ha gode, trygge og effektive samferdselstjenester. Regjeringen legger vekt på at kollektivsatsingen i storbyene skal økes kraftig. Kollektivtransporten gis et løft på 65 millioner kroner i 2002, blant annet til oppgradering av T-banen i Oslo. Bevilgningene til viktige vegprosjekter økes med 100 millioner kroner og rammevilkårene for luftfarten bedres gjennom avgiftslettelser på over en milliard kroner. Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med at regjeringen i dag la fram sitt tilleggsforslag til statsbudsjett for 2002.

Løft for kollektivtransporten!

- Bevilgninger til tiltak for kollektivtransporten skal økes med 65 millioner kroner i forhold til tidligere forslag til statsbudsjett for 2002. Dette er et første viktig steg for å styrke kollektivtransporten, særlig i storbyene. Målet er å bedre kapasiteten, øke frekvensen og på sikt redusere prisene, sier samferdselsministeren.

Den foreslåtte økningen er fordelt med 45 millioner til oppgradering av linjenettet på T-banen i Oslo og 5 millioner kroner til å framskynde planleggingen av bybane i Bergen. I tillegg foreslås det å bevilge 15 millioner for å øke rabattsatsen for skole- og studentkort. ( Pressemelding om kollektivtransport)

Lettelser for luftfarten

Regjeringen går inn for å fjerne flypassasjeravgiften fra 1. april 2002. Fra samme tidspunkt foreslår regjeringen at passasjertrafikk i luften ikke lenger skal inngå i merverdiavgiftsystemet. Totalt betyr avgiftslettelsen for flyselskapene mer enn en milliard kroner. Dette gir en betydelig forbedring av rammevilkårene for luftfarten. ( Pressemelding om luftfart)

Mer penger til vegprosjekter

Bevilgningene til riksveginvesteringer i 2002 skal økes med 100 millioner kroner i forhold til tidligere framlagt forslag. Med den foreslåtte økningen vil det over statsbudsjettet for 2002 bli bevilget 448 millioner kroner mer enn i saldert budsjett for 2001. ( Pressemelding om veginvesteringer)

Et mer effektivt vegvesen

Regjeringen går inn for å skape et mer effektivt Statens vegvesen, der mindre ressurser går til administrasjon og mer penger kan brukes ute på vegen, til utbygging og vedlikehold. Produksjonsdelen i Statens vegvesen skal organiseres som et statlig aksjeselskap for å legge til rette for full konkurranseutsetting av produksjonsoppgavene. Regjeringen går også inn for at etaten skal desentraliseres gjennom å flytte oppgaver fra Vegdirektoratet og ut til fem vegregioner, med hvert sitt regionkontor og om lag 30 vegkontorer. ( Pressemelding om Statens vegvesen)

Moms på kjøreopplæring fjernes

I tilleggsforslag til statsbudsjettet for 2002 foreslår regjeringen at kjøreopplæring skal fritas for merverdiavgift. Dette gjelder kjøreopplæring i både offentlig og privat regi.

Tidligere er alle andre undervisningstjenester unntatt merverdiavgift.

Kompensasjonsordning for ekspressbusser avvikles

- Regjeringen foreslår å avvikle kompensasjonsordningen for dieselavgift for ekspressbusser, med virkning fra 1. januar 2002. Ekspressbussvirksomheten er en kommersiell næring, som over tid bør tilpasse seg gjeldende avgifter og krav for slik virksomhet, sier samferdselsministeren.

Bevilgningene til kompensasjon for dieselavgift for ekspressbusser ble redusert med om lag en tredjedel fra 2000 til 2001. Det opprinnelige bevilgningsforslaget på 25 millioner kroner i statsbudsjettet for 2002, innebar en halvering i forhold til saldert budsjett 2001.

Posten Norge BA

Regjeringen foreslår å øke det statlige utbyttet fra Posten Norge BA med 100 millioner kroner, til 224 millioner kroner. Utbytte for 2002 beregnes av resultat etter skatt i 2001. Endelig utbytte vil bli fastsatt av generalforsamlingen i selskapet.