Historisk arkiv

Opptrappingsplanen for psykisk helse er i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Vi er i rute med opptrappingen av midler til psykisk helse, men det er fortsatt mye ugjort arbeid før pasienttilbudet er godt nok, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Regjeringen foreslår en reell økning av driftsmidlene i Opptrappingsplanen på om lag 850 mill. kroner i forhold til årets budsjett, og om lag 740 mill. kroner til nye investeringer i spesialisthelsetjenesten. Summen av økte driftsmidler og nye investeringer neste år utgjør til sammen 1,59 mrd. kroner. (06.10.04)

Pressemelding

Nr.: 60
Dato: 06.10.2004

 
Opptrappingsplanen for psykisk helse er i rute

- Vi er i rute med opptrappingen av midler til psykisk helse, men det er fortsatt mye ugjort arbeid før pasienttilbudet er godt nok, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Regjeringen foreslår en reell økning av driftsmidlene i Opptrappingsplanen på om lag 850 mill. kroner i forhold til årets budsjett, og om lag 740 mill. kroner til nye investeringer i spesialisthelsetjenesten. Summen av økte driftsmidler og nye investeringer neste år utgjør til sammen 1,59 mrd. kroner.

Opptrappingsplanens økonomiske rammer er på 5,7 mrd. kroner i økte driftsutgifter og 8 mrd. kroner i investeringer (2005-kroner) i perioden 1999-2008.

Etter fem år med opptrapping (2003) er status at flere søker hjelp og flere får hjelp innen psykisk helsevern. Behandlingskapasiteten har økt betydelig. Psykisk helsevern for barn og ungdom gav i 2003 hjelp til 33 450 barn og ungdommer, dvs. en økning på 65 prosent sammenlignet med 1998. Psykisk helsevern for voksne kan vise til en aktivitetsøkning i poliklinikk på 49 prosent for samme periode. I alt har kommunene opprettet 1587 nye stillinger til psykisk helseformål fra 1999-2003. Men samtidig er tjenesteapparatet fortsatt preget av manglende kommunale tilbud, manglende samarbeid og manglende oppfølging av brukerne. Det synes også å gjenstå mye før tjenestene har et reelt brukerperspektiv.

Med opptrappingen som er foreslått for 2005 er regjeringen godt i rute i forhold til å realisere den økonomiske delen av Opptrappingsplanen i 2008. For å nå målene for planen samlet er det imidlertid fortsatt behov for store omstillinger og omstruktureringer og å foreta betydelig utviklingsarbeid.

Satsing i kommunene og storbyene

Det er foreslått bevilget 400 mill. kroner mer til kommunesektoren gjennom Opptrappingsplanen i 2005 sammenlignet med saldert budsjett i 2004. - Dette gir en sterkere vekts i kommunene enn i spesialisthelsetjenesten på dette området, som er nødvendig for å nå målet om et desentralisert tilbud der brukerne bor, sier Gabrielsen.

350 mill. kroner fordeles etter kriteriene i inntektssystemet for kommunene. 50 mill. kroner settes av til tiltak i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. - Det er en større andel mennesker med alvorlige psykiske lidelser og dårlige levekår i disse byene enn i landet for øvrig. Vi har sett at mange av dem dette gjelder ikke får den hjelpen de trenger. Derfor legger vi nå til rette for en særlig styrking av innsatsen for denne gruppen, sier helse- og omsorgsministeren.

For omtale av øvrige tiltak på Helse- og omsorgsdepartementets områder.

For omtale av hele statsbudsjettet, se Finansdepartementets budsjettportal.

Vedlegg: 2 figurer