Historisk arkiv

Bredbånd: Over 60 prosent av norske husstander og bedrifter har tilbud om tilkopling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Bredbånd er en viktig forutsetning for et nyskapende næringsliv og god offentlig sektor i hele landet. Utbyggingen av bredbånd i Norge har kommet langt, men det er fortsatt et stykke igjen før vi når regjeringens mål for bredbåndsutbredelse, sier samferdselsminister Torild Skogsholm. (11.12.02)

Pressemelding

Nr.: 153/2002
Dato: 11.12.02

Bredbånd: Over 60 prosent av norske husstander og bedrifter har tilbud om tilkopling

Over 60 prosent av norske husstander og bedrifter og i underkant av halvparten av kommunale institusjoner har i dag tilbud om tilkopling til bredbåndsnett til konkurransedyktig pris. 92 prosent av kommunale rådhus og 81 prosent av videregående skoler er tilknyttet bredbåndsnett. Dette viser en landsdekkende kartlegging som i dag ble overlevert til samferdselsminister Torild Skogsholm. Kartleggingen er utført av ECON Senter for økonomisk analyse og Teleplan, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.

- Bredbånd er en viktig forutsetning for et nyskapende næringsliv og god offentlig sektor i hele landet. Utbyggingen av bredbånd i Norge har kommet langt, men det er fortsatt et stykke igjen før vi når regjeringens mål for bredbåndsutbredelse, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Kartleggingen av utbredelsen av bredbåndstilgang i Norge er en oppfølging av regjeringens eNorge-plan som blant annet har som mål å øke utbredelsen av bredbånd. Regjeringens bredbåndspolitikk bygger på at det offentlige skal stimulere til konkurranse om å tilby elektroniske kommunikasjonsnett og -tjenester. Offentlige myndigheter skal i større grad etterspørre og ta i bruk bredbåndstjenester, blant annet gjennom satsing på bredbånd i helse- og skolesektoren og gjennom Høykom-ordningen.

- I løpet av få år har det vært en rask utvikling av bredbåndstilbudet i Norge, særlig når det gjelder tilbud til husstander og bedrifter. Men fortsatt er det slik at det i mange kommuner er et for dårlig utbygd tilbud. Denne bredbåndskartleggingen, som trolig er den mest omfattende som noen gang er gjort i Norge, gir oss en god oversikt over hvor tilbudet er godt og hvor markedsaktørene finner det lite attraktivt å ha et kommersielt tilbud av bredbåndstjenester. Dette gir oss et best mulig grunnlag for å vurdere hvor det er aktuelt å sette inn ytterligere tiltak for å styrke utbyggingen av bredbåndsnett, sier samferdselsministeren.

Bredbåndskartleggingen inngår som en viktig del av arbeidet med den varslede stortingsmeldingen om bredbånd, som regjeringen vil legge fram i 2003.

Konklusjoner i rapporten

ECON Senter for økonomisk analyse og Teleplan har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet kartlagt det norske bredbåndsmarkedet. Hensikten var å få en status over utbygging av bredbåndsnett i dag og anslå bredbåndsutbredelsen ved utgangen av 2005. I tillegg ble de to konsulentselskapene bedt om å beregne kostnadene ved å gjennomføre regjeringens mål for bredbåndsutbyggingen. 299 kommuneadministrasjoner og 3 085 kommunale institusjoner har deltatt i den detaljerte kartleggingen.

Noen av konklusjonene i rapporten:

  • Det har vært en kraftig økning i bredbåndsdekningen for privat sektor. I løpet av de siste to årene har dekningen til norske husstander økt fra 20 prosent til over 60 prosent. Blant bedrifter er dekningen enda høyere, ca 65 prosent.
  • Bredbåndsdekningen for kommunale institusjoner er 47 prosent, men det er stor variasjon ut fra type institusjon. Dersom man tar med leide linjer, som en måte å knytte seg til bredbåndsnett på, så er dekningen høyere. Hele 92 prosent av kommunale rådhus og 81 prosent av videregående skoler er da tilknyttet bredbånd, mens for bibliotekene og grunnskolene er tallene lavere, med henholdsvis 53 prosent og 42 prosent.
  • ·
  • Det ventes en vekst i bredbåndstilbudet fram mot 2005. Det anslås at tilbudet om tilknytning til bredbåndsnett i privat- og bedriftsmarkedet vil være om lag 80 prosent i 2005. Grunnskolene og bibliotekene vil få økt andel bredbåndstilknytninger, til henholdsvis 52 prosent og 59 prosent.
  • Regjeringens mål for bredbåndsutbygging i eNorge-planen er at alle grunnskoler, folkebibliotek og kommuneadministrasjoner i løpet av 2005 skal ha tilbud om bredbåndstilknytning til konkurransedyktige priser. Alle videregående skoler skal ha et slikt tilbud innen 2003. I rapporten anslås det at mellom 47 og 65 prosent av kommunene og andre offentlige institusjoner vil ha bredbåndsdekning innen 2005. For at målene i eNorge-planen skal nås, anslås det en merkostnad på mellom 0,8 og 1,7 milliarder kroner.
  • Tilknytning til bredbåndsnett for kommunale institusjoner behøver ikke å basere seg på en minimums overføringskapasitet eller en bestemt overføringsteknologi. Institusjonene bør i stedet ta utgangspunkt i hvilke behov de har for ulike tjenester og så bygge et bredbåndsnett som er tilpasset disse behovene.


Rapporten "Bredbånd – kartlegging" fra ECON Senter for økonomisk analyse og Teleplan er lagt ut på Samferdselsdepartementets nettside.