Historisk arkiv

Framføringsveger for telenett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Strengere krav fra kommunene kan forsinke og fordyre bredbåndsutbyggingen i områder av landet som har dårlig bredbåndtilbud. Dette går fram av en rapport, som Teleplan AS har utarbeidet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. (10.04.03)

Pressemelding

Nr.: 42/03
Dato: 10.04.03

Framføringsveger for telenett

Strengere krav fra kommunene kan forsinke og fordyre bredbåndsutbyggingen i områder av landet som har dårlig bredbåndtilbud.

Dette går fram av rapporten "Kartlegging av bruk av offentlig vederlag for framføring", som Teleplan AS har utarbeidet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.

Kommunene har til nå stilt få krav til utbyggere av telenett og holdt et lavt prisnivå når det gjelder vederlag og godtgjørelse for tilgang til kommunal grunn. Dette er i ferd med å endre seg. Mange kommuner har innført eiendomsskatt, eller vurderer å innføre slik skatt. Dessuten er mange kommuner i ferd med å stille flere krav og ta betalt for tilgang til kommunal grunn.

I tillegg har Teleplan også utarbeidet rapporten "Kartlegging av eksisterende framføringsveger for bredbånd" for Samferdselsdepartementet.

De to rapportene er en oppfølging av rapporten "Fremføringsveier for telenett: Den som ikke graver en grøft for andre, faller selv deri…", som ble overlevert til Samferdselsdepartementet i august 2001.

Målet med rapporten "Kartlegging av bruk av offentlig vederlag for framføring" er å få fram opplysninger om kostnadene for framføring av telenett. Rapporten tar opp forhold som påvirker framføringskostnadene og hvordan slike kostnader påvirker prisnivået på teletjenester og teleoperatørenes investeringsvilje.

I rapporten "Kartlegging av eksisterende framføringsveger for bredbånd" har Teleplan identifisert og beskrevet framføringsvegene for bredbånd i kommunene.

I denne rapporten kommer det blant annet fram at kommunene disponerer få kilometer med trekkrør for telekabel, og at disse trekkrørene brukes i liten grad i bredbåndsutbyggingen. Nær halvparten av norske kommuner deltar i en eller annen form for samarbeid med andre kommuner når det gjelder framføringsveger for bredbånd, men kun ti prosent av kommunene har lagt konkrete strategier for framføringsveger.

Om lag en tredjedel av kommunene sier at de helt eller delvis legger trekkrør for telekabel når det graves for andre formål. Kun åtte prosent av kommunene sørger for at teleoperatørene legger ekstra rør når de er ute og graver.

Videre oppfølging

Samferdselsdepartementet har allerede utarbeidet veiledningsmateriale til kommunene om bredbånd og framføringsveger og utredning av offentlige finansieringsmodeller for bredbånd. Samferdselsdepartementet vil nå vurdere om det er behov for andre typer virkemidler, i tillegg til informasjon og veiledning, for å få en mer effektiv utbygging av framføringsveger for bredbånd. Eventuelle nye tiltak på dette området vil bli omtalt i stortingsmeldingen om bredbånd som regjeringen skal legge fram i løpet av 2003.




Til redaksjonen:

For mer informasjon, se rapportene " Kartlegging av bruk av offentlig vederlag for framføring" og "Kartlegging av eksisterende framføringsveger for bredbånd"

Rapportene foreligger ikke i trykket versjon.