Historisk arkiv

Reduksjon av tariffer for transport og behandling av nye gassvolumer på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet sender i dag på offentlig høring et forslag om å redusere tariffene for nye gassvolumer fra norsk sokkel.

- God ressursforvaltning krever at nye prosjekter står overfor riktig pris også på gasstransport. Forslaget om reduserte transportkostnader for nye gassvolumer vil legge til rette for mer leting, utbygging av flere funn og ytterligere tiltak på eksisterende felt. I tillegg legger det til rette for valg av de beste transportløsningene for gass, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Gassled er et interessentskap og den formelle eier av infrastrukturen forbundet med gasstransporten fra norsk sokkel. Innretningene i Gassled med tilhørende regulering er en sentral del av rammebetingelsene for olje- og gassvirksomheten. Mesteparten av gassen på norsk sokkel må transporteres gjennom Gassled for å nå markedene i Europa.

Et hovedmål i ressursforvaltningen er at mest mulig av de samfunnsøkonomisk lønnsomme petroleumsressursene blir utvunnet. Kostnaden av at det transporteres ytterligere volumer gjennom eksisterende transportsystem er lav. Lavere tariffer i Gassled vil være et element for å sikre god ressursforvaltning ved at det legger til rette for at samfunnsøkonomisk lønnsomme olje- og gassprosjekter blir gjennomført.

- Gjennom endringen jeg foreslår vil vi oppnå bedre ressursforvaltning og høyere verdiskaping fra norsk sokkel sett i et langsiktig perspektiv, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe

De historiske kapitaltariffinntektene og de framtidige kapitaltariffinntektene fra inngåtte transportavtaler til sammen vil gi rimelig avkastning på investert kapital i de innretninger som i dag utgjør Gassled. Departementets forslag vil innebære at det vil oppnås rimelig avkastning på investert kapital i Gassled og at det gis en rimelig fortjeneste fra fremtidig transportavtaler.

Forslaget om å redusere tariffene gjelder nye transportavtaler som inngås og vil innebære en betydelig reduksjon i tariffene for transport og behandling for nye gassvolumer på norsk sokkel. Dette vil øke verdiskaping og statlige inntekter fra petroleumsressursene.

Høringsfrist er 15. mars 2013.

Lenke til høringen.