Historisk arkiv

Styrker helikoptertransportstøtten til politiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Politiet over hele landet vil i en akuttsituasjon med fare for liv og helse umiddelbart kunne få transportstøtte av Sea King-redningshelikoptrene. Det er ett av beredskapstiltakene som justisminister Grete Faremo presenterte i Stortinget i dag.

Som en del av arbeidet med å bedre beredskapen i kjølvannet av 22. juli har Justisdepartementet klargjort retningslinjene for bruk av redningshelikoptrene. Helikoptrene har redningstjeneste som sin primæroppgave og luftambulanseoppgaver som sin sekundæroppgave. Imidlertid er det ikke bare disse oppgavene som bidrar til å sikre liv og helse. En rekke politioperasjoner er også viktige i denne sammenheng.

– Redningshelikoptrene står i svært høy beredskap ved fem avdelinger, fra Rygge i sør til Banak i nord, og ved et detasjement i Florø. Dette innebærer en betydelig forbedring av politiets transportberedskap over hele landet i tidskritiske situasjoner og vil kunne redusere responstiden, sier justisminister Grete Faremo.

Justisministeren presenterte også en rekke andre konkrete beredskapstiltak i dag.

– Hovedmålet med tiltakene er å gjøre Norge best mulig rustet til å forebygge fremtidige alvorlige hendelser, og håndtere samt redusere konsekvensene av disse, sier Faremo.

Styrkede ressurser
Budsjettet til politi og påtalemyndighet er styrket betydelig. Beredskapstroppen er styrket i 2011 og 2012 med nytt materiell, særlig ulike kjøretøy som aksjonskjøretøy, pansrede kjøretøy, lettpansrede eskortekjøretøy og lettpansrede terrengkjøretøy. For PST omfatter styrkingen blant annet analyse, spaning, livvakter, pansrede biler og innhentingskapasitet fra åpne kilder på nettet.

God kommunikasjon
Justisdepartementet vil følge opp regjeringens beslutning om å gjennomføre et prøveprosjekt med felles nødnummer og felles nødsentraler for brannvesen, politi og helsetjeneste så raskt som mulig. Politiet har iverksatt tiltak for å øke den tekniske kapasiteten på nødnummer 112. Dessuten er Kripos gitt i oppdrag å etablere testrutiner for nasjonal varsling i politiet ved bruk av riksalarm.

– Vi er også i gang med utbyggingen av nytt nødnett over hele landet – en av de største satsingene på samfunnssikkerhet noen gang. Jeg vil påse at utbygging skjer i takt med Stortingets bevilgninger, sier Faremo.

Nye lovforslag
Justisdepartementet tar denne våren sikte på å sende ut et høringsnotat om kriminalisering av forberedelse til terrorhandlinger, særlig med sikte på såkalt soloterrorisme. I tillegg arbeider departementet med lovforslag etter høringen av Metodekontrollutvalgets utredning. Regjeringen har også sendt på høring et forslag om blant annet å heve den øvre grensen for voldsoffererstatning til 60 G.

Strukturelle endringer
En hurtigarbeidende gruppe gjennomgår nå Justisdepartementets sikkerhets- og beredskapsoppgaver.

– Departementenes arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap og Justisdepartementets samordningsrolle vil bli instruksfestet, sier Faremo.

Bred debatt
– Vi er langt fra i mål, men gode og nødvendige grep er tatt. Evalueringene til Politidirektoratet og PST vil synliggjøre ytterligere grep som må tas. Det er jeg klar for å ta ansvar for. 22. juli-kommisjonens rapport og endelig dom i straffesaken vil deretter gi rom for bred debatt og kanskje synliggjøre behov for ytterligere tiltak. Den debatten ønsker jeg velkommen, sier justisminister Grete Faremo.