Historisk arkiv

-Et budsjett for et mer inkluderende samfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Regjeringen trapper opp kampen mot fattigdom. Regjeringen ønsker også å øke satsing på familier med barn som har nedsatt funksjonsevne, innføre en ordning der arbeidsgivere som ansetter uførepensjonister får uføretrygden som lønnstilskudd og opprette flere tiltaksplasser for yrkeshemmede. I tillegg vil regjeringen heve grunnpensjonen til gifte/samboende pensjonister. Les mer om statsbudsjettet her (06.10.04).

Pressemelding

Nr.: 1
Dato: 06.10.04


Arbeids- og sosialbudsjettet 2005:

-Et budsjett for et mer inkluderende samfunn

Regjeringen trapper opp kampen mot fattigdom. Regjeringen ønsker også å øke satsing på familier med barn som har nedsatt funksjonsevne, innføre en ordning der arbeidsgivere som ansetter uførepensjonister får uføretrygden som lønnstilskudd og opprette flere tiltaksplasser for yrkeshemmede. I tillegg vil regjeringen heve grunnpensjonen til gifte/samboende pensjonister.

–Tiltakene understreker regjeringens mål om et mer inkluderende samfunn. Deltakelse i arbeidslivet er den viktigste sikringen mot fattigdom. Regjeringen vil derfor jobbe for et inkluderende arbeidsliv som hindrer at personer støtes ut, samtidig som flere skal få sjansen til å prøve seg, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Økt innsats mot fattigdom
Regjeringen styrker innsatsen mot fattigdom og foreslår å bruke 1,2 milliarder kroner til målrettede fattigdomstiltak i 2005. Dette er 255 millioner kroner mer i neste års budsjett enn i 2004. Den økte satsingen omfatter i hovedsak arbeidsmarkedstiltak, kvalifiseringsprogram for sosialhjelpsavhengige innvandrere, utvidet bostøtte, barne- og ungdomstiltak og behandling og oppfølging av rusmiddelmisbrukere. Den ekstra innsatsen mot fattigdom er i perioden 2002-2005 samlet kommet opp i 3,2 milliarder kroner.

Tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne
Regjeringen vil styrke tiltakene for personer med nedsatt funksjonsevne med 85 millioner kroner. Regjeringen vil prioritere å få flere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeid. Denne satsingen må sees i sammenheng med tiltaksplanen mot fattigdom og arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede.

Familier med barn som har nedsatt funksjonsevne skal få ytterligere hjelp i 2005. Derfor videreføres med 7,5 millioner kroner ordningen for å spre og igangsette gode erfaringer og modeller fra forsøksprosjekter og kommuner.

Andre hovedsatsinger er varig tilrettelagte arbeidsplasser, styrking av habiliteringstilbudet, familieprosjekt og samlivsveiledning rettet mot familier med barn som har nedsatt funksjonsevne, tiltak for familier med små barn i en vanskelig livssituasjon og handlingsplan for universell utforming.

Lønnstilskudd for å få flere uføretrygdede i arbeid
Regjeringen ønsker å gjøre mer for å få flere uførepensjonister tilbake i arbeid. Den foreslår derfor en ny ordning der uførepensjonen i en lengre periode kan nyttes som et tilskudd til arbeidsgivere som ansetter uførepensjonister. – Disse midlene kan brukes for å tilrettelegge arbeidsplassen. Den enkelte beholder retten til uførepensjonen dersom forsøket med å vende tilbake til arbeidslivet ikke lykkes, sier Høybråten.

Tiltaksplasser for yrkeshemmede
Forslaget for 2005 gir rom for om lag 24 500 tiltaksplasser under de spesielle arbeidsmarkedstiltakene for yrkeshemmede. Dette er om lag 2 000 flere plasser enn det som planlegges for 2004. Forslaget innebærer at mellom 35 000 og 40 000 yrkeshemmede vil få tilbud om tiltak neste år. I sum foreslår regjeringen å bevilge i overkant av 230 millioner kroner til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede i 2005.

