Historisk arkiv

Åpnet nytt treningsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I dag åpnet politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Kathrine Raadim, nytt militært treningsanlegg på Haakonsvern i Bergen.

Kjære alle sammen!

I dag er det nøyaktig ett år og to uker siden forsvarsminister Grete Faremo la ned grunnsteinen til dette treningsanlegget her på Haakonsvern. Og i dag kan vi beundre det slik det framstår, fullt ferdig, i all sin prakt. Dere har virkelig fått et anlegg som er Europas mest moderne marine verdig!

Politisk rådgiver Kathrine Raadim og brukerkoordinator i prosjektet fra Sjøforsvarets skoler, Tor Loddengaard ved åpningen av treningsanlegget

Politisk rådgiver Kathrine Raadim og brukerkoordinator i prosjektet fra Sjøforsvarets skoler, Tor Loddengaard ved åpningen av treningsanlegget (Forsvarsbygg, Ulf Michaelsen)

Her skal vi utdanne Europas ypperste og mest moderne marinesoldater.

Jeg er veldig fascinert av tenkningen som ligger bak dette senteret.

Verden har forandret seg, Forsvarets oppgaver har forandret seg og kapasitetene har forandret seg. Da må også utdanningen og treningen av soldatene forandre seg. Det har Forsvaret tatt inn over seg og resultatet ser vi her. Ved dette anlegget vil soldatene få mulighet til å øve og trene på ferdigheter de vil trenge i situasjoner de faktisk kommer til å møte. Gode forberedelser vil styrke den operative evnen til Sjøforsvaret. For den enkelte soldat kan forberedelsene bety forskjellen mellom liv og død.

Tenkningen bak dette senteret er at soldatene er mennesker og Forsvarets viktigste ressurs. Enhver toppidrettsutøver vet at for å levere topp resultater trengs det mer enn hard trening. Kosthold og hvile er like viktig. Musklene må få rikelig med næring og tid til å bygge seg opp igjen. Ved dette anlegget tar man hensyn til at de som skal trene er hele mennesker, som er i ulike faser og med ulike behov.

Svømmebassenget ved det militære treningsanlegget ved Haakonsvern (Forsvarsbygg)

Svømmebassenget ved det militære treningsanlegget ved Haakonsvern (Forsvarsbygg, Ivan Brodey)

På mange måter har anlegget røtter helt tilbake i Antikkens Hellas. For å holde seg i form og være klar for militærtjeneste, trente grekerne i Antikken hver dag. De aller fleste bystater hadde minst ett såkalt gymnasium. Det var et treningsbygg som både hadde løpebane, basseng, forelesningssal og park. Altså - ikke ulikt det bygget vi ser her i dag.

Likevel, vi har forkastet noen av de prinsippene de gamle grekerne sverget til. Heldigvis, vil jeg kanskje si. Det ene var at gymnasene i de fleste byene, bortsett fra Sparta, bare var åpne for menn. Her har verden gått videre. Det andre prinsippet er jeg litt mer usikker på. Grekerne hadde nemlig en praksis med at mennene trente uten klær (derav gymnasium, som er fra gresk: gymnos, som betyr «naken»). Vi kan jo diskutere om det har vært et framskritt å forkaste akkurat det prinsippet. 

Jeg vet at dette bygget har vært etterlengtet i 20 år. Nå har det endelig blitt en realitet. Jeg vil takke Forsvarsbygg, som har gjennomført dette prosjektet på en så god måte. Det har også gitt gode ringvirkninger for sysselsettingen og næringslivet lokalt. Bygget har blitt levert til avtalt tid og til avtalt pris. Det er bra!

Jeg gleder meg til å se nøyere på fasilitetene ved bygget etterpå.

Gratulerer med bygget og gratulerer med dagen!

Bording av skipsside, treningsanlegget ved Haakonsvern (Forsvarsbygg, Ulf Michaelsen)

Bording av skipsside (Forsvarsbygg, Ulf Michaelsen)

Mer om åpningen, tekst og bilder (Forsvarsbygg)
Faktaark (Forsvarsbygg, pdf, 1 Mb)