Historisk arkiv

Statsministeren foreslår nye klimamål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

På landsmøtet i Arbeiderpartiet i dag presenterte Jens Stoltenberg tre nye mål for klimapolitikken. Forslagene vil gjøre Norge karbonnøytralt innen 2050. Statsministeren la i sin tale også vekt på at miljøpolitikk er tett knyttet til kampen mot fattigdom.

De tre forslagene til klimamål som Jens Stoltenberg presenterte er:

  • Norge skal forplikte seg til å kutte de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp innen 2020.
  • Norge skal overoppfylle sin del av Kyotoavtalen med ti prosent innen 2012.
  • Norge skal ta ansvar for å redusere de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 100 prosent av egne utslipp innen 2050. Dette vil gjøre Norge karbonnøytralt.

Målene skal nås både gjennom innsats hjemme og gjennom samarbeid med andre land ved å ta i bruk Kyotomekanismene.

 

Under et besøk i Kina tidligere i vår besøkte statsminister Jens Stoltenberg Huaneng kullkraftverk øst i Beijing. Kraftverket er byens største og forsyner Bejing med ca. 30 % av det byen trenger av energi.

Kraftverket er et av de mest moderne i Kina og renser svovel og andre NOx-gasser, men slipper ut CO2 i store mengder. Statsministeren sa i forbindelse med besøket at rensing av utslippene her vil være avgjørende for å hindre global oppvarming.

- I Kina åpnes et kullkraftverk i uka. De renser ikke. Vi må bidra til at det lønner seg for dem å rense, sa statsministeren i sin tale til Arbeiderpartiets lansmøte i dag.

På bildet blir statsministeren orientert om kullkraftverket og forsøk med CO2-rensing av direktør Wang Zhaobin.
Foto: Sigurdssøn/Scanpix.
 

 

 

  

 - Statsministerens tale innebærer en historisk satsing på miljø. Ingen annen norsk regjering har tatt så kraftige grep i kampen mot klimaendringene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Regjeringen har gitt sin tilslutning til at Norge fram til 2020 påtar seg en forpliktelse om å kutte de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 pst av Norges utslipp.

 - Dette viser at regjeringen er svært opptatt av å møte de store utfordringene klimatrusselen stiller oss overfor, sier statsministeren.

Regjeringen vil nå også ta initiativ til å sikre internasjonalt gjennomslag for en slik forsterket miljøpolitikk. Norge skal være en pådriver for en ny forpliktende klimaavtale.