Historisk arkiv

Revidering av strategi for bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen har besluttet å revidere strategi for bærekraftig utvikling som skal legges frem i stortingsmeldingen om nasjonalbudsjettet for 2012. Det har kommet over 30 innspill til revidering av strategien, og mandag 11. april 2011 ble det avholdt eget møte i Møteplassen for bærekraftig utvikling der dette var tema.

Regjeringen har besluttet å revidere strategi for bærekraftig utvikling.

Den nåværende strategien ble presentert i Nasjonalbudsjettet 2008. Strategien består av følgende elementer:

  • En redegjørelse for sentrale langsiktige mål for miljø- og ressursforvaltning og økonomisk og sosial utvikling.
  • De prinsipper Regjeringen følger i politikkutformingen for å nå disse målene.
  • En årlig rapportering av oppfølgingen av strategien i nasjonalbudsjettene. Rapporteringen gir både et bilde av utviklingen i forhold til målene på de hovedområdene som dekkes av strategien og av de tiltak som er iverksatt eller planlegges iverksatt for å understøtte en bærekraftig utvikling. 

I tråd med Brundtland-kommisjonens syn legger bærekraftstrategien vekt på en forvaltning av de samlede ressurser (realkapital, menneskelig kapital og naturkapital) som ivaretar dagens generasjoners velferd uten å gå på bekostning av framtidige generasjoners behov. I miljø- og ressursforvaltningen vektlegger bærekraftstrategien langsiktige og mulig irreversible forhold knyttet til klima, biologisk mangfold og miljøgifter. I tillegg legger strategien vekt på utjevning av levekår.

Bærekraftstrategien trekker opp overordnede prinsipper for politikken på syv hovedområder:

  1. Internasjonalt samarbeid for bærekraftig utvikling og bekjempelse av fattigdom.
  2. Klima, ozonlaget og langtransporterte luftforurensninger.
  3. Biologisk mangfold og kulturminner.
  4. Naturressurser.
  5. Helse- og miljøfarlige kjemikalier.
  6. Bærekraftig økonomisk og sosial utvikling.
  7. Samiske perspektiver i miljø- og ressursforvaltningen.

Strategien følges opp årlig i et eget kapittel i nasjonalbudsjettet om utviklingen på de syv hovedområdene og om viktige tiltak som er gjennomført eller som foreslås i budsjettet.  Det er utviklet et sett med atten indikatorer for å følge utviklingen på de syv hovedområdene, og Statistisk sentralbyrås årlige oppdatering av indikatorene utgjør en sentral referanse i Regjeringens rapportering i nasjonalbudsjettet.
 
Rammeverket i den någjeldende strategien vil i hovedsak bli videreført. Det legges opp til at revideringen denne gangen blir en mer avgrenset prosess, og i denne sammenheng spesielt på følgende områder:

A. Vurdering av om rapporteringen og indikatorer gir et dekkende bilde av utviklingen på sentrale områder ut fra ny kunnskap.

B. Dekkes sentralforvaltningens behov for en samlet framstilling av spørsmål knyttet til en bærekraftig utvikling på en hensiktsmessig måte?
Vurderingene skal ta utgangspunkt i rapporteringen om strategi for bærekraftig utvikling i
kapittel 7 i Nasjonalbudsjettet 2011

I tillegg:

C. Drøftingen av problemstillinger knyttet til utvikling av indikatorer for måling av livskvalitet, jf. avsnitt 3.7 i Nasjonalbudsjettet 2010.

D. Har rapporteringen funnet en hensiktsmessig form ut fra behovene til lokal forvaltning, organisasjoner, næringsliv og allmennhet?

 

Fristen for innspill var 28. mars 2011.

_________________________________________