Historisk arkiv

Flere rusmiddelmisbrukere skal få hjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Regjeringen foreslår å styrke kommunenes innsats for rusmiddelmisbrukere med 70 mill. kroner i 2005. Skal vi lykkes med behandling og rehabilitering av rusmiddelmisbrukere, er det helt nødvendig at oppfølgingstilbudet i kommunene er godt, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til legemiddelassistert rehabilitering med 20 mill. kroner. Totalt økes budsjettet til rustiltak med 214 mill. kroner i forhold til saldert budsjett for i år. (06.10.04)

Pressemelding

Nr.: 61
Dato: 06.10.2004

Flere rusmiddelmisbrukere skal få hjelp

- Regjeringen foreslår å styrke kommunenes innsats for rusmiddelmisbrukere med 70 mill. kroner i 2005. Skal vi lykkes med behandling og rehabilitering av rusmiddelmisbrukere, er det helt nødvendig at oppfølgingstilbudet i kommunene er godt, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til legemiddelassistert rehabilitering med 20 mill. kroner. Totalt økes budsjettet til rustiltak med 214 mill. kroner i forhold til saldert budsjett for i år.

Sosial- og helsetjenesten i kommunene skal følge opp pasienter som får behandling for sitt rusmiddelmisbruk. - Oppfølging med kontroll og tiltak som er tilpasset den enkelte er nødvendig for at rehabiliteringen skal lykkes. At kommunene tar ansvar og har ressurser til å følge opp brukerne, er avgjørende for å kunne gi flere tilbud om legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og annen behandling av rusmiddelmisbrukere innen spesialisthelsetjenesten, sier Gabrielsen. Samarbeid med frivillige organisasjoner er viktig i denne sammenheng. 10 mill. kroner er øremerket samarbeidsprosjekter mellom kommuner og frivillige organisasjoner. Regjeringen vil også gi støtte til etablering av Frelsesarmeens gatehospital i Oslo.

I tillegg til satsingen på kommunenes oppfølging, foreslår regjeringen at det brukes 144 mill. kroner mer neste år innen helseforetakene, sammenlignet med saldert budsjett for 2004. Av dette skal det brukes 20 mill. kroner mer til legemiddelassistert rehabilitering neste år, en økning på ca. 10 prosent som vil gi tilbud til anslagsvis 200 nye pasienter.

124 mill. kroner er en videreføring av bevilgningen som ble gitt de regionale helseforetakene i revidert budsjett i vår.

- Økningen i bevilgningen på 214 mill. kroner vil gi rusmiddel­misbrukere et bedre tilbud, ikke bare i spesialisthelsetjenesten, men også i kommunene. Dette er et viktig skritt i retning av å gi rusmiddelmisbrukere likeverdig behandling og et mer helhetlig tilbud, sier Gabrielsen.

For omtale av øvrige tiltak på Helse- og omsorgsdepartementets områder.

For omtale av hele statsbudsjettet, se Finansdepartementets budsjettportal.