Historisk arkiv

Bioenergi i tankene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen foreslår økte bevilgninger til utvikling av bioenergi. Det er satt av 5 mill. kroner til et utviklingsprosjekt for flytende drivstoff med basis i råstoff fra landbruket. (06.10.2004)

 

 

Pressemelding

Nr.: 8
Dato: 06.10.2004

Kontaktperson:

Ottar Løvik: 48140477,
Ståle Norang 41438011

Bioenergi i tankene

Regjeringen foreslår økte bevilgninger til utvikling av bioenergi.Det er satt av 5 millioner kroner til et utviklingsprosjekt for flytende drivstoff med basis i råstoff fra landbruket. Utvikling av bioenergi og biodrivstoff vil bli særskilt prioritert i forbindelse med satsingen Innland 2010.

- Bioenergi kan bli god butikk, samtidig som det gir miljøgevinster. Økt produksjon av bioenergi vil bidra til å oppfylle Norges forpliktelser om reduksjon av klimagassutslipp, sier landbruksminister Lars Sponheim. Det er etablert et særskilt bioenergiprogram som for 2005 får økt bevilgningen til 23 millioner kroner. Det blir lagt særlig vekt på å få fram prosjekt der landbruket leverer komplette løsninger i form av ferdig varme, serviceavtaler m.v. og ikke kun er råvareleverandør i form av flis, pellets o.a. Dermed kan landbruket ta ut en langt større del av verdiskapingen innen denne sektoren.

Fra høsten 2004 kan det fra bioenergiprogrammet også gis støtte til utbygging av gardsanlegg, flytende biobrensel og pilotanlegg for produksjon av flis/energiråstoff. Og fra 2005 blir det satt av 5 millioner kroner til et utviklingsprosjekt for flytende drivstoff med basis i råstoff fra landbruket. Utvikling av bioenergi og biodrivstoff vil bli særskilt prioritert i forbindelse med satsingen Innland 2010.

- Satsingen på bioenergi er et ledd i Regjeringens prosjekt Landbruk Pluss og arbeidet med å skape nye næringer innen landbruket med utgangspunkt i det enkelte gårdsbruk. Vi ser en økt etterspørsel etter miljøvennlige energiløsninger, og det finnes store ubrukte ressurser i landbruket som kan nyttes, sier landbruksminister Lars Sponheim. - Inntekter fra produksjon av biobrensel kan nå inngå i jordbruksinntekten. Det betyr at mange bønder kan få større skattefradrag ved at inntekter fra for eksempel salg av ved kan inngå i grunnlaget for å beregne ”jordbruksfradrag” i skatteligningen, påpeker Sponheim.

I dag er 5 prosent av total energiforbruk i Norge bioenergi. Det utgjør 16 terrawattimer (TWh). Regjeringen mener at gjeldende virkemidler kan utløse en økning på 7 TWh fram til 2010. Erfaringer fra Sverige viser at produksjon av bioenergi også har et betydelig sysselsettingspotensial. Det er beregnet at en kan regne 300 - 500 nye årsverk pr. produsert TWh.