Historisk arkiv

Fakta om tilskudd til heldøgns omsorgsboliger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har som mål å gi tilsagn om tilskudd til 12 000 heldøgns omsorgsplasser i perioden 2008-2015. Tilskuddet skal stimulere kommunene til å øke og fornye tilbudet av sykehjemsplasser og omsorgsboliger med heldøgnsbemanning.

  • Kommunene søker Husbanken om tilskudd til bygging. Søknaden vurderes blant annet i forhold til om de er tilpasset mennesker med demens og kognitiv svikt, om de har en utforming som gjør dem tilgjengelige og om de er bygd slik at en lett kan ta i bruk ny teknologi som gir økt trygghet.
  • Husbanken innvilger søknaden og kommunen får da tilsagn om tilskudd. Det vil si at de får en garanti om at pengene blir utbetalt når plassene er klare til å tas i bruk.
  • Tall fra Husbanken viser at kommunene fram til 31.mars 2012 har søkt om og fått innvilget tilsagn om tilskudd til totalt om lag 5 650 enheter. Halvveis i planperioden har regjeringen gitt ca halvparten av de lovede tilsagnene, og ligger altså godt an til å nå målet innen 2015.
  • Målet er å gi tilsagn om tilskudd til 12 000 enheter. Det er dermed ikke et mål om netto tilvekst av 12 000 heldøgns omsorgsplasser i handlingsplanperioden, ettersom kommunene kan søke om tilskudd til både oppføring, kjøp, ombygging, utbedring, leie eller annen fremskaffelse av heldøgns omsorgsplasser.
  • En viktig del av målet er å heve kvaliteten på botilbudet til omsorgstrengende, og kommunene har derfor mulighet til å søke om tilskudd til å utbedre eksisterende botilbud. Mange av dem som bor på sykehjem har en demenssykdom. Regjeringen mener at utformingen av byggene er viktig for kvaliteten på tilbudet. Ett av målene med tilskuddsordningen er å sikre at det som bygges og renoveres skal tilpasses blant annet denne pasientgruppen.
  • KS’ budsjettundersøkelse for 2012 viser at kommunene varsler vekst i budsjettene til omsorgstjenesten, og fortsatt utbygging av kapasiteten og kvaliteten i omsorgstjenesten.
  • Målet er at det skal være gitt 12 000 tilsagn innen utgangen av 2015, tilskuddet blir utbetalt ved ferdigstillelse. Planlegging og bygging må ta sin nødvendige tid, og det vil derfor kunne være en økning i ferdigstillelse og nettovekst mot slutten av perioden, og også etter 2015 for tilsagn som er gitt mot slutten av perioden.

Les mer om Omsorgsplan 2015 (pdf)

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter