Historisk arkiv

Presiserer vilkår for sosialhjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm presiserer i et brev til alle landets kommuner vilkårene for å motta sosialhjelp.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm presiserer i et brev til alle landets kommuner vilkårene for å motta sosialhjelp.


Grete Faremo og Hanne Inger Bjurstrøm på pressekonferanse om romfolket, der hensikten var å sikre at dagens regelverk praktiseres korrekt. (Foto: Anita Sletten/AD)

Bakgrunnen for brevet er at det den siste tiden har vært ulike presseoppslag om EØS-borgeres rett til sosiale tjenester. I lys av dette ser departementet at det kan være et behov for å presisere hvordan regelverket er å forstå.

Av brevet går det fram at EØS-borgere kan fritt oppholde seg i Norge i tre måneder, eller i seks måneder hvis personen er arbeidssøker. Slikt opphold forutsetter at personen sørger for sitt livsopphold. I denne perioden har personen som utgangspunkt ikke rett på tjenester etter loven, med unntak av opplysning, råd og veiledning eller hvis personen befinner seg i en nødssituasjon.

En EØS-borger som skal oppholde seg utover denne første perioden, må registrere seg og få utstedt registreringsbevis. Jeg vil presisere at et registreringsbevis kun er ment som dokumentasjon på oppholdsrett, og ikke er et selvstendig bevis på at vedkommende har bopel i landet, skriver statsråden.