Historisk arkiv

Marin verdiskaping langs hele kysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

– Fiskeri- og havbrukspolitikken skal bidra til langsiktig miljømessig forsvarlig verdiskaping for hele samfunnet, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Et nytt marint verdiskapingsprogram og styrking av arbeidet mot ulovlig, uregulert og urapporter fiske i Barentshavet er hovedprioriteringer i budsjettforslaget til Fiskeri- og kystdepartementet.

Pressemelding

Nr.: 80/2006
Dato: 06.10.2006
Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Arne Benjaminsen - 22 24 64 10/ 48 06 45 49 Ekspedisjonssjef Kirsten Ullbæk Selvig - 22 24 64 37/ 91 54 42 35 Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim - 22 24 64 60/ 90 57 09 41
Avdelingsdirektør Jan Frederik Danielsen - 22 24 64 42/ 952 14 426
Informasjonsrådgiver Sigbjørn Larsen 22 24 65 04./976 24 678

Marin verdiskaping langs hele kysten

– Fiskeri- og havbrukspolitikken skal bidra til langsiktig miljømessig forsvarlig verdiskaping for hele samfunnet, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Et nytt marint verdiskapingsprogram og styrking av arbeidet mot ulovlig, uregulert og urapporter fiske i Barentshavet er hovedprioriteringer i budsjettforslaget til Fiskeri- og kystdepartementet.

Regjeringen foreslår et budsjett for Fiskeri- og kystdepartementet for 2007 med en utgiftsramme på 3 020,3 millioner kroner og en inntektsramme på 933,3 millioner kroner. Budsjettforslaget innebærer en nominell økning av utgiftsrammen på 182,9 millioner kroner eller 6,5 prosent i forhold til saldert budsjett 2006.

Marint verdiskapingsprogram

Det foreslås opprettet et marint verdiskapingsprogram, med en bevilgning på 75 millioner kroner. Programmet skal bidra til økt markedsorientering av norsk sjømatnæring, og viderefører innrettingen i det marine innovasjonsprogrammet som ble startet opp i 2006 med en bevilgning på 40 millioner kroner.

Hoveddelen av økningen på 35 millioner kroner skal gå til styrking av lønnsomt marint næringsliv i områder med særlig omstillingsbehov. Denne delen av programmet skal samordnes med regjeringens distrikts- og regionalpolitikk. Faglig vil programmet i hovedsak rettes inn mot torsk i oppdrett og fangstbasert akvakultur, økt tilbud av ferskfisk, økologiske nisjemarkeder, marine biprodukter og bioteknologi, merking/sporing, logistikk, teknologi, kompetanse og tjenester i kystnære samfunn og klynger, samt marint basert reiseliv.

Midlene vil i hovedsak bli forvaltet av Innovasjon Norge.

Styrking av arbeidet mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske

I budsjettforslaget foreslås det å øke Fiskeridirektoratets bevilgning med 7,5 millioner kroner for å styrke arbeidet mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske i Barentshavet.

I tillegg styrkes Kystvaktens budsjett med 18 millioner kroner.

Styrket overvåking av fremmedstoffer

Forbrukerne på alle markeder må være sikre på at norske sjømatprodukter er trygge og sunne. Det foreslås å øke bevilgningen til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) med 2,5 millioner kroner for å styrke arbeidet med overvåking og dokumentasjon av fremmedstoffer, med særlig fokus på nordområdene.

Tiltak mot rømming av oppdrettsfisk og overvåking av laksefjorder og laksevassdrag

I 2006 la Fiskeridirektoratet fram en tiltakspakke, Visjon nullflukt, og det ble oppnevnt en rømmingskommisjon for oppdrettsfisk. Fiskeridirektoratets budsjett foreslås styrket med 2 millioner kroner til oppfølging av arbeidet mot rømming, herunder kostnader knyttet til rømmingskommisjonen.

Havforskningsinstituttets budsjett økes med 2 millioner kroner til overvåking og evaluering av nasjonale laksefjorder og nasjonale laksevassdrag.

Norsk-indisk samarbeidsprosjekt om dyre- og fiskevaksiner

Det er satt i gang et norsk-indisk samarbeid innen vaksineforskning. Som en oppfølging av dette samarbeidet foreslår regjeringen en bevilgning på 20 millioner kroner til forskning innenfor dyre- og fiskevaksiner, som settes av innenfor Fiskeri- og kystdepartementets tilskudd til Norges forskningsråd. Denne satsingen vil blant annet legge til rette for norsk samarbeid med India om utvikling og forbedring av fiskeoppdrett i India og for at norske oppdagelser og produktutvikling kan markedsføres globalt gjennom produksjonssamarbeid med India.

Sikkerhetstiltak i havnene

Det foreslås å styrke Kystverkets budsjett med 13,5 millioner kroner knyttet til arbeidet med å følge opp internasjonale krav til sikkerhetstiltak som skal gjennomføres i havneanlegg som betjener skip i internasjonal fart. Det foreslås at disse kostnadene finansieres av brukerne ved at det innføres en årsavgift for de havneterminalene som omfattes av regelverket.

Kommunale havner taes inn i merverdiavgiftsområdet

De kommunale havnene blir tatt inn i merverdiavgiftsområdet med virkning fra 1. januar 2007. Endringen innebærer at havnene får føre til fradrag inngående merverdiavgift til investeringer og drift som blir finansiert med havneavgifter. Dette vil medføre reduserte kostnader og administrative forenklinger for havnene.

Tilskudd til NOx-reduserende tiltak i fiskeflåten

For å oppfylle Norges forpliktelser knyttet til utslipp av nitrogenoksid (NOx) i Gøteborg-protokollen, innføres det fra 1. januar 2007 en avgift på NOx-utslipp. For høye utslipp av nitrogenoksid er et miljøproblem fordi det bidrar til forsuring og økt algevekst.

Avgiften vil bl.a. omfatte skip og fiskefartøy med samlet framdriftsmaskineri med effekt over 750 kW (ca 1000 HK). Samtidig blir det innført et tilskudd til NOx-reduserende tiltak i fiskeflåten, med en bevilgning på 75 millioner kroner i 2007. Tilskuddet kan dekke inntil 100 prosent av tiltakskostnadene for å redusere utslippene, forutsatt at tiltakene ligger innenfor et fastsatt krav til kostnadseffektivitet.

Budsjett 2007

Andre pressemeldinger fra Fiskeri- og kystdepartementet: