Historisk arkiv

Norge skal være i front for kvinners rettigheter internasjonalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvinners rettigheter er under økende press i mange land. Regjeringen lanserte 15. august en ny handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken. Norge er og skal være i front for kvinners rettigheter internasjonalt og ha økt engasjement gjennom Norges ambassader.

Kvinners rettigheter er under økende press i mange land. Regjeringen lanserer i dag en ny handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken. Norge er og skal være i front for kvinners rettigheter internasjonalt og ha økt engasjement gjennom Norges ambassader. 

- Vi blir stadig minnet om at kvinners rettigheter i verden står svakt. I flere land er rettigheter under press. Samtidig ser vi modige kvinner og menn, som står opp og kjemper for likestilling og kvinners verdighet, blant annet den pakistanske jenta Malalas kamp har gjort inntrykk på mange, også i Norge. Norge skal bidra. Vi skal derfor øke vårt engasjement over hele verden for kvinners rettigheter og likestilling, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Utenriksministeren og utviklingsministeren presenterer i dag en felles handlingsplan for hvordan Norge vil løfte spørsmålet om kvinners rettigheter og likestilling på den internasjonale agendaen. Planen legger også stor vekt på å styrke Utenriksdepartementets og utestasjonenes arbeid gjennom konkrete veiledere, systematisk vurdering av likestilling i alle saker som behandles i departementet, og gjennom styrket opplæring. Målet er at ansatte ved alle norske utenriksstasjoner skal være likestillingsambassadører. 

- Likestilling kommer ikke av seg selv. Det vet vi blant annet fra vårt eget land. Norge skal derfor være en tydelig og uredd stemme for kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Vi har som mål å stå for den mest effektive utviklingspolitikken for at alle kvinner skal kunne ha tilgang til prevensjon og trygg abort, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Les handlingsplanen her.