Historisk arkiv

Sjøsikkerhet og beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

- Økt tankfart langs norskekysten krever god beredskap. Det er derfor satt av midler til å videreføre slepebåtberedskapen i Nord-Norge for 2005, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. (06.10.2004)

Pressemelding

Nr.: 50/2004
Dato: 06.10.2004
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Sigbjørn Larsen, Mobil 97 62 46 78

Sjøsikkerhet og beredskap

- Økt tankfart langs norskekysten krever god beredskap. Det er derfor satt av midler til å videreføre slepebåtberedskapen i Nord-Norge for 2005, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Budsjettforslaget for 2005 innebærer en videreføring av Regjeringens satsing på sjøsikkerhet og beredskap.

På grunn av den forventede økningen i transporten av russisk olje langs norskekysten er det fra 2004 etablert slepebåtberedskap i Nord-Norge. I budsjettet for 2005 er det satt av midler til videreføring av denne beredskapen. Det innebærer to slepefartøy i sommerhalvåret og tre i vinterhalvåret. Intensjonsavtalen med Fiskebåtredernes Forbund om et samarbeid for å bedre slepebåtkapasiteten i Nord-Norge følges opp.

Det foreslås å bevilge 60,1 millioner kroner i tilskudd til Redningsselskapet i 2005. Dette er en nominell økning på 2,6 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Det samarbeides om å utvikle et felles norsk-russisk overvåkings-, meldings- og informasjonssystem for oljetransport og slepeoperasjoner i Barentsområdet. Arbeidet vil på sikt også omfatte taubåtsamarbeid, samt samarbeidsområder for regionale og lokale myndigheter i Barentsområdet. Samarbeidet med Russland vil kunne bety en betydelig styrking av både det forebyggende arbeidet for å hindre at ulykker skjer, så vel som en mer effektiv oljevernberedskap på russisk og norsk side dersom en hendelse eller ulykke skulle inntreffe.

Arbeidet med å etablere en trafikksentral i Vardø går etter planen, og det fremmes forslag om en bevilgning i 2005 på 54,34 mill. kroner. Trafikksentralen skal være ferdig innen 2007.

Arbeidet med å oppgradere oljeverndepotene langs kysten fortsetter.

Utbygging av nettverket for automatisk identifisering av skip (AIS) sluttføres i 2004. Systemet blir et effektivt virkemiddel i overvåkingen av skipstrafikk langs norskekysten. Systemet rapporterer viktige opplysninger om skipet, rederiet, flaggstat, lastetype med mer. Samlet vil det være investert 40 mill. kroner til etableringen av AIS. I 2005 vil systemet være i drift for hele kysten.

Svein Ludvigsen viser til at Regjeringen før jul i år legger fram en stortingsmelding om sjøsikkerhet og beredskap. Her vil det bli gitt en samlet vurdering av politikken på området.