Ordinære tiltaksplasser
Forslaget for 2005 gir rom for et nivå på 12 500 ordinære tiltaksplasser i 1. halvår 2005. Behovet for tiltaksplasser i 2. halvår vil bli vurdert i Revidert nasjonalbudsjett i lys av utviklingen på arbeidsmarkedet. Innenfor rammen av tiltaksplasser prioriteres langtidsledige, langtidsmottakere av sosialhjelp, ungdom og innvandrere.

Økt grunnpensjon til gifte/samboende pensjonister
Regjeringen vil øke grunnpensjonen til gifte/samboende pensjonister ytterligere. Denne foreslås satt opp fra 1,65 G (96 984 kroner) til 1,7 G (99 923 kroner) fra 1. mai 2005. Dette beløper seg til 350 millioner kroner for 2005.

Kamp mot mobbing i arbeidslivet m.v.
Regjeringen foreslår å styrke Arbeidstilsynet med 20 millioner kroner for å ivareta nye oppgaver knyttet til bekjempelse av mobbing i arbeidslivet, samt å føre tilsyn med arbeidsforhold for arbeidstakere fra de nye EU-landene. Tilsynet får også en ny koordineringsrolle innen virksomhetsrettet HMS-tilsyn.
Som en del av avtalen om et inkluderende arbeidsliv er det etablert et samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere, Arbeidstilsynet og regjeringen om konkrete tiltak mot mobbing og trakassering. Utgangspunktet er nulltoleranse mot mobbing.

Økt innsats til innkreving av barnebidrag og mot trygdemisbruk
Regjeringen foreslår å øke innsatsen for å bekjempe trygdemisbruk. Dette kan ha stort innsparingspotensial. Det foreslås at trygdeetatens arbeid med innkreving av barnebidrag og feilutbetalte trygdeytelser styrkes for å bidra til å redusere bidragsgjelden samt at enda flere barnefamilier og barn får sin rettmessige ytelse. Det forslås en samlet styrking med 14,5 millioner kroner til disse formålene.

Mer effektiv behandling av blåreseptsaker
Det foreslås at det bevilges 8 millioner kroner til midlertidig styrking av trygdeetaten til behandling av individuelle søknader om legemidler på blå resept og til oppstart av utviklingstiltak knyttet til dataprosjektet e-resept.

Endring av lønnsgarantiordningen
Regjeringen foreslår å redusere maksimal dekning gjennom lønnsgarantiordningen fra 3 G til 2 G. Maksimal dekning vil da bli 116 000 kroner. Den gjennomsnittlige utbetaling per arbeidstaker lå på om lag 55 000 kroner i 2003. Reduksjonen foreslås å tre i kraft 1. januar 2005 og bevilgningen vil dermed bli redusert med 26,5 millioner kroner neste år som følge av dette tiltaket.

Målretting av stønad til hjelpemidler
Det foreslås også visse justeringer knyttet til stønad til enkelte hjelpemidler (for eksempel trampoliner, ordinære sykler og digitale kameraer) som er blitt relativt billige og som også er vanlige for befolkningen som helhet. Dette gjøres for blant annet å målrette ordningen bedre. Bevilgningen foreslås redusert med 49 millioner kroner. Dersom flere personer er eiere eller tar ut næringsinntekt fra en virksomhet, kreves det i dag en egenfinansiering på 40 prosent av kostnadene til hjelpemidler. For å harmonisere regelverket foreslår regjeringen at også selvstendige næringsdrivende som arbeider alene, må betale en slik egenandel. Dette reduserer bevilgningen med 16 millioner kroner.

Samlet budsjett for Arbeids- og sosialdepartementet
Departementets samlede budsjettforslag for 2005 er på 221,8 milliarder kroner. Folketrygdens utgifter på 210,6 milliarder kroner utgjør en dominerende andel med om lag 95 prosent av de samlede utgiftene på departementets budsjett.
Budsjettforslaget innebærer en samlet vekst i utgiftene på i overkant av 11,5 milliarder kroner målt i løpende priser, eller 5,5 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2004. Av dette utgjør virkningen av pensjonsreguleringen per 1. mai 2004 nærmere 5 milliarder kroner og antatt lønns- og prisvekst vel 2 milliarder kroner. Til sammen 7 milliarder kroner. Korrigert for dette blir realveksten på om lag 4,5 milliarder kroner eller vel 2 prosent.

