Historisk arkiv

Åpningen av Måltidets Hus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Helga Pedersens tale under åpningen av Måltidets Hus i Stavanger 4.mai 2009.

Først av alt: Gratulerer med dagen!
Endelig er det tid for å markere og feire Måltidets hus.

Måltidets hus er et fantastisk navn. Det er et navn som inviterer til besøk og det er ett navn som minner oss om at målet for maten som produseres i Norge er måltidet. Måltidet er også et sterkt symbol på at fisken – eller kjøttet - ikke kan stå alene.

Norge er en stor matnasjon. Eksportutvalget for fisk har beregnet at vi hver dag sender 27 millioner sjømatmåltider ut i verden, året rundt. Det er derfor på tide at vi nå har fått ett eget Måltidets hus.
 

Måltidets hus, representerer hele måltidet. I dette huset realiseres regjeringens visjon om at det er mye å vinne på å se blå og grønn forskning og produksjon mer i sammenheng.

Gjennom etableringen av Nofima har regjeringen tatt et viktig skritt for å legge til rette for økt samarbeid forskningssiden.

Forskning er en viktig byggestein for vekst og velstand. Regjeringen vil styrke Norge som kunnskapsnasjon og gjøre oss kunnskapsledende innenfor de områdene hvor vi har fortrinn. Mat og produksjon av mat er derfor prioritert i forskningsmeldingen som ble nylig er lagt fram.
 

Norske matprodukter er i verdensklasse. Norske råvarer har i flere år blitt valgt til Bocusse D’or. Dette er en anerkjennelse til det norske matmiljøet. Det er kokkene som står i manesjen og får mye av æren, men uten innsatsen som gjøres for å utvikle blå - grønne råvarer i verdensklasse, hadde ikke Norge blitt gitt denne muligheten.

I Norge har vi naturgitte fortrinn og lang erfaring med bærekraftig forvaltning. En aktiv distrikts- og næringspolitikk har bidratt til at vi i dag har bærekraftig fiskeri og havbruk, et levende landbruk og matproduksjon i hele landet. Vi har allerede kommet langt i å utvikle sjømat- og kjøttråvarer i verdensklasse, men vi har mer å lære. 
 

Norsk fiskeri, havbruks- og matforskning er av høy internasjonal klasse. Dette er viktig for at næringene våre skal være konkurransedyktige. For å opprettholde en konkurransedyktig næring må forskningsmiljøene i Norge fortsatt lede an i kunnskapsutviklingen på viktige områder.

Forskningsresultater må omsettes til nye bedre produkter og bedre produksjonsrutiner.  I Måltidets hus blir det kort vei mellom forskning og bedrift, råvare og måltid.
 

Måltidets hus er et viktig grep for å gjøre oss enda mer konkurransedyktige. Norske miljøer må samarbeide. Vi må bruke felles kompetanse for å styrke norsk matnæring i en internasjonal konkurranse.

Gjennom dette kan vi utnytte våre ressurser – altså dere - på en enda bedre måte. Og at mer grensesprengende forskning for næringen skal utvikles i skjæringsfeltet mellom gastronomi, industri, vitenskap og lidenskap.