Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 2/2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. I denne utgaven oppsummerer Fylkesmannen blant andre nyheter foretakskontrollen for fylket.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. I denne utgaven oppsummerer Fylkesmannen blant andre nyheter foretakskontrollen for fylket.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet. 

Forvaltningsplan Kortnebbgås i Nord-Trøndelag

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har lagt fram en forvaltningsplan for kortnebbgås i Nord-Trøndelag. Målet er en bærekraftig forvaltning med redusert konfliktnivå.

Fylkesnytt: Kortnebbgås
Kortnebbgås. Foto: Eva Pauline Hedegart, FM i Nord-Trøndelag

Det er resultatet av et omfattende arbeid som nå er lagt frem som en egen handlingsplan. Det hele startet i august 2008 da det forelå et utkast til forvaltningsplan for vår– og høstrastende kortnebbgås i Nord-Trøndelag. Dette utkastet var skrevet av Per Ivar Nicolaisen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Mange parter
Fylkesmannen sendte deretter utkastet på høring til de antatt mest berørte aktørene knyttet til forvaltningen av kortnebbgås. Høringspartene var kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer, Verran, Overhalla og Høylandet, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, Norges Jeger og Fiskerforbund avdeling Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag Bondelag, Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Ornitologisk Forening og Norsk Ornitologisk Forening avdeling Nord-Trøndelag.

Hovedkonklusjonene i planen
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag foreslår en rekke tiltak som i sum gir et godt grunnlag for en bærekraftig forvaltning av kortnebbgås, med et redusert konfliktnivå. Blant annet forslås det i rapporten at man frigjør areal til beite gjennom støtteordninger, økt jakt på bestanden, kartlegging av beiteskader, samt tilrettelegging for for økt turisme knyttet til fugletitting.

Internasjonal forvaltning
Nord-Trøndelag er i dag et viktig rasteområde for den Svalbard-hekkende bestanden av kortnebbgjess. Det antas at hele bestanden på 63.000 individer (2009) bruker dette området i løpet av våren. Bestanden har økt med ca. 20.000 individer etter år 2000. Kortnebbgåsa forvaltes av flere land, deriblant Danmark, Belgia og Nederland foruten Norge. Det er derfor viktig å få etablert et internasjonalt samarbeid med tanke på en internasjonal forvaltningsplan for kortnebbgås. Dette er en oppgave for Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Miljøverndepartementet i samarbeid med øvrige berørte land.

Kontaktperson:  
Eva Pauline Hedegart, tlf. 74 16 82 11 / mobil 417 89 890
Paul Harald Pedersen, tlf. 74 16 81 68 / mobil 918 78 106.
 

Foretakskontroll i Nord-Trøndelag

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har i løpet av 2009 og 2010 gjennomført foretakskontroll på til sammen 26 foretak. Av disse er 12 foretak kontrollert etter lov om regulering av svine– og fjørfeproduksjon (husdyrkonsesjonsloven), 6 er kontrollert etter Forskrift om miljøtilskudd til jordbruket i Nord-Trøndelag (RMP) og 11 etter forskrift om produksjonstilskudd i jordbruket (PT) og forskrift om tilskott til avløysing (AVL). Samtlige foretak er tatt ut til kontroll etter en risikovurdering, basert på kjennskap til foretakene.

9 av de foretak som er kontrollert etter husdyrkonsesjonsloven har eggproduksjon. Det er avdekt uregelmessigheter på samtlige foretak. Produksjonen er av sterkt varierende omfang; fra vel 11.000 høner til vel 500 høner over den konsesjonsfrie grensa på 7500 høner. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har beregna erstatninger fra 1.7 millioner kr til 30.000 kr. En del av disse sakene er fortsatt under behandling hos fylkesmannen, og en sak er påklaget til Statens landbruksforvaltning (SLF).

3 av foretaka som er kontrollert etter husdyrkonsesjonssaken har svineproduksjon. Disse ble kontrollert i forhold til lovens § 3 om felles økonomiske interesser. Fylkesmannen konkluderte i disse sakene at de ikke foreligger driftssamarbeid mellom de 3 svinebesetningene som ble kontrollert.

De 6 foretaka som ble kontrollert etter RMP-forskriften, ble kontrollert i forhold til § 6, miljøtilskudd til seterdrift. Felles for alle sakene var at de ikke oppfylte forskriftenes krav mht til melkeproduksjon på setra. Fylkesmannen gjorde vedtak om tilbakebetaling av tilskudd for 1 til 3 år. Samtlige saker ble påklaget til SLF, som opprettholdt fylkesmannens vedtak.

10 foretak som ble kontrollert etter PT–forskriften og AVL-forskriften ble vurdert i forhold til § 4 i forskriftene; begrensninger som følge av eierforhold og felles økonomiske interesser.

Fylkesmannen konkluderte for en gruppe (6 foretak) at de hadde et samarbeid både på drift av grovforareal og husdyr i et slikt omfang at det var i strid med § 4. Fylkesmannen gjorde vedtak om tilbakebetaling av produksjonstilskudd og avløsertilskudd for 2 år. Disse sakene ble i oktober 2009 påklaget til SLF.

I en annen sak (4 foretak) konkluderte fylkesmannen med at husdyrholdet var i strid med § 4, mens en under tvil konkluderte med at samarbeidet om grovforareal ikke var av en slik karakter at det ga grunnlag for å si at det var i strid med § 4. Klagefristen er ikke gått ut for disse sakene.

