Veileder og råd om innbyggerinvolvering i forskning
Brosjyre/veiledning | Dato: 01.10.2023 | Kunnskapsdepartementet
Byantropologene og TIK-senteret på UiO har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet laget en veileder for forskere som vil involvere innbyggere i forskning. De har også laget et sett med råd til departementer og virkemiddelaktører som Forskningsrådet og Innovasjon Norge om hvordan de kan legge best mulig til rette for innbyggerinvolvering i forskning.
Involvering av innbyggere i forskning spenner bredt, fra at innbyggere samler inn eller behandler data til at de deltar i hele forskningsprosessen ved for eksempel å identifisere forskningsbehov, i prosjektutviklingen og i faser av prosjektene fra oppstart til evaluering. Kunnskapsdepartementet har finansiert et oppdrag om innbyggerinvolvering i forskning fordi vi vet at forskning og innovasjon er en viktig driver for samfunnsutviklingen.
Her finner du veilederen
Involvering av innbyggere i forskning kan bidra til at forskning får økt relevans og at resultater fra forskning raskere tas i bruk. Tanken er at involvering kan bidra til bedre forskning og å gi større eierskap til forskningens resultater. Dette er viktig dersom forskning og innovasjon skal bidra til å løse store samfunnsutfordringer.
Innbyggerinvolvering kan sikre større engasjement i, og tillitt til forskning i befolkningen, og til bedre forvaltning av forskning basert på kunnskap og ansvarlighet. Dette er bakgrunnen for at for eksempel EU-kommisjonen nå legger større vekt på innbyggerinvolvering i forskning og har krav om innbyggerinvolvering i sine utlysninger om samfunnsoppdrag (missions). Veilederen skal bidra til at forskere lettere kan vurdere om involvering av innbyggere kan være en relevant metode for dem og hvordan de kan komme igang.
Veilederen tar utgangspunkt i to forskningsprosjekter som har involvert innbyggere, NordicPATH, finansiert av Nordforsk og CityxChange, finansiert av Horisont 2020. Byantropologene har intervjuet både innbyggere og forskere som har deltatt i disse to prosjektene. I tillegg har prosjektet fått råd fra en gruppe av ressurspersoner på feltet i Norge og prosjektet YouCount.
Oppdraget fra Kunnskapsdepartementet ble laget for å sikre at norske forsknings- og innovasjonsmiljøer nok kompetanse til å ta i bruk innbyggerinvolvering som metode.
Forskningsrådet har etablert et Nasjonalt nettverk for folkeforskning, som er en type innbyggerinvolvering. Les mer om nettverket og se eksempler på forskningsprosjekter som involverer innbyggere på Forskingsrådets nettsider.