Historisk arkiv

Fokus på samarbeid med Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Det er viktig med et godt forhold og tett samarbeid mellom naboer, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug, etter å ha hatt besøk av forsvars- og sikkerhetskomiteen i det russiske føderasjonsrådet.

Delegasjonsleder i det russiske føderasjonsrådet Nikolay Fedoyrak til venstre, statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i midten
Delegasjonsleder i det russiske føderasjonsrådet Nikolay Fedoyrak til venstre, statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i midten (Forsvarsdepartementet)

Nordområdene forblir regjeringens viktigste satsingsområde. Langsiktighet, forutsigbarhet, konstruktivt samarbeid og aktiv dialog er sentrale elementer i nordområdesatsingen. Samarbeidet med Russland er av avgjørende betydning. -Vår målsetting er å bygge tillit og skape grunnlag for en videre bærekraftig utvikling i regionen, sier Thorshaug. -Vi er glade for at det er en god dialog mellom land som grenser opp mot Arktis om den videre utvikling i regionen. Vår målsetting i nord er at dette området skal være preget av stabilitet og forutsigbarhet, og slik bidra til god forvaltning av felles ressurser. Jeg understreket i møtet i dag at vi ønsker en fortsatt tett og god dialog med vårt viktigste naboland. Vi har en rekke felles utfordringer i nord og disse må vi samarbeide om å løse.

La vekt på økt samarbeid
Det militære samarbeidet med Russland i nord er viktig for Norge fordi det bidrar til en stabil og forutsigbar situasjon i området. Et godt eksempel på resultatene av samarbeidet er gjennomføringen av den maritime øvelsen Pomor for tredje gang i 2012. - Fra norsk side ser vi også positivt på å utvide gjennomføre multilaterale øvelser sammen i nord. Basert på det grunnlaget vi har opparbeidet gjennom flere år med Øvelse Pomor bør vi kanskje se på hvordan vi kan utvide dette konseptet ytterligere. Dette tok jeg opp med medlemmene fra forsvars- og sikkerhetskomiteen i det russiske føderasjonsrådet. Vi tror at forutsigbarhet og jevnlig militær tilstedeværelse, fremmer stabilitet og sikkerhet i området. Det er derfor viktig at vi fortsetter tradisjonen med hyppige besøk, både på høyt og lavere nivå. Det å lære hverandre å kjenne på tvers av grenser er viktig for å få til et godt samarbeid, avslutter statssekretær Eirik Øwre Thorshaug.