Regjeringens viktigste satsinger på Arbeids- og sosialdepartementets område i 2005
(i mill. kr)

Tiltaksplan mot fattigdom 1>

255

Tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne 2>

85

Tiltaksplasser for yrkeshemmede 3>

170

Heving av grunnpensjon til gifte/samboende pensjonister

350

Kamp mot mobbing i arbeidslivet m.v.

20

Reaktivisering uføretrygdede – lønnstilskudd 4>

20

Økt innsats til innkreving av barnebidrag og mot trygdemisbruk

14,5

Mer effektiv behandling av blåreseptsaker

8


1 Inkluderer tiltak under flere departementer. Tiltak under ASD utgjør 92 mill. kroner, inkludert 70 mill. kroner til arbeidsmarkedstiltak.
2 Inkluderer tiltak under flere departementer. Tiltak under ASD utgjør 49 mill. kroner, inkludert 37 mill. kroner til arbeidsmarkedstiltak.
3 Inkluderer 20 mill. kroner innenfor opptrappingsplanen for psykisk helse. 37 mill. kroner til VTA-plasser under tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne er ikke tatt med her. Det er heller ikke 27 mill. kroner under tiltaksplan mot fattigdom.
4 Finansieres via uføreposten, kap. 2655.



Tiltaksplan mot fattigdom
(i mill. kroner)

Arbeid:

Arbeidsmarkedstiltak rettet mot langtidsmottakere av sosialhjelp, unge, enslige forsørgere, innvandrere og deltakere i legemiddelassistert rehabilitering (ASD)

70

Kvalifiseringsprogram for sosialhjelpsavhengige innvandrere (KRD)

10

Stønad til barnetilsyn ved studier/arbeid i hjemmet for enslige forsørgere (ASD)

2

Bedre oppfølging og tilrettelegging i opplæringen for ungdom med svak grunnskoleopplæring (UFD)

8

Bedre oppfølging og tilrettelegging for språklige minoriteter med behov for tilrettelagt opplæring (UFD)

5

Aktivisering og arbeidstrening i regi av frivillige organisasjoner (ASD)

10

Målretting av velferdsordningene:

Fjerne arealkravet i bostøtten for barnefamilier (KRD)

40

Styrking av behandlingstilbudet til rusmiddelmisbrukere (HOD)

20

Styrking av kommunenes innsats overfor rusmiddelmisbrukere (HOD)

70

Styrking av oppfølgingstjenester i bolig for bostedsløse/rusmiddelmisbrukere (ASD)

10

Sosial inkludering:

Ungdomstiltak i større bysamfunn (BFD)

10

Tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne
(i mill. kroner)

Varig tilrettelagt arbeid (ASD)

37

Tiltaksplan for å rekruttere og beholde flere personer med nedsatt funksjonsevne i statlig forvaltning (MOD)

3

Øke muligheten for at flere kan nyttegjøre ordningen med funksjonsassistent i arbeidslivet (ASD)

6

Styrking av habiliteringstilbudet til barn med nedsatt funksjonsevne (HOD)

10

Familieprosjektet rettet mot familier med barn med nedsatt funksjonsevne (ASD)

4

Samlivsveiledning til foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne (BFD)

3

Tiltak for familier med små barn i en vanskelig livssituasjon – Home-start Familiekontakten (BFD)

2

Bedre informasjon og rapportering om situasjonen for personer med nedsatt funksjonsevne – økt tilskudd til Dokumentasjonssenteret (ASD)

2

Regjeringens handlingsplan for universell utforming (MD)

15

Tilrettelagt litteratur – Foreningen Leser søker bok (KKD)

3