Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2005: Fylkesoversikt - forslag og tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Pressemelding

Nr.: 124/04
Dato: 06.10.04

Statsbudsjettet 2005:

Samferdselsdepartementet: Fylkesoversikt - forslag og tiltak

Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder

Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark




Østfold


Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamvegene E6 og E18 gjennom Østfold.

Til utbygging av E6 på strekningen Riksgrensen/Svinesund – Oslo til firefelts veg er det foreslått en statlig investeringsramme på 125 millioner kroner. I tillegg er det regnet med 210 millioner kroner i bompenger, fra blant annet "Østfoldpakka".

Innenfor denne rammen er det avsatt 10 millioner kroner til å fullfinansiere blant annet prosjektet Halmstad – Patterød. I tillegg videreføres prosjektet Åsgård – Halmstad som neste år blir tilført 250 millioner kroner, fordelt med 110 millioner kroner i statlige bevilgninger og 140 millioner i bompengemidler.

Det blir dessuten lagt opp til å starte arbeidene på E6 fra Svinesund og gjennom Sarpsborg (Svingenskogen - Åsgård) i løpet av 2005, med sikte på trafikkåpning i 2008. For 2005 er det avsatt 50 millioner kroner til dette prosjektet. Beløpet forutsettes i sin helhet å bli stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Prosjektet Ny Svinesundsforbindelse videreføres, med sikte på at det skal åpnes for trafikk i juni 2005. Prosjektet finansieres som del av en felles norsk-svensk bompengeordning, som betyr at Svinsundsforbindelsen AS har til oppgave å ta opp lån og innkreve bompenger til finansiering av den norske delen av den nye Svinesundsforbindelsen.

I budsjettforslaget blir det vist til at med de endringer i bompengeopplegget som fylkestinget har gått inn for, så vil det være mulig å finansiere utbyggingen av E6, slik at den kan tas i bruk som firefelts motorveg gjennom hele Østfold i 2008, mot tidligere forutsatt i 2009.

Til anleggsarbeid på stamvegstrekningen E18 Riksgrensen/Ørje – Oslo er det foreslått en statlig investeringsramme på 160 millioner kroner. I tillegg er det regnet med 40 millioner kroner i bompenger fra "Østfoldpakka". Innefor denne rammen er det blant annet satt av 100 millioner kroner til å videreføre prosjektet E18 Sekkelsten – Krosby (Askim).

Samferdselsdepartementet er positiv til å framskynde utbyggingen av E18 på strekningen Momarken – Sekkelsten. Departementet vil komme tilbake til et eventuelt opplegg for framskyndet utbygging av E18 gjennom Østfold i forbindelse med statsbudsjettet for 2006, når de nødvendige lokalpolitiske avklaringer foreligger, går det fram av budsjettforslaget.

I tillegg til midler til stamvegutbygging i Østfold er det avsatt 94 millioner kroner i statlige bevilgninger og 33 millioner kroner i bompengemidler (fra ”Østfoldpakka”) til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger. Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. Her inngår bygging av midtrekkverk på en 1,7 kilometer lang strekning på riksveg 111 i Rakkestad kommune (Sørby – Hverven). I tillegg prioriteres mindre utbedringer og bygging av gang- og sykkelveger.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Østfoldbanens østre linje.

Akershus

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til anleggsarbeid på stamvegnettet i fylket.

170 millioner kroner er avsatt til prosjektet riksveg 2 Kløfta - Nybakk, fordelt med 130 millioner kroner i bompengemidler og 40 millioner kroner i statlige bevilgninger. Prosjektet omfatter bygging av om lag 10,5 kilometer ny veg som vil korte inn eksisterende riksveg 2 med om lag 1,5 kilometer. De første 3,5 kilometerne fram til planskilt kryss ved Borgen vil bli bygd som tofelts veg med forbikjøringsfelt og midtrekkverk. Resten av strekningen vil bli bygd som ordinær tofelts veg.

Til stamvegprosjektet E16 Wøyen – Bjørum er det for neste år avsatt 120 millioner kroner, som i sin helhet blir stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter bygging av ny E16 på en 5,1 kilometer lang strekning nord for Sandvika i Akershus. I prosjektet inngår to tunneler, med en samlet lengde på 2,5 kilometer. Prosjekter omfatter ellers fem bruer og to kryss, i tillegg til påkoplinger til eksisterende E16 og omlegging av lokalveger. Den nye vegen vil erstatte en strekning på dagens E16 der det er mange ulykker og stor miljøbelastning.

Det var opprinnelig planlagt å bygge ut prosjektet som tofelts veg, samtidig som det var forutsatt at det umiddelbart skulle planlegges videre utbygging til firefelts veg, med påfølgende omgående utbygging. Arbeidet pågår med å endre reguleringsplanen for å kunne gjennomføre utbyggingen til firefelts veg i samsvar med den nye stamvegnormalen.

En direkte utbygging av E16 til firefelts veg vil imidlertid gi kostnadsbesparelser, og Samferdselsdepartementet legger derfor nå primært opp til at utbygging til fire felt skal skje samlet. Det legges opp til å gjennomføre mindre, forberedende arbeider fra våren 2005. Under forutsetning av snarlig planavklaring, legges det opp til anleggstart for utbygging til fire felt sommeren/høsten 2005. Valg av utbyggingsstrategi for prosjektet vil bli vurdert nærmere i det videre arbeidet med den eksterne kvalitetssikringen. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget om saken våren 2005, går det fram av budsjettforslaget.

Det er dessuten foreslått i alt 262 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Akershus får stilt til disposisjon 325 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2, medregnet 23 millioner kroner i merinntekt fra 2003 og 8 millioner i ubrukte midler fra tidligere år. Av bompengene forutsettes det 135 millioner kroner til strekningsvise investeringer på stamvegnettet og 160 millioner kroner til tiltak innenfor fylkesfordelt ramme, hvor 84 millioner kroner er fra Oslopakke 2. Dette betyr at 30 millioner kroner ennå ikke er fordelt. I tillegg forutsettes det at bompengeselskapet stiller 15 millioner kroner til disposisjon til kjøp av elektroniske brikker innenfor Akershus sin andel av bompengene.

Innenfor Statens vegvesens virkeområde skal det neste år nyttes om lag 180 millioner kroner til kollektivtrafikktiltak i Akershus. Av disse midlene er 70 millioner kroner statlige midler, mens resten er bompengemidler. Innenfor denne samlede rammen for kollektivtrafikktiltak er det satt av 50 millioner kroner til sikkerhets- og signalutstyr til Kolsåsbanen. I tillegg videreføres satsingen på utviklingen av knutepunkter og terminaler og tiltak for å bedre framkommeligheten for busser, blant annet igangsetting av arbeidet med å bygge kollektivfelt på E18 mellom Asker og Holmen.