I en sak som ble kontrollert etter PT og AVL-forskriften konkluderte fylkesmannen med at foretaket ikke oppfylte grunnkravene til å være berettiget til produksjonstilskudd (§3).
Dette medførte at både PT, RMP-tilskudd og avlingsskadeerstatning ble krevd tilbakebetalt. Denne saken er også påklaget til SLF.

Kontaktperson: Inger Skjerve Bjartnes, tlf. 74 16 82 01 / mobil 959 77 935.
 

Vi har fått en trainee

Trainee er en lærlingeordning for folk med høy utdannelse. Du må søke for å komme med på trainee-ordningen. Traineen vår, Per Martin Øfsti, har studert geografi, samfunnsgeografi, samfunnsvitenskapelige fag - og har praktisk-pedagogisk utdanning i tillegg.

For litt over ett år siden fikk Fylkesmannen i Nord-Trøndelag forespørsel om å ta i mot en trainee. Traineen skulle i løpet av trainee-perioden jobbe 8 måneder hos Innherred Samkommune, 8 måneder hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og 8 måneder hos Nord-Trøndelag Fylkeskommune.

    Fylkesnytt: Per Martin Øfsti
Per Martin Øfsti.

Landbruksavdelingen har fra 1. mai 2010 overtatt stafettpinnen fra Samkommunen og Per Martin har allerede startet å jobbe med et prosjekt innenfor verdiskapingsprogrammet ”Naturarven som verdiskaper”, hvor Nord-Trøndelag har ett av 10 pilotprosjekter innenfor naturbasert reiseliv. Vårt prosjekt har fått navnet ”Magiske og verdifulle opplevelser i Nord-Trøndersk natur”. Prosjektet er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag Fylkeskommune. Per Martin får dermed oppgaven med seg når han ved årsskiftet flytter over til Fylkeskommunen for å jobbe de siste 8 månedene av trainee-løpet.

I løpet av den korte tiden han har vært her har han nå også fått prosjektlederansvar for et prosjekt som heter ”LUK”, et prosjekt som skal fungere som en metodehjelp i forbindelse med lokal samfunnsutvikling i kommunene. Dette er også et samarbeid mellom flere, blant annet Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag Fylkeskommune og en oppgave som videreføres hos ny arbeidsgiver når Per Martin flytter.

Hvis vi klarer å gi Per Martin interessante og utviklende arbeidsoppgaver, vil løpet som trainee bli et vinn-vinn-opplegg. Det er tydelig at det er etterspørsel etter unge, kreative krefter og at det er mer enn nok oppgaver å ta tak i. Det er også en berikelse for oss som avdeling å få inn nye ”koster”. Vi håper at dette kan bli et solid og godt springbrett videre i karrieren for traineen vår.

Fylkesnytt: Fra studietur til Spania i 2009 
Fra studietur til Spania i 2009. Per Martin jobbet da i Innherred Samkommune, men fikk anledning til å bli med på delprosjekt ”Fugleturisme” til Spania for å se hvordan de utnytter fugl i reiselivssammenheng. Foto: Aino Oksdøl.

Kontaktperson: Aino Holst Oksdøl, tlf. 74 16 82 00 / mobil 90 61 01 03.
 

3 millioner kroner til etablering av Ramsarsenter på Ørin

Miljøverndepartementet bevilger i år 3 millioner kroner til et våtmarkssenter på Ørin i Trondheimsfjorden i Verdal kommune. Midlene skal gå til planlegging og bygging av et Ramsarsenter. Ramsar-konvensjonen er en internasjonal avtale for bevaring og bærekraftig bruk av våtmarksområder. Formålet med konvensjonen er å begrense tap av våtmarksområder og bremse det økende presset på våtmarksområder.

Våtmarksområder har et rikt fugleliv og kan være interessante for fuglekikking som turisme. Samtidig er naturmangfoldet i våtmarkene viktig i internasjonal sammenheng. Derfor satser regjeringen på naturinformasjonssentre rundt om i landet som kan spre kunnskap og informasjon og bidra til at folk få en god opplevelse uten å forstyrre naturmangfoldet.

Fylkesnytt: Avisutklipp

- Våtmarker er viktige både for naturmangfold og klima og det er flott at vi i naturmangfoldåret 2010 får en sterk satsing på kunnskapsformidlingen på dette området, sier statsråd Erik Solheim.

Entusiastiske fuglekikkere har lenge ønsket seg et naturinformasjonssenter på Ørin der de kan formidle kunnskap og skape interesse for fugler og andre arter som lever i våtmarker. Området er viktig for prosjektet ”Birdwatching Trondheimsfjorden” som er en del av Direktoratet for naturforvaltnings prosjekt ”Naturarven som verdiskaper” med tanke på å legge til rette for fuglekikkere.

Våtmarker er grunne tjern og innsjøer, sumpmark og myrer, og grunne sjøområder langs kysten. Det er ikke bare fuglelivet som er avhengig av dem, våtmarkene gir menneskene en masse tjenester helt gratis. De bidrar med stabil vannforsyning, drikkevann, rensing av avløpsvann, nedbryting av forurensing, klimaregulering, stabilt lokalt værmønster, demping av klimaendringer og flomsikring.

Fylkesnytt: BirdWatching

Mange våtmarker ligger i tettbygde strøk og er derfor attraktive som utbyggingsområder, til industri og veier. Ørin er intet unntak. Industriområdet på Verdal ligger tett inntil og det har de siste årene pågått et stort restaureringsarbeid for å flytte en molo og gi elvedeltaet større plass.

Kontaktperson: Per Martin Øfsti, tlf. 74 16 82 / mobil 97 11 91 12.

Forsidebilde: Eva Pauline Hedegart