Historisk arkiv

Tale fra regjeringen på seremonien for overføring av grunnen i Finnmark til Finnmarkseiendommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tale fra regjeringen på seremonien for overføring av grunnen i Finnmark til Finnmarkseiendommen

Tale holdt av 2006 Bjarne Håkon Hanssen, Lakselv 30. juni 2006.
(Kontrollert mot framføring)

Deres kongelige høyhet, finnmarkinger, ærede gjester!

I dag er det ekstra hyggelig å være en av statsrådene som har ansvar for finnmarksloven og finnmarkseiendommen.

Fra og med i morgen, 1. juli, skal grunnen i Finnmark forvaltes av finnmarkinger – her i Finnmark.

Dette er en merkedag for alle finnmarkinger og andre som har fulgt arbeidet fram mot vedtakelsen av finnmarksloven gjennom mange år. Det er også en historisk dag både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Før i dag har vi hørt om den helt spesielle historien til arealene her i Finnmark. Fra midt på 1800-tallet fikk vi framveksten av en ide om at grunnen i Finnmark tilhørte og ”alltid hadde tilhørt” staten. På denne måten skjedde det en urett mot folket i Finnmark.

Finnmarksloven er et resultat av 25 års arbeid, som startet med oppnevningen av Samerettsutvalget i 1980. Utvalget ble satt ned mens striden om utbyggingen i Alta-Kautokeinovassdraget gikk høyt. Forventningene til utvalgets arbeid var store, og utredningsoppgavene mange.

Utredningene og det politiske arbeidet var komplisert, men resultatet var at det vokste fram en erkjennelse av at politikken overfor samene også hadde en statsrettslig og en folkerettslig side, som det var nødvendig for staten å forholde seg til. Og at det var nødvendig å gjøre klare endringer i eierforholdene for land og vann i Finnmark.

Det har vært særlig to hensyn som måtte tas: Loven skal favne alle finnmarkinger, samtidig som den skal sikre grunnlaget for samisk kultur.

Arbeidet med finnmarksloven har vakt sterke følelser hos mange og ført til opphetede debatter. For å få fram alle synspunkter i saken, og sørge for at plikten til å konsultere Sametinget gjennom ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter var oppfylt, bestemte Stortinget seg høsten 2003 for å føre konsultasjoner både med Sametinget og med Finnmark fylkesting om innholdet i loven.

Resultatet av dette ble at finnmarksloven ble vedtatt med et stort tverrpolitisk flertall i Stortinget, samt fikk tilslutning fra et stort flertall i Finnmark fylkesting og av et enstemmig Sameting.

Finnmarksloven innebærer at eiendomsretten til 95 % av arealene i Finnmark overføres til Finnmarks befolkning gjennom etableringen av Finnmarkseiendommen. Det gis også myndighet til kommunene når det gjelder høsting av fornybare ressurser. Loven inkluderer alle innbyggerne i Finnmark. Dette betyr at både samiske, kvenske og norske innbyggere har de samme rettighetene til å utnytte naturressursene.

For å sikre hensynet til samisk kultur inneholder loven samtidig særskilte avstemningsregler for Finnmarkseiendommen i saker om endring i bruk av utmark som vil kunne påvirke samisk kultur. Loven gir også Sametinget myndighet til å gi retningslinjer for hvordan en slik påvirkning på samisk kultur skal bedømmes.

Finnmarksloven fastslår også at det skal opprettes en kommisjon som skal utrede hvilke bruks- og eierrettigheter som eksisterer på den grunnen som Finnmarkseiendommen overtar, og at det skal opprettes en særdomstol som skal kunne behandle tvister. Denne delen av loven tar regjeringen sikte på skal tre i kraft ved nyttår.

Kartleggingen av rettigheter skal skje på grunnlag av gjeldende nasjonal rett, slik denne er utviklet gjennom lang rettspraksis. Dette betyr at ingen finnmarkinger skal miste noen rettigheter som følge av at Finnmarkseiendommen nå får overført grunnen som fram til nå har vært forvaltet av Statskog.

Finnmarksloven innebærer store forvaltningsmessige endringer i Finnmark. Opprettelsen av Finnmarkseiendommen som grunneierorgan representerer også noe helt nytt i norsk lov. Slik jeg ser det vil loven gi store muligheter til å sikre og videreutvikle næringslivet og livsgrunnlaget i hele fylket.

Finnmarkseiendommen står foran store utfordringer og spennende oppgaver i tiden framover, og dere som sitter i styret i Finnmarkseiendommen har tatt på dere et stort ansvar. Jeg vil derfor ønske lykke til, både til styret, og til alle dere som skal jobbe i administrasjonen.

Og til alle dere finnmarkinger som er her i dag, både dere som har samisk bakgrunn og alle dere andre, vil jeg si: Gratulerer så mye med dagen!!