I budsjettforslaget blir det vist til at Akershus fylkeskommune går inn for å prioritere Kolsåsbanen (Bærumsbanen) innenfor rammene av Oslopakke 1 og Oslopakke 2.
- Dette prosjektet er en viktig del av banesystemet i vest, men plansituasjonen er fortsatt uklar. Samferdselsdepartementet forutsetter at det utarbeides en plan med kostnadsoverslag og nytte-/kostanalyser for prosjektet, og at framdrift og finansiering blir vurdert i forbindelse med handlingsprogrammet for perioden 2006-2015. Kommunene Bærum og Oslo må fatte vedtak om prosjektet, og det må oppnås enighet om framtidig drift av banestrekningen. Den foreslåtte investering til Kolsåsbanen i 2005 gjelder utstyr som er påkrevd uansett framtidig løsning. Samferdselsdepartementet forutsetter imidlertid at det blir en avklaring av framtidig drift av banen før det iverksettes investeringstiltak, går det fram av budsjettforslaget.

Akershus fylkeskommune har vedtatt en løsning med såkalt automatbane (førerløs bane på reservert trasé) fra Fornebu til Lysaker. Baneløsningen er omforent med Oslo kommune. Kostnadene for infrastrukturen tilknyttet automatbanen er foreløpig beregnet til 880 millioner kroner.

Med nåværende kostnadsoverslag vil kostnadene for baneinfrastrukturen kunne bli dekket av statlige bidrag over samferdselsbudsjettet og bidrag fra berørte grunneiere (staten ved Moderniseringsdepartementet, Statsbygg og Oslo kommune), med henholdsvis 6/11 og 5/11 av kostnadene. Akershus fylkeskommune vil legge fram forslag til finansieringsplan basert på denne fordelingen.

Samferdselsdepartementet legger opp til et statlig bidrag på inntil 600 millioner kroner begrenset til et gitt kronebeløp som dekkes over ordningen med alternativ bruk av riksvegmidler. Det statlige bidraget over samferdselsbudsjettet vil være begrenset opptil 6/11 av endelig kostnadsramme, men likevel slik at det ikke overstiger 600 millioner kroner.

Akershus fylkeskommune påtar seg det totale driftsansvaret for automatbanen, noe som også har vært en forutsetning for statlig bevilgning. Driftsansvaret for banen omfatter både infrastruktur, materiell og tilskudd til drift. Det er planlagt å starte prosjektet i 2007. Saken vil bli lagt fram for Stortinget når det foreligger godkjente reguleringsplaner med et endelig kostnadsoverslag og finansieringsplan for prosjektet.

760 millioner kroner er satt av til bygging av nytt dobbeltspor Sandvika – Asker, medregnet modernisering og oppgradering av Asker stasjon. Dette prosjektet er en del av utbygging til fire spor på strekningen Skøyen – Asker. Anleggsarbeidet på delstrekningen Sandvika - Asker vil være ferdig sommeren 2005. Etter prøvekjøring høsten 2005 vil så den nye strekningen bli tatt i bruk i samband med ruteendringen omkring årsskiftet 2005/2006.

Det er satt av midler til planlegging av nytt dobbeltspor Lysaker – Sandvika.

53 millioner kroner foreslås til arbeid med teknisk og sikkerhetsmessig oppgradering av Lieråsen tunnel på Drammenbanen.

- Utbygging av Lysaker jernbanestasjon er viktig for betjening av Lysakerområdet og for kollektivreisende til og fra Fornebu. Bærum kommune har satt krav om felles reguleringsplan fra tiltakshaverne for stasjonsområdet ved Lysaker. Forslaget til felles reguleringsplan ble oversendt Bærum og Oslo kommune i januar 2004, og forslaget ble lagt ut til offentlig ettersyn i april 2004. Godkjenning av reguleringsplanen ventes høsten 2004. Ombygningen skal samordnes med øvrige aktører, slik at stasjonen framstår som en effektiv kollektivterminal for både tog, buss og den valgte kollektivbetjeningen av Fornebu, heter det i budsjettforslaget.

Det er planlagt større ombyggingstiltak på Strømmen stasjonen. Ombyggingen finansieres innenfor en bevilgning på 80 millioner kroner, som er satt av til tiltak for å gjøre flere stasjoner og trafikknutepunkt bedre tilgjengelige for publikum. Som en del av disse tiltakene vil det blant annet bli lagt vekt på bedre informasjon og service for publikum, i tillegg til arbeid som er med på å gjøre publikumsområdene enda tryggere og mer tilgjengelig for alle.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Gjøvikbanen.

Oslo

Det er foreslått 309 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnett) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i Oslo. I tillegg er det regnet med at Oslo får stilt til disposisjon 678 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2, medregnet 34 millioner kroner i merinntekt fra 2003 og 196 millioner kroner i ubrukte midler fra tidligere.

Av bompengene forutsettes det benyttet 188 millioner kroner til strekningsvise investeringer på stamvegnettet og 490 millioner kroner til fylkesfordelt ramme (hvorav 126 millioner kroner fra Oslopakke 2). I tillegg forutsettes det at bompengeselskapet stiller til disposisjon 15 millioner kroner til kjøp av elektroniske brikker innenfor Oslos andel av bompengene. Det er ellers lagt til grunn 20 millioner kroner som tilskudd fra Oslo kommune.

Innenfor denne rammen prioriteres anleggsstart på prosjektet riksveg 150 Ulvensplitten – Sinsen, som er en av de mest trafikkerte vegstrekningene i Oslo. Strekningen er svært ulykkesutsatt, og det er i tillegg store problemer når det gjelder trafikkavviklingen på dagens vegstrekning. Støy- og luftforurensingsproblemene er også betydelig. Prosjektet omfatter både nytt hovedvegsystem og lokalvegnett.

Samferdselsdepartementet går inn for anleggsstart i 2005, forutsatt at det oppnås enighet mellom Staten og Oslo kommune om den foreslåtte finansieringsplanen for prosjektet. Med anleggsstart vinteren/våren 2005, er det ventet at prosjektet kan åpnes for trafikk i 2009. Det legges opp til å bruke 292 millioner kroner på prosjektet i 2005. Av dette blir 274 millioner kroner finansiert ved hjelp av bompenger. I tillegg er det forutsatt at kommunen stiller til rådighet grunn til en verdi av 20 millioner kroner i 2005.

Innenfor Statens vegvesens virkeområde forutsettes det benyttet om lag 330 millioner kroner til kollektivtrafikktiltak i 2005. Av dette er 130 millioner kroner statlige midler. Videreføringen av T-baneringen vil være den viktigste oppgaven. Siste del av prosjektet, strekningen Storo – Carl Berners plass, ventes åpnet for trafikk i 2006. For neste år er det satt av 33 millioner kroner i statlige midler og 150 millioner kroner i bompenger.

I tillegg til utbyggingen av T-baneringen er det også foreslått midler til å sluttføre utviklingen av Nationaltheatret stasjon til et bedre kollektivknutepunkt.

Regjeringen prioriterer ellers tiltak for å øke framkommeligheten for buss og trikk i Oslo. For neste år er det foreslått 140 millioner kroner i statlige midler til framkommelighetstiltak for kollektivtrafikken i Oslo. – Dersom en skal nå målet om 20 prosent økt hastighet for trafikk med trikk og buss, er det i tillegg nødvendig at lokale myndigheter tar sin del av finansieringen av de aktuelle tiltakene, i tråd med gjeldende ansvarsfordeling. Dette gjelder i første rekke nødvendig teknisk utstyr om bord i busser og trikker, går det fram av budsjettforslaget.

Til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 115 millioner kroner i 2005. Samferdselsdepartementet legger opp til at Osloområdet, Bergen, Trondheim, Stavangerområdet og Kristiansandsområdet kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

I budsjettforslaget vises det til at Statens vegvesen, i nært samarbeid med Oslo kommune, gjennomfører planarbeid som gjelder prosjektet E18 Mosseveien i tunnel.

- Samferdselsdepartementet har nå bedt Statens vegvesen om å ta opp med kommunen om det er muligheter for å forsere planarbeidet i forhold til foreliggende framdriftsplan, heter det i budsjettforslaget.

Regjeringen foreslår at det for 2005 skal bevilges 30,7 millioner kroner over en egen budsjettpost for ”Vegutbygging i Bjørvika”. I tillegg er det lagt til grunn finansiering i form av bompenger frå Oslopakke 1 og tilskudd fra Oslo kommune. - Under forutsetning av at det skjer en avklaring av finansieringsplanen for prosjektet, blir det lagt opp til at anleggsarbeidet kan ta til våren eller sommeren 2005, med sikte på at første etappe kan åpnes for trafikk i 2010. Det vil ikke i noe tilfelle bli anleggsstart før endelig finansierings- og framdriftsplan er lagt fram for Stortinget, går det fram av budsjettforslaget.

Regjeringen går inn for Jernbaneverket benytter 10 millioner kroner til modernisering av Alnabru godsterminal, slik at den bygges om for å få terminalen tilpasset økt container- og kombitransport.

Det er planlagt større ombyggingstiltak på Haugenstua stasjon i Oslo. Ombyggingen finansieres innenfor en bevilgning på 80 millioner kroner, som er satt av til tiltak for å gjøre flere stasjoner og trafikknutepunkt bedre tilgjengelige for publikum. Som en del av disse tiltakene vil det blant annet bli lagt vekt på bedre informasjon og service for publikum, i tillegg til arbeid som er med på å gjøre publikumsområdene enda tryggere og mer tilgjengelig for alle.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Gjøvikbanen.

Hedmark

Det er avsatt 81 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnett) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Midlene vil blant annet bli nyttet til å fullfinansiere byggingen av prosjektet riksveg 25 Nybergsund bru, som ventes åpnet for trafikk i oktober 2005. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, bygging av gang- og sykkelveger og midler til planlegging.

50 millioner kroner er satt av til tiltak som skal øke kapasiteten for gods- og persontransport med jernbanen. Midlene skal blant annet benyttes til arbeid og ferdigstillelse av Roven kryssingsspor på Kongsvingerbanen. Dette arbeidet blir ferdig i 2005 og vil føre til økt kapasitet og mer fleksibel trafikkavvikling på Kongsvingerbanen.

Oppland

Det er avsatt i alt 88 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Oppland får stilt til disposisjon 72 millioner kroner i bompenger til utbygging av riksveg 4.

Innenfor denne rammen legges det opp til å bruke til sammen 122 millioner kroner til å videreføre omleggingen av riksveg 4 forbi Raufoss. Av dette beløpet blir 68 millioner kroner finansiert ved hjelp av bompenger.

I tillegg prioriteres flere mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og bygging av gang- og sykkelveger.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Gjøvikbanen.

Buskerud

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det også foreslått midler til utbygging av prosjekter på stamvegene gjennom Buskerud.

Til sammen 210 millioner kroner er satt av til prosjektet E18 Høvik - Frydenhaug. Prosjektet omfatter utvidelse av E18 fra to til fire felt i bru over Drammenselva. Anleggsarbeidene startet i mai 2003, og prosjektet ventes åpnet for firefelts trafikk høsten 2006. Prosjektet vil bidra til å redusere gjennomgangstrafikken på det lokale vegnettet i Drammen. Full effekt av prosjektet oppnås imidlertid først når den videre utbyggingen sørover til Eik er gjennomført. Det pågår planlegging med sikte på anleggsstart på denne strekningen i 2006.

Dagens bru over Drammenselva er forsterket for å kunne tåle belastningen med tre kjørefelt. Fra mai 2004 er kapasiteten på brua midlertidig økt ved at det er merket opp for to felt sørover og ett felt nordover. Den nye brua er planlagt ferdig høsten 2005. All trafikk skal da flyttes over til den nye brua, mens den eksisterende brua rehabiliteres. Også på den nye brua blir det midlertidig merket opp for tre felt.

Det er avsatt i alt 230 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår også 15 millioner kroner til forsøket med oppgavedifferensiering knyttet til samferdsel i Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV).

De ordinære riksvegmidlene skal i hovedsak gå til oppfølging av "Vegpakke Drammen". Det foreslås en bevilgning på 160 millioner kroner til prosjektet riksveg 283 Kreftingsgate. Prosjektet er en del av ny Sentrumsring i Drammen. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak på stamvegnettet. Det er forutsatt 15 millioner kroner til videre planlegging av prosjektet E 18 Frydenhaug – Eik, med sikte på anleggsstart i 2006.

Innenfor forsøksmidlene prioriterer Regionrådet for Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV-rådet) flere mindre trafikksikkerhetstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer. I tillegg prioriteres trafikksikkerhetstiltak og midler til planlegging.

