Historisk arkiv

Økt bevilgning til kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 59/2001
Dato: 11.05.01

Økt bevilgning til kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA

Regjeringen foreslår at bevilgningen til statlig kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA i 2001 skal øke fra 987 til 1 215 millioner kroner. Den foreslåtte økningen har sammenheng med at Samferdselsdepartementet og NSB BA i april inngikk endelig avtale om kjøp av slike tjenester.

Avtalen mellom NSB BA og staten ved Samferdselsdepartementet betyr at det ikke blir noen ytterligere takstøkninger og at togtilbudet videreføres i 2001 slik det er i dag. I avtalebeløpet er det tatt hensyn til alle ekstraordinære kostnader som følge av mangelen på lokomotivførere og ekstra kostnader på strekninger der det er nødvendig å sette inn buss som erstatningstilbud. I tillegg til eksisterende erstatningstilbud med buss, skal det etableres et busstilbud til erstatning for intercitytilbudet på strekningen Lillehammer – Otta. Avtalen innebærer dessuten at togtilbudet på Arendalsbanen og et redusert togtilbud på Bratsbergbanen blir satt i gang fra sommeren. Tilbudet på Bratsbergbanen skjer som er prøveordning. Ifølge avtalen har NSB mulighet til å erstatte togtilbudet med buss på avganger med mindre enn 15 prosent belegg.

Den nye avtalen for kjøp av persontransporttjenester vil i tillegg dekke det inntektstapet NSB får som følge av at det ekstraordinære takstpålegget i Romeriksporten.


Se også:
St.prp. nr. 76 (2000-2001) Om ein del saker på Samferdselsdepartementets område
Pressemelding nr. 30/2001: Ny avtale om kjøp av persontransporttjenester fra NSB BA: Ingen takstøkning