Historisk arkiv

Yngre prioriteres i hjemmetjenesten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

En ny undersøkelse fra Sentrene for omsorgsforskning i Øst og Nord viser at yngre brukere har blitt prioritert de siste årene. Dette er i tråd med tidligere funn.

Regjeringens mål er at alle brukere skal ha tilgang til et tilfredsstillende og mest mulig likeverdig omsorgstjenestetilbud, uavhengig av alder, diagnose og økonomi.  

Rapportene viser at det trolig er ulik praksis overfor yngre og eldre brukere av praktisk bistand, med ulike vurderingsgrunnlag og standarder for hjelpen. Samtidig viser dataene at helsemessige årsaker også har stor betydning for tildeling av hjelp. Blant annet mottar personer med utviklingshemning mer hjelp enn personer med andre helseproblemer. De fleste utviklingshemmede er under 67 år, og dette kan være noe av forklaringen på at yngre mottar mer hjelp.

Forskjellen mellom yngre og eldre brukere knyttes også til at yngre tjenestemottakere er mer kjent med sine rettigheter, og at de selv og deres pårørende stiller større krav til tjenestene. Rapporten viser videre at felles rom for refleksjon over egen praksis, kunnskaper og holdninger, vil kunne bidra til at ansattes skjønnsutøvelse kommer nærmere lovens intensjoner om et likverdig tilbud uavhengig av alder.

Regjeringen har også i samarbeid med KS, Norges sykepleierforbund, Fagforbundet, FO, Kirkens Bymisjon og Pensjonistforbundet utviklet åtte prinsipper for gode omsorgstjenester.

Les om prinsippene

Les rapportene her
flerfaglig_praksis_yngre_eldre.pdf
Ulike_omsorgsregimer.pdf