Historisk arkiv

Styrket samferdselsbudsjett: Økte bevilgninger til kollektivtransport, veg og jernbane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 106/03
Dato: 08.10.03

Statsbudsjettet 2004:

Styrket samferdselsbudsjett: Økte bevilgninger til kollektivtransport, veg og jernbane

Regjeringen foreslår et samferdselsbudsjett på om lag 21,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 1,2 milliarder eller 6,1 prosent sammenliknet med 2003, etter justeringer for engangsutgifter blant annet som følge av nye selskapsetableringer i 2003.

- Forslaget til statsbudsjett betyr en sterk satsning på kollektivtransporten med nær én milliard kroner i økte bevilgninger og reduserte avgifter i 2004. Et slikt kollektivløft vil gi et helse- og miljøvennlig alternativ til økt bruk av privatbil i storbyområdene, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

- Et godt utbygd vegnett er viktig for et levende næringsliv og folks hverdag i distriktene. Med et økt investeringsbudsjett for riksveger, er det rom for å sette i gang en rekke nye riksvegprosjekter neste år, med elleve nye prosjekter på stamvegene og flere nye prosjekter på de andre delene av riksvegnettet. Økt trafikksikkerhet på vegene og rassikring i distriktene er også prioriterte områder. Jernbanens investeringsbudsjett økes med nær 40 prosent, blant annet med en stor bevilgning til sikkert togradiosystem, GSM-R, sier samferdselsministeren.

- Regjeringen ønsker å styrke kollektivtransporten. Forslaget om å innføre merverdiavgift med lav sats – seks prosent – for persontransport vil føre til betydelige lettelser for kollektivtransporten, som nå bør komme passasjerene til gode, sier samferdselsministeren. Dette er beregnet å gi en samlet årlig gevinst for trafikkselskapene på om lag 500 millioner kroner. I tillegg vil særlig skinnegående transport nyte godt av regjeringens forslag om å frita all produksjonsvirksomhet for el-avgift.

Sterk økning i satsing på kollektivtransport

Regjeringen foreslår å bevilge i alt 8,4 milliarder kroner til kollektivtransporttiltak over statsbudsjettet for 2004. Dette er en økning på 574 millioner kroner eller vel 7 prosent. I tillegg kommer 360 millioner kroner i bompengemidler, slik at det neste år kan brukes 8,7 milliarder kroner til kollektivtransport.

Regjeringen retter kollektivinnsatsen spesielt mot jernbanen og storbyområdene. Det foreslås blant annet 100 millioner kroner til den nye "Belønningsordningen" som skal stimulere storbyområdene til å gjennomføre tiltak som skal styrke kollektivtransporten og dempe veksten i personbiltrafikken. I tillegg vil økonomien i kollektivselskapene bli betydelig forbedret som følge av forslaget om momslettelser og bortfall av dagens el-avgift for produksjonsvirksomhet.

Om lag 610 millioner kroner er foreslått til særskilte kollektivtransporttiltak innenfor Statens vegvesens virkeområde. Midlene skal særlig nyttes til framkommelighetstiltak i storbyområdene Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim, og til utbygging av T-baneringen og opprusting av T-banen i Oslo.

Til Jernbaneverket, som er ansvarlig for drift, vedlikehold og utbygging av jernbanens linjenett, er det foreslått 4,8 milliarder kroner. Dette er en økning på 366 millioner eller 8,3 prosent. Av dette er det satt av 1,1 milliard kroner til utbygging av nytt dobbeltspor Sandvika-Asker og 550 millioner kroner til utbygging av sikker togradio (GSM-R) på strekninger hvor dette mangler i dag.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattog på Dovrebanen, Bergensbanen, Sørlandsbanen og Nordlandsbanen i 2004. Ordningen med rabatterte togreiser med NSB for studenter vil bli forbedret neste år.

Regjeringen foreslår 200,8 millioner kroner i tilskudd til Hurtigruten for 2004.

Vegformål:12,7 milliarder kroner – Mange nye anleggsprosjekter – trafikksikkerhet og rassikring skal prioriteres

Regjeringen foreslår en samlet bevilgning på 12 738,4 millioner kroner til vegformål i 2004. Dette er en økning på nær 600 millioner kroner eller 4,9 prosent, korrigert for at det i 2003 budsjettet ligger inne en engangsutgift på 1,9 milliarder kroner i samband med etableringen av Mesta AS.

Av den foreslåtte bevilgningen til vegformål er 5,8 milliarder kroner satt av til trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger, og 4,9 milliarder kroner er foreslått til riksveginvesteringer medregnet rassikring. Regjeringen foreslår 1 155 millioner kroner til kjøp av riksvegferjetjenester.

