Historisk arkiv

Sri Lanka - støttekonferanse i Oslo mandag 25.11.2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 203/02
Dato: 24.11.2002

Sri Lanka – støttekonferanse i Oslo mandag 25.11.2002

Mandag arrangeres den første internasjonale støttekonferansen for fredsprosessen i Sri Lanka. Målet med konferansen er å mobilisere politisk og økonomisk støtte til arbeidet med å skape en varig fred på øya.

Konferansen åpnes av utenriksminister Jan Petersen. Over 100 utsendinger fra 19 nasjoner er på plass i Oslo, deriblant USAs viseutenriksminister Richard Armitage og Storbritannias utviklingsminister Clare Short. EU har sendt miljøkommisær Margot Wallstrøm. Fra Sri Lanka møter statsminister Ranil Wickremesinghe og sjefsforhandler G.L. Peiris. LTTEs delegasjon ledes av deres sjefsforhandler Anton Balasingham.

Det humanitære behovet i de krigsrammede områdene er stort. Raske og synlige tiltak som viser partene at fred lønner seg, er svært viktig for fortsatt folkelig støtte til fredsprosessen. Krigshandlingene mellom LTTE og Sri Lankas myndigheter har vart i over 20 år, og har krevd over 60.000 menneskeliv. Våpenhvileavtalen som ble undertegnet i februar holder fremdeles, og er etterfulgt av nye forhandlinger i høst. Neste forhandlingsmøte mellom partene skjer i Oslo, fra 2. til 5. desember.

Partene har pekt på tre viktige saker som må prioriteres: Tilbakevending av flyktninger fra de nordlige og østlige områdene, noe som blant annet vil kreve en omfattende innsats for å fjerne miner. De er enige om å satse på bistand til krigsrammede kvinner og barn og ønsker å skape et nytt livsgrunnlag for de mange ofrene etter krigen.

Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen siden 1998. En viktig del av arbeidet har vært å hjelpe partene til å forstå hverandres posisjoner, bygge bro mellom posisjonene og være kanal for kommunikasjon mellom partene.

***

PRIV TIL RED.: Støttekonferansen finner sted på Holmenkollen Park Hotell Rica fra kl.10.00 til kl.18.00. Pressen vil ha adgang ved åpningen av konferansen og kan møte fra kl. 9.00 for å hente sin akkreditering og montere teknisk utstyr. Ved avslutningen av konferansen, ca kl. 18.00, holdes en pressekonferanse.