Det er satt av 53 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) som skal brukes til arbeid med teknisk og sikkerhetsmessig oppgradering av Lieråsen tunnel på Drammenbanen. Dette arbeidet er en del av en omfattende teknisk og sikkerhetsmessig oppgradering av Lieråsen tunnel.


Vestfold

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere stamvegprosjekter i fylket.

450 millioner kroner er avsatt til stamvegprosjektet Kopstad – Gulli, på E18. Prosjektet omfatter bygging av 12 kilometer firefelts veg med 29 meter vegbredde. Utbyggingen vil føre til at E18 får sammenhengende firefelts standard mellom Eik i Buskerud og Tønsberg i Vestfold. I prosjektet inngår to planskilte kryss for avkjøring til riksveg 306 mot Horten og riksveg 308 mot Tønsberg. Midlene i 2005 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2007.

Det er avsatt i alt 70 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Beløpet skal i sin helhet nyttes til forsøket med oppgavedifferensiering knyttet til samferdsel i Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV). I tillegg er det regnet med at Vestfold får stilt til disposisjon 279 millioner kroner i bompenger til videreføring av Tønsbergpakken. Bompengene inngår ikke i forsøket. Bompengemidlene vil i all hovedsak bli brukt til å videreføre arbeidene på riksveg 311 Ringveg øst-vest Kjelle – Kilen. Disse arbeidene startet i april i år.

Innenfor forsøksmidlene prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. Her inngår bygging av 1,7 kilometer midtrekkverk på strekningen Hesby – Holmene, på E18 i Stokke kommune.

Telemark

Innenfor den rammen som er ført opp til arbeid på stamvegstrekningen E134 Drammen – Haugesund er det avsatt midler til å starte ombyggingen av de to mest ulykkesutsatte kryssene i Tuvenområdet vest for Notodden sentrum til rundkjøringer. Prosjektet omfatter også bygging av to gang- og sykkeloverganger.

Det er avsatt i alt 150 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår også 68 millioner kroner til forsøket med oppgavedifferensiering knyttet til samferdsel i Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV). I tillegg er det regnet med at Telemark får stilt til disposisjon om lag 54 millioner kroner i bompenger. Bompengene inngår ikke i forsøket.

Innenfor de ordinære riksvegmidlene videreføres utbedringen av riksveg 38 innfartsvegen til Kragerø, med en bevilgning på 36 millioner kroner. Strekningen Kragerøtunnelen – Karlstadkrysset, som åpnes for trafikk i oktober i år, blir fullfinansiert ved bevilgning over 2005-budsjettet. Det legges ellers opp til å utbedre strekningen Karlstadkrysset – Ekelund i løpet av 2005. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak på stamvegnettet, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. Her inngår bygging av midtrekkverk på en 3,2 kilometer lang strekning av E18 i Porsgrunn kommune (Telemarksporten – Hovesettunnelen). I tillegg prioriteres midler til planlegging.

Etter opphør av bompengeinnkrevingen har bompengeselskapet E18 Eidangerhalvøya AS og Kulltangen Menstadbrua AS til sammen 54 millioner kroner i overskytende midler. Telemark fylkeskommune og berørte kommuner er nå kommet fram til enighet om at midlene skal benyttes til mindre investeringstiltak, i all hovedsak trafikksikkerhetstiltak. Midlene vil i all hovedsak bli benyttet i 2005.

Innenfor forsøksmidlene prioriterer BTV-rådet mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer. I tillegg prioriteres bygging av gang- og sykkelveger.

Aust-Agder

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere stamvegprosjekter i fylket.

46 millioner kroner er avsatt til prosjektet E18 Brokelandsheia – Vinterkjær. Prosjektet inngår i planene for framskyndet utbygging av E18 i Aust-Agder. Prosjektet omfatter bygging av 12,5 kilometer ny tofelts motorveg, medregnet kryss. Hele strekningen er bygd med midtrekkverk. Anleggsarbeidene er startet i januar 2002, og prosjektet åpnes for trafikk i november 2004. – Statens vegvesen legger til grunn en kostnadsreduksjon for prosjektet på 50 millioner kroner i forhold til opprinnelig kostnadsoverslag. Midlene i 2005 vil gå til avsluttende arbeider, tilbakebetaling av midlertidige lån og sluttoppgjør.

Det er avsatt i alt 60 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og ”øvrige riksveger” i fylket. I dette beløpet inngår 4 millioner kroner til forsøket med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Kristiansandsregionen. I tillegg er det regnet med at Aust-Agder får stilt til disposisjon om lag 91 millioner kroner i bompenger til tiltak innenfor fylkesfordelt ramme, fordelt med 80 millioner kroner til tiltak innenfor Aust-Agder-pakken og 11 millioner kroner til tiltak på riksveg 9 i Setesdalen.

Innenfor de ordinære riksvegmidlene prioriteres videreføring av arbeid på prosjektet riksveg 42 Blakstad bru. Videre prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. Aust-Agder-pakken følges opp gjennom videre planlegging og grunnerverv i forbindelse med E18-prosjektet Grimstad – Kristiansand, som er et OPS-prosjekt (Offentlig-privat samarbeid), med anleggstart i 2006. – Samferdselsdepartementet tar sikte på å legge fram en egen proposisjon om prosjektet i løpet av høsten 2004. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak langs eksisterende E18, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger, går det fram av budsjettforslaget.

Utbyggingen av riksveg 9 i Setesdalen følges opp, blant annet gjennom anleggsstart på prosjektet Ose Nord – Tveit i Bygland kommune.

I forslaget blir det også vist til at Statens vegvesen har tatt initiativ til gjennomgang av Setesdalspakka for å få en nærmere avklaring av utbyggingsstandard og kostnader.
– Gjennomgangen forutsettes sluttført til behandlingen av handlingsprogrammet for programmet 2006-2015, heter det i budsjettforslaget.

Innenfor forsøksmidlene prioriterer ATP-utvalget (Utvalget for areal- og transportprosjektet i Kristiansand-regionen) mindre investeringstiltak, gjennom kollektivtrafikktiltak og bygging av gang- og sykkelveger.

Vest-Agder

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere stamvegprosjekter i fylket.

50,5 millioner kroner er avsatt til prosjektet Bjørndalssletta – Gartnerløkka. Prosjektet omfatter bygging av om lag 3 kilometer ny firefelts veg sentralt i Kristiansand, medregnet miljøtunnel gjennom boligområdene nordøst for sentrum og tunnel under friluftsområdet Baneheia. I tillegg omfatter prosjektet ny bru over elva Otra og flere kryss, i tillegg til lokale veger og gang- og sykkelveger. Med åpningen av toplankrysset på Bjørndalssletta i september i år, er hele E18-delen av prosjektet åpnet for trafikk. Midlene i 2005 vil gå til bygging av lokalvegsystem over Oddernestunnelen, støyskjerming, bygging av gang- og sykkelvegbru og sluttoppgjør.

10 millioner kroner i bompenger er satt av til lokal prosjektorganisasjon og grunnerverv for prosjektet Handeland – Feda, på E39. Prosjektet vil føre til en innkorting av E39 med om lag 15 kilometer, og blir gjennomført som et prøveprosjekt for OPS-ordningen (offentlig-privat samarbeid).

Det er avsatt i alt 115 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår også 30 millioner kroner til forsøket med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Kristiansandsregionen. I tillegg er det regnet med at Vest-Agder får stilt til disposisjon 47 millioner kroner i bompenger og forskudd, fordelt med om lag 41 millioner kroner til tiltak innenfor Listerpakken og omkring 6 millioner kroner til kollektivtrafikktiltak i Kristiansand.

Innenfor de ordinære riksvegmidlene prioriteres planlegging og mindre investeringstiltak, i all hovedsak trafikksikkerhetstiltak. Her inngår bygging av midtrekkverk på den 3,1 kilometer lange strekningen Storenes – Tangvall, på E39 i Søgne kommune.

Med bruk av rassikringsmidler legges det opp til å videreføre rassikringsprosjektet riksveg 43 Aunevik – Bukkesteinen, som inngår i Listerpakken. Det legges opp til anleggsstart i november 2004.

Innenfor forsøksmidlene har ATP-utvalget (Areal- og transportprosjektet i Kristiansandsregionen) prioritert mindre investeringstiltak, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger. I tillegg prioriteres trafikksikkerhetstiltak og kollektivtrafikktiltak. Gjennom en økning av rammen til forsøket, legger Samferdselsdepartementet til rette for å prioritere framkommelighetstiltak for kollektivtrafikken på riksveg 465 i Kristiansand.

Til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 115 millioner kroner i 2005. Samferdselsdepartementet legger opp til at Osloområdet, Bergen, Trondheim, Stavangerområdet og Kristiansandsområdet kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Rogaland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til stamvegprosjekter i fylket.

For Tjensvollkrysset på E39 i Stavanger arbeides det med å komme fram til en rimeligere og enklere løsning gjennom endring av gjeldende reguleringsplan. For 2005 legges det opp til å bevilge midler til å fullfinansiere påbegynte arbeider og videre planlegging. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til prosjektet i forbindelse med budsjettet for 2006.

I tillegg er det satt av midler til finansiering av pågående utbedringer av vann- og frostsikring i Rennfasttunnelene på E39. Bygging av 2,6 kilometer midtrekkverk strekning Hove – Osli i Sandnes kommune skal også prioriteres.

Innenfor den rammen som er ført opp til arbeid på stamvegstrekningen Drammen – Haugesund er det avsatt midler til å omleggingen av E 134 på strekningen Liasletta – Ersland. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 2005.

Det er foreslått en statlig investeringsramme på 96 millioner kroner til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Av dette gjelder 81 millioner kroner forsøket med oppgavedifferensiering knyttet til samferdsel i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane (Vestlandsrådet). I tillegg er det regnet med at Rogaland får stilt til disposisjon om lag 150 millioner kroner i bompenger, forskudd og tilskudd. Av dette er 31 millioner kroner forskudd til riksveg 503 Gloppedalen, som inngår i forsøket.

De ordinære riksvegmidlene vil gå til mindre investeringstiltak på stamvegnettet, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og gang- og sykkelveger.

Av bompengemidlene til "Nord-Jærenpakken" vil 70 millioner kroner bli brukt til å starte arbeid på prosjektet riksveg 44 Stangeland – Skjæveland, som i sin helhet skal finansieres med bompenger. Prosjektet omfatter bygging av 6,5 kilometer ny veg utenom Sandnes sentrum og Ganddal, samt bygging av kryss og omlegging av lokalvegsystem. Med unntak av tilkoplingene i hver ende bygges vegen med fire felt. Prosjektet legger til rette for å bygge ny godsterminal på Ganddal.

10 millioner kroner er prioritert til videre planlegging og grunnerverv for prosjektet riksveg 44 Omkjøringsveg Klepp.

Det er forutsatt å bruke 8 millioner kroner i bompenger til utbygging av riksveg 45 i Gjesdal kommune. Det legges opp til å utføre utbedringen av Oltedalsbakkene på riksveg 45 i to etapper, mot tidligere én samlet etappe. Samferdselsdepartementet er enig i at første etappe av utbedringen gjennom Oltedalsbakkene gjennomføres som det første tiltaket av utbedringen på riksveg 45.

8 millioner kroner i bompenger er avsatt i planlegging til delprosjekter innenfor Ryfylkepakken i 2005.

Innenfor forsøksmidlene har Vestlandsrådet i hovedsak prioritert mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak, mindre utbedringer, planlegging og bygging av gang- og sykkelveger.

Statlige midler til tiltak på det øvrige riksvegnettet innenfor "Nord-Jærenpakken" og på riksveg 45 i Gjesdal prioriteres innenfor forsøksmidlene. Gjennom en økning av rammen til forsøket legger Samferdselsdepartementet blant annet til rette for prioritering av framkommelighetstiltak for kollektivtrafikken på Hanavegen i Sandnes.

Rassikringen av riksveg 503 i Gloppedalen videreføres gjennom forskotterte midler fra Rogaland fylkeskommune. Arbeidene ventes fullført i 2005.

I forbindelse med bompengeinnkreving for delfinansiering av "Nord-Jærenpakken", slutter Samferdselsdepartementet seg til fylkestingets vedtak om å heve bompengetakstene fra 1. januar 2005 til 13 kroner for lette kjøretøy og 26 kroner for tunge kjøretøy, og at innkrevingen skal skje hele døgnet, alle ukedager. Økningen kommer som en følge av en vesentlig økning i den samlede kostnadsrammen for prosjektet og av at nettoinntektene er blitt lavere enn forutsatt. Det er foreløpig beregnet at dette vil gi årlige nettoinntekter på om lag 210 millioner kroner.

Til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 115 millioner kroner i 2005. Samferdselsdepartementet legger opp til at Osloområdet, Bergen, Trondheim, Stavangerområdet og Kristiansandsområdet kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

75 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) er foreslått til planlegging, kjøp av grunn og igangsetting av arbeidet med utbyggingen av Ganddal godsterminal, på Jærbanen. Utbyggingen av godsterminalen vil være med på å forbedre tilgjengelig sporkapasitet for persontog mellom Ganddal og Stavanger. Utbyggingen av Ganddal godsterminal må dessuten ses i sammenheng med den planlagte utbyggingen av dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger.

Samferdselsdepartementet går inn for utbygging av dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger. Departementet legger til grunn at Jernbaneverket benytter om lag 65 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til å klargjøre prosjektet for oppstart, med sikte på mulig byggestart i 2006 og sluttføring i 2009.

Hordaland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere stamvegprosjekter i fylket.

Innenfor denne rammen er det satt 45 millioner kroner (medregnet 15 millioner kroner i bompenger) til å videreføre utbedringen av E39 over Stord.

Videre er det satt av 55 millioner kroner til fullfinansiering av ombyggingen av E39 mellom Os og Bergen på strekningen Moberg – Svegatjørn, og det legges opp til anleggstart på strekningen Sørås – Hop i Bergen.

På E39 er det for neste år lagt opp å starte ombyggingen av Halhjem og Sandvikvåg ferjekaier i forbindelse med innsetting av gassferjer i sambandet.

Til prosjektet E39 Romarheimsdalen (Gammelsæter – Nipetjørn) er det avsatt 30 millioner koner til utbedring av dagens veg. På en delstrekning vil vegen bli lagt i ny trase for å unngå problemer med snø og snøskred, og vegen vil her gå i en om lag 1 kilometer lang tunnel. Prosjektet omfatter i alt en strekning på 7 kilometer, og betyr blant annet at det skal bygges to nye bruer som erstatning for eksisterende bruer. Under forutsetning av endelig planavklaring legges det opp til anleggsstart i august 2005. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2007.

57 millioner kroner er satt av til prosjektet E134 Rullestadjuvet. Av dette forutsettes 32 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter dels bygging av ny veg og dels utbedring av eksisterende veg på en 7,5 kilometer lang strekning vestover fra kommunegrensen mellom Odda og Etne. Utbedringen vil fjerne en flaskehals for tungtrafikken på stamvegruten mellom Drammen og Haugesund. Anleggsarbeidet startet i mars i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2006.

25 millioner kroner er foreslått i statlige bevilgninger for å sluttføre arbeidene med opprusting av Helle- og Dalevågtunnelene på E16 i Hordaland.

Det er avsatt i alt 256 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår også 55 millioner kroner til forsøksmidler. Av forsøksmidlene utgjør 55 millioner kroner de statlige samferdselsmidlene til forsøket med oppgavedifferensiering knyttet til samferdsel i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane (Vestlandsrådet), mens 50 millioner kroner utgjør de statlige midlene til forsøket med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Bergen.

I tillegg er det regnet med at Hordaland får stilt til disposisjon 204 millioner kroner i bompengemidler. Av dette inngår 88 millioner kroner til forsøket i Bergen.

Det legges opp til anleggsstart på riksveg 544 Halsnøysambandet, og for neste år er det til dette prosjektet satt av 84 millioner kroner. Av dette utgjør statlige midler 30 millioner kroner.

Midlene som er avsatt til rassikring vil i all hovedsak gå til å videreføre arbeidene på prosjektet riksveg 550 Syreflot – Aga i Ullensvang kommune.

Innenfor fylkesforsøket prioriterer Vestlandsrådet mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer. I tillegg prioriteres bygging av gang- og sykkelveger og planlegging.

Innenfor byforsøket prioriterer Bergen kommune midler til anleggsstart på prosjektene Kanalvegen på det kommunale vegnett og kryss Fjøsangervegen/Minde alle og Solheimsgaten. Dessuten prioriteres planlegging og mindre investeringstiltak, med hovedvekt på miljø- og servicetiltak. - Bergens kommunes behandling av byggeprogrammet for 2004 i løpet av høsten kan få konsekvenser for prioriteringene i 2005. Det er derfor fortsatt knyttet usikkerhet til prioriteringene innenfor byforsøket i 2005, heter det i budsjettforslaget.

Til sammen er det forutsatt stilt til disposisjon 100 millioner kroner i statlige midler og 150 millioner kroner i bompenger til tiltak i Bergen i 2005. Mindre investeringstiltak, planlegging og grunnerverv på stamvegnettet inngår ikke forsøket.

For 2005 er det avsatt 80 millioner kroner til Ringveg vest/Bybanen 2005, fordelt med 30 millioner kroner i statlige midler og 50 millioner kroner i bompenger. I budsjettforslaget blir det vist til at de økonomiske rammene for videreføring av Bergensprogrammet først vil bli avklart i forbindelse med behandlingen av handlingsprogrammet for perioden 2006 – 2015.
– Samferdselsdepartementet er positiv til lokale initiativ til et revidert finansieringsopplegg som sikrer bygging av både Bybanen og Ringveg vest, og departementet vil komme tilbake til saken våren 2005. Departementet forutsetter da at endelig grunnlagsmateriale og nødvendige vedtak knyttet til drift av Bybanen er på plass, går det fram av budsjettforslaget.

Til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 115 millioner kroner i 2005. Samferdselsdepartementet legger opp til at Osloområdet, Bergen, Trondheim, Stavangerområdet og Kristiansandsområdet kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Regjeringen går inn for at Jernbaneverket benytter om lag 10 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til planlegging og prosjektering av utbygging til to spor på strekningen Fløen – Bergen, som første trinn i utbygging av dobbeltspor Arna – Bergen.

Sogn og Fjordane

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det avsatt midler til videreføring av prosjektet riksveg 5 Kjøsnes – Skei, stamvegrute Bergen – Ålesund med tilknytning. Prosjektet er ventet åpnet for trafikk sommeren 2006.

Det er foreslått i alt 105 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. 9 millioner kroner av disse av disse midlene er knyttet til forsøket med oppgavedifferensiering i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane (Vestlandsrådet).

De ordinære riksvegmidlene vil i hovedsak bli nyttet til å videreføre utbyggingen av riksveg 5 mellom Førde og Florø, der strekningene Storebru – Knapstad og Kvalvik – Grov ventes åpnet for trafikk i 2005. Hele strekningen mellom Førde og Florø vil dermed være ferdig utbygd. I alt er det satt 56 millioner kroner til riksveg 5 i 2005.

I budsjettforslaget blir det ellers vist til at Samferdselsdepartementet går inn for å starte rassikringen av Stedjeberget på riksveg 55 mellom Sogndal og Leikanger. Samferdselsdepartementet legger dessuten opp til å starte rassikringen av riksveg 617 på strekningen Gotteberget – Kapellneset nord for Måløy. I tillegg er det satt av midler til mindre investeringstiltak og planlegging på stamvegnettet.

Innenfor forsøksmidlene prioriterer Vestlandsrådet mindre investeringstiltak og midler til planlegging, går det fram av budsjettforslaget.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Flåmsbanen.

Møre og Romsdal

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til arbeider på både E136 og E39 gjennom fylket.

For neste år er det foreslått en statlig investeringsramme på 100 millioner kroner for stamvegstrekningen E136 Dombås – Ålesund. Innenfor denne rammen videreføres arbeidene på strekningen Horgheimseidet – Sogge bru i Romsdalen. Prosjektet vil blant annet fjerne tre trange jernbaneunderganger med mange trafikkulykker. I tillegg legges det opp til å starte arbeidet med ombygging av ulykkespunktet Tøssesvingen, vest for Sjøholt, på Sunnmøre.

Arbeidet med å utbedre E 39 (Kyststamvegen) ved Betna, på Nordmøre, vil fortsette neste år, med sikte at den utbedrede vegstrekningen kan åpnes for trafikk i oktober neste år.

Det er avsatt 261 millioner kroner i statlige bevilgninger og 130 millioner kroner i bompenger og forskottsmidler til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket.

Innenfor de ordinære riksvegmidlene legges det opp til å bruke til sammen 153 millioner kroner til å videreføre arbeidet på prosjektet riksveg 653 Eiksundsambandet. I dette beløpet inngår også 10 millioner i kommunalt tilskudd. I tillegg er det forutsatt å bruke 120 millioner kroner i bompenger til å videreføre arbeidene på vegprosjektet Imarsundsambandet, på riksveg 680.

Det er foreslått at det neste år skal brukes 70 millioner kroner til å starte arbeidet med utbedringstiltak i tunnelene mellom Ålesund og Ellingsøy og mellom Ellingsøy og Valderøy. Tiltakene er foreløpig beregnet å koste omkring 200 millioner kroner, men dette overslaget er svært usikkert.

I tillegg prioriteres flere mindre investeringstiltak på ”øvrige riksveger” i Møre og Romsdal, i hovedsak trafikksikkerhetstiltak. En del av midlene skal dessuten brukes til planlegging.

Sør-Trøndelag

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det også foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamvegene gjennom Sør-Trøndelag.

Til sammen 60 millioner kroner er satt av til prosjektet E6 Skjerdingstad – Jaktøyen. Prosjektet omfatter bygging av ny E6 på en 8 km lang strekning vest for Melhus sentrum. I tillegg inngår ny riksveg 708 mellom Melhus øst og vest, inkludert bru over Gaula, bygging av gang- og sykkelveger og lokalvegnett i Melhus sentrum. Prosjektet er blitt utvidet med midtrekkverk på deler av strekningen. Det er ventet kostnadsreduksjoner for prosjektet. Samferdselsdepartementet vil i forbindelse med budsjettet for 2006 komme tilbake til størrelsen på denne reduksjonen. Riksveg 708-delen av prosjektet ble åpnet for trafikk i 2003. E6 fra Skjerdingstad til Melhus sentrum ble åpnet for trafikk i september 2004, mens strekningen fra Melhus sentrum til Jaktøyen ventes åpnet for trafikk i oktober 2005.

Det er også satt av til sammen er 130 millioner kroner til prosjektet E6 Nordre avlastningsveg i Trondheim. Prosjektet omfatter bygging av ny veg fra Marienborg i tunnel til Ilsvika/Bynesvegen og videre langs havna fra Ila til Lademoen. Nordre avlastningsveg er lagt i kulvert under Skansenløpet. På Brattøra er vegen tilpasset godsterminalen for jernbanen. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2009. Av de foreslåtte midler i 2005 forutsettes 90 mill. kr stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Det er avsatt i alt 99 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår også 38 millioner kroner til forsøket med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Trondheim. I tillegg er det regnet med at Sør-Trøndelag får stilt til disposisjon om lag 15 millioner kroner i bompenger, med sikte på at midlene skal brukes til planlegging og grunnerverv i forbindelse med videre utbygging av E6 Trondheim – Stjørdal. Ut over dette er det forutsatt at bompengeselskapet stiller til disposisjon 29 millioner kroner som refusjon til Trondheim kommune for forskottering av byggingen av fylkesveger innenfor Trondheimspakka.

Innenfor de ordinære riksvegmidlene legges det opp til å fullføre omleggingen av riksveg 30 i den sørlige delen av Haltdalen sentrum. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak, bygging av gang- og sykkelveger og planlegging.

Innenfor forsøksmidlene – det vil si et beløp på 38 millioner kroner – prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på miljø- og servicetiltak. I tillegg prioriteres midler til kollektivtrafikktiltak og bygging av gang- og sykkelveger.

Til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 115 millioner kroner i 2005. Samferdselsdepartementet legger opp til at Osloområdet, Bergen, Trondheim, Stavangerområdet og Kristiansandsområdet kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Det er satt av 15 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til byggearbeid ved Jernbaneverkets nye trafikkstyringssentral i Trondheim. I tillegg vil det over vedlikeholdsbudsjettet til Jernbaneverket bli brukt 30 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til dette arbeidet i 2005. Den nye sentralen vil være ferdig i 2006, i takt med utbyggingen av fjernstyring på Nordlandsbanen.

Det er planlagt større ombyggingstiltak på Heimdal stasjon. Ombyggingen finansieres innenfor en bevilgning på 80 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift), som er satt av til tiltak for å gjøre flere stasjoner og trafikknutepunkt bedre tilgjengelige for publikum. Som en del av disse tiltakene vil det blant annet bli lagt vekt på bedre informasjon og service for publikum, i tillegg til arbeid som er med på å gjøre publikumsområdene enda tryggere og mer tilgjengelig for alle.

Nord-Trøndelag

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det også foreslått til sammen 130 millioner kroner til prosjektet E6 Jevika – Selli. Prosjektet omfatter bygging av 10 km ny riksveg og 11 km lokalt vegnett. Prosjektet vil avlaste Steinkjer sentrum for gjennomgangstrafikk og gjøre det mulig med miljømessig opprusting i sentrum. I tillegg bygges sammenhengende gang- og sykkelvegnett i sentrum.

Anleggsarbeidene startet i januar 2002. Prosjektet er forutsatt gjennomført i to etapper. Parsellen Sneppen – Selli ble åpnet for trafikk i juli 2004, mens det har vært forutsatt at parsellen Jevika – Sneppen blir åpnet for trafikk i 2007. Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen om å se på mulighetene for en raskest mulig utbygging av delstrekningen Jevika – Figga til firefelts veg, i samsvar med den nye stamvegnormalen. Strekningen utgjør om lag 4 km av den om lag 5 km lange parsellen Jevika – Sneppen. - En eventuell planlegging og utbygging til firefelts veg vil medføre utsettelse av deler av prosjektet. Samferdselsdepartementet har imidlertid vurdert prosjektet som så viktig for framtiden at en mulig utsettelse på grunn av endringer i utbyggingsplanene ikke bør være avgjørende for saken. Mulighetene for en løsning med fire felt må også drøftes nærmere med lokale myndigheter, går det fram av budsjettforslaget.

Det er avsatt 61 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Nord-Trøndelag får stilt til disposisjon 20 millioner kroner i bompenger til Namdalsprosjektet. Innenfor denne rammen er det forutsatt at 45 millioner kroner skal nyttes til å avslutte de arbeidene som nå pågår i Namdalsprosjektet. 20 millioner kroner av dette beløpet dekkes ved hjelp av bompenger. I påvente av planavklaring og finansieringsløsning vil det bli vurdert å etablere en midlertidig tilknytning av den nye brua over Namsen til riksveg 17 via kommunalt vegnett.

I forslaget blir det blant annet vist til at kommunene i området tidligere i år har gjort vedtak som gjelder Namdalsprosjektet, og som betyr en større belastning på den fylkesfordelte rammen for Nord-Trøndelag i perioden 2006-2009 enn det fylkeskommunen går inn for. - Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget når dette er nærmere diskutert med fylkeskommunen og kommunene. Nye anleggsarbeider vil ikke bli satt i gang før finansieringen er endelig avklart, heter det i regjeringens budsjettforslag.

I tillegg vil det, innenfor den statlige rammen til ”øvrige riksveger”, bli nyttet midler til å videreføre arbeidene på strekningen Asp – Dyrstad, på riksveg 17. Denne strekningen ventes åpnet for trafikk i oktober 2005.

I budsjettforslaget er det ellers prioritert flere investeringstiltak, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger.

Nordland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det også foreslått midler til utbygging av prosjekter på stamvegene gjennom Nordland.

Til sammen 110 millioner kroner er avsatt til prosjektet E6 Osen – Korgen. Prosjektet omfatter bygging av 13 kilometer ny veg. Av dette er 8,5 kilometer tunnel gjennom Korgfjellet. Prosjektet vil medføre at Korgfjellet fjernes som flaskehals på stamvegnettet og at E6 innkortes med om lag 4 kilometer. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 2005.

Det er også satt av 325 millioner kroner for å videreføre arbeidene på E10 Lofotens fastlandsforbindelse. Prosjektet er en videreføring av tidligere anlegg som ble avsluttet med bru over Raftsundet. Videreføringen omfatter bygging av ny veg fra Raftsundet, langs Ingelsfjorden og over til Øksfjorden, som krysses med to bruer. Videre går vegen i tunnel på østsiden av Innerfjorden og gjennom Sørdalen til Gullesfjordbotn, der den knyttes til eksisterende E10. Totalt omfatter prosjektet om lag 30 km ny veg. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2007.

66,1 millioner kroner i statlige midler er for neste år avsatt til prosjektet E12 Umskaret. Beløpet finansieres blant annet innenfor en bevilgning til ordningen med kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift, som kompensasjon for at enkelte næringer må betale full arbeidsgiveravgift, samme hvor arbeidstakeren bor. For 2005 vil hele bevilgningen til ordningen bli nyttet til prosjektet E12 Umskaret.

Prosjektet omfatter dels bygging av ny veg og dels utbedring av eksisterende veg på en 9,5 kilometer lang strekning. I utbyggingen inngår blant annet en 3,6 kilometer lang tunnel. Prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2006, og betyr blant annet en bedre regularitet for trafikken mellom Mo i Rana og Sverige vinterstid.

Det er dessuten foreslått i alt 153 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor denne rammen fullføres arbeidene med utskifting av ferjekaiene i sambandet Flostad – Søvik på riksveg 828 i kommunene Herøy og Alstadhaug. I tillegg fullføres utbedringen av riksveg 813 Beiarfjellet. Det legges opp til anleggsstart på delstrekningen Finneidfjord – Lakshusnes, på riksveg 808 Finneidfjord – Hemnesberget. Denne delstrekningen omfatter 7,4 kilometer av i alt 13,7 kilometer ny veg som skal bygges langs dagens veg.

I budsjettforslaget for ”øvrige riksveger” er det ellers lagt opp til å prioritere flere mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak.

93 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) er satt av til fjernstyring på Nordlandsbanen, fordelt med 63 millioner (inklusiv merverdiavgift) kroner til Grong – Mosjøen og 30 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til Mosjøen – Bodø.

Innenfor en bevilgning på 50 millioner kroner (inklusiv merverdiavgift) til tiltak som skal øke kapasiteten for gods- og persontransport, er det satt av midler som blant annet skal benyttes til prosjektering og forberedelse av prosjektet "Eiterstraum kryssingsspor" på Nordlandsbanen.

Troms

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2137 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det også foreslått 130 millioner kroner til prosjektet E6 Bånes – Birtavarre. Prosjektet utgjør andre etappe av rassikringen av E6 langs Kåfjorden. Prosjektet omfatter bygging av vel 5 kilometer ny veg, medregnet 3,2 kilometer tunnel og ny bru over Kåfjordelva. Anleggsarbeidene tok til i november 2002, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 2005.

Det er dessuten foreslått i alt 134 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I dette beløpet inngår 49 millioner kroner i rassikringsmidler, med sikte på at midlene skal nyttes til rassikringsprosjektet Ura, på riksveg 91.

I tillegg er det regnet med om lag 16 millioner kroner i finansieringsbidrag på omsetning av drivstoff i Tromsø (Tromsøpakke 2). 3 millioner kroner av de ordinære riksvegmidlene er øremerket til Tromsøpakke 2, som kompensasjon for innkreving av merverdiavgift på inntekter fra finansieringsbidraget. Kompensasjonen vil, som forutsatt av Tromsø kommune, gå til å styrke satsingen på gang- og sykkelvegtiltak.

Finnmark

Det er foreslått i alt 76 millioner kroner i statlige bevilgninger til ”øvrige riksveger” i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket.

Innenfor denne rammen er det forutsatt å videreføre arbeidene med utbygging av riksveg 188 Nordkyn til helårsveg. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger. Midler til planlegging blir også prioritert.