Regjeringen foreslår vel en halv milliard kroner til rassikring neste år, samtidig som den sterke satsningen over vegbudsjettet på kollektivtransporttiltak i storbyene videreføres.

- Med et økt investeringsbudsjett er det i tillegg rom for at det neste år kan settes i gang anleggsarbeid på til sammen 11 nye prosjekter på stamvegnettet og en rekke prosjekter på øvrige riksveger. Mange av disse nye prosjektene fjerner "flaskehalser" som i dag hindrer næringslivets framkommelighet på vegnettet, særlig i distriktene, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Over vegbudsjettet har regjeringen ellers prioritert bevilgninger til rasjonell framdrift for riksvegprosjekter som allerede er satt i gang, støyreduserende tiltak langs vegene og tiltak for økt trafikksikkerhet.

I tillegg til riksveginvesteringene over statsbudsjettet vil bompengeselskapene neste år stille til rådighet 2 477 millioner kroner til utbygging av riksvegnettet, medregnet 360 millioner kroner til investeringstiltak for kollektivtrafikken.

Jernbaneformål: I alt 6,2 milliarder kroner – utbygging av GSM-R og nytt dobbeltspor Sandvika-Asker

Regjeringen foreslår at det over statsbudsjettet for neste år skal bevilges i alt 6 246,6 millioner kroner til jernbaneformål. Dette er en økning på 401 millioner kroner, eller 6,8 prosent (korrigert for at det i 2003-budsjettet ligger inne 200 millioner kroner i tilførsel av ny egenkapital til NSB AS).

Til Jernbaneverkets arbeid med drift, vedlikehold og utbygging av jernbanens linjenett er det foreslått 4,8 milliarder kroner. Innenfor Jernbaneverkets investeringsbudsjett har regjeringen prioritert utbygging av nytt dobbeltspor Sandvika – Asker. Nær 1,1 milliard kroner er avsatt til denne utbyggingen. Det er også satt av 550 millioner kroner til utbygging av sikker togkommunikasjon (GSM-R) på strekninger som i dag ikke har dette.

Det er foreslått 1,4 milliarder kroner til statlig kjøp av persontransporttjenester med tog, og 26 millioner kroner til drift av Statens jernbanetilsyn.

Luftfart: 885 millioner kroner

Regjeringen foreslår at det bevilges 885 millioner kroner til luftfartsformål i 2004. Korrigert for engangsutgifter som gjelder etableringen av Avinor AS, er dette en økning på om lag 10 prosent sammenliknet med 2003.

Til statlig kjøp av flyrutetjenester som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme er det foreslått 420,5 millioner kroner. Dette vil gi om lag samme aktivitetsnivå som i 2003.

Regjeringen foreslår 277 millioner kroner i tilskudd til de regionale lufthavnene, en økning på om lag 5 prosent.

Til Luftfartstilsynet foreslås 164,2 millioner kroner, en økning på om lag 37 prosent sammenliknet med 2003. Økningen kommer av flyttekostnader i samband med at Luftfartstilsynet skal flytte fra Oslo til Bodø.

Til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane foreslås 23,3 millioner kroner, om lag det samme som for 2003.

Post og telekommunikasjon: 506 millioner kroner

Samlet budsjettforslag for post og telekommunikasjoner er på 506 millioner kroner. Dette er en økning på om lag 24 millioner kroner fra 2003, korrigert for engangsutgifter samband med at det i 2003 ble bevilget 600 millioner kroner i tilførsel av ny egenkapital til Posten Norge AS.

Til statlig kjøp av bedriftsøkonomisk ulønnsomme posttjenester fra Posten er det foreslått 316 millioner kroner, en økning på 11 millioner kroner eller 3,6 prosent sammenliknet med 2003.

Regjeringen foreslår at det bevilges 190,4 millioner kroner til Post- og teletilsynet i 2004, en økning på 12,7 millioner kroner eller 7,1 prosent fra 2003. Økningen kommer av kostnader i samband med at tilsynet skal flytte fra Oslo til Lillesand innen 2006.

Økt satsning på forskning – 145 millioner kroner

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett skal bevilges i alt 145,1 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Dette er en økning på 10,4 millioner kroner eller 7,7 prosent i forhold til 2003.

Innenfor det samlede forslaget til bevilgning på 145 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling er 112,6 millioner kroner foreslått til samferdselsforskning, en økning på 7,8 millioner kroner eller 7,4 prosent i forhold til 2003. Bevilgningen er fordelt med 71,6 millioner kroner til telekommunikasjonsforskning og 41 millioner til transportforskning.

I tillegg kommer en betydelig forsknings- og utviklingsvirksomhet som finansieres direkte over budsjettene til de statlige samferdselsetatene.