Historisk arkiv

Styrket beredskap mot uforutsette hendelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Beredskapslokaler tilknyttet egen krisestøtteenhet er under prosjektering og ombygging, og en midlertidig enhet er i arbeid fra 1. januar 2006. Flere tilsyn, flere øvelser, styrket planverk og sentralt register for savnete er blant tiltakene i justis- og politisektoren.

Styrket beredskap mot uforutsette hendelser

Beredskapslokaler tilknyttet egen krisestøtteenhet er under prosjektering og ombygging, og en midlertidig enhet er i arbeid fra 1. januar 2006. Flere tilsyn, flere øvelser, styrket planverk og sentralt register for savnete er blant tiltakene i justis- og politisektoren.

Regjeringen har i 2005 arbeidet med å styrke myndighetenes evne til å møte uforutsette hendelser. Arbeidet fortsetter i 2006 gjennom ulike beredskapstiltak, flere øvelser og tilsyn. Samarbeid mellom departementene og tydeliggjøring av lederskap har vært fokus under flere nasjonale og internasjonale kriseøvelser i 2005.

Regjeringen har fulgt opp St.meld.nr. 37 om flodbølgekatastrofen i Sør-Asia og sentral krisehåndtering, om at fremtidig krisehåndtering skal baseres på følgende hovedelementer:

  • forsterket krisekoordinering gjennom opprettelsen av Regjeringens kriseråd
  • klargjøring av ansvaret for krisestyring i det departementet som er mest berørt av krisen (Lederdepartementet).
  • etablering av krisestøtteenhet som skal bistå Lederdepartementet og Regjeringens kriseråd i deres krisehåndtering.

Forsterket krisekoordinering
Opprettelsen av Regjeringens kriseråd forsterker krisekoordineringen mellom departementene, som et overordnet administrativt koordineringsorgan når kriser involverer flere departementer og samfunnssektorer. Regjeringens kriseråd har blant annet vært innkalt i forbindelse med bombeeksplosjonene i London i juli 2005, og har deltatt på flere kriseøvelser høsten 2005.

Samarbeid mellom departementene og tydeliggjøring av lederskap har vært fokus under flere kriseøvelser høsten 05. Lederdepartementet er ansvarlig for den strategiske ledelsen av krisehåndteringen, og koordinering mot andre berørte departementer under kriser.

Krisestøtteenheten
Justisdepartementet startet arbeidet med å etablere Krisestøtteenheten umiddelbart etter at Stortinget behandlet St.meld.nr. 37 i juni 2005. Krisestøtteenheten skal bistå med støttefunksjoner til Lederdepartementet og Regjeringens kriseråd.

Flere arbeidsgrupper med deltakere fra departementer, direktorater og frivillige organisasjoner, her representert ved noen av dem, har konkretisert Krisestøtteenhetens støttefunksjoner høsten 2005. Senior informasjonsrådgiver Kjell Brataas og redningsinspektør Stein Solberg (nr. 3 og fire fra venstre) vil være tilknyttet Krisestøtteenheten i en periode fra januar 2006.

Konkretisering av funksjoner, lokaler og personell er gjennomført. Beredskapslokaler er under prosjektering og ombygging i 1. etasje i Høyblokken i Regjeringskvartalet. Enheten skal ha et mindre antall fast ansatte (6-8 ansatte). Arbeidet med å kunngjøre stillinger, også lederstillingen, er igangsatt.

Fra 1. januar 2006 vil krisestøtteenheten som en midlertidig løsning være bemannet med personell fra Hovedredningssentralene, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Politidirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet. Flere departementer bidrar i etableringen.

Krisestøtteenheten skal i krisesituasjoner kunne utvides med forhåndsutpekt personell fra andre departementer og eventuelt direktorater.

Krisestøtteenheten skal ikke overta ansvar og oppgaver som hører til det ordinære sektor- eller linjeansvar. Enheten skal øke de ressursene departementene kan trekke på i krisesituasjoner.

Krisestøtteenhetens lokaler
Med Krisestøtteenhetens lokaler får departementene moderne møterom og teknisk infrastruktur til bruk under kriser. Lokalene blir i tillegg spesielt tilpasset fellesoperasjoner der flere samfunnssektorer og departementer er involvert.

Arbeidet med teknisk oppgradering er påbegynt, og inkluderer blant annet utvikling av felles elektronisk loggføringssystem. Justisdepartementet samarbeider med Christian Michelsens Research i Bergen om å videreutvikle beslutningsstøttesystemet SARA til bruk som loggføringssystem. SARA er utviklet for hovedredningssentralene i samarbeid med Justisdepartementet.

Justisdepartementet har samarbeidet tett med departementene for å konkretisere krisestøtteenhetens mål og oppgaver, tilpasse lokaler og tekniske løsninger. En rekke departementer og etater, blant annet DSB og hovedredningssentralene, er involvert for å sikre hensiktsmessige løsninger og så rask fremdrift som mulig. I tillegg får Justisdepartementet råd og synspunkter fra Røde Kors og kommersielle operatører.

I tillegg til Justisdepartementets personell deltar 37 personer fra departementer, direktorater og frivillige organisasjoner aktivt i arbeidsgrupper og referansegruppe. Justisdepartementet har prioritert bred deltagelse i den første fasen for å sikre at departementenes behov for støttefunksjoner blir ivaretatt, og at det etableres hensiktsmessige tekniske løsninger og lokaler.

Justisdepartementet har oppgradert, og er i gang med å oppgradere, egne lokaler og teknisk utstyr med tanke på effektiv og strategisk håndtering av kritiske situasjoner og kriser. Dette kommer i tillegg til planlegging av beredskapslokaler tilknyttet Krisestøtteenheten.

Les også: