Historisk arkiv

Vil styrke kunst og kultur i opplæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal åpnet i dag Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen i Bodø. Senteret skal være et nasjonalt ressurssenter for grunnskolen, videregående opplæring, høyere utdanning og barnehager.

Logo nasjonalt senterI dag åpnet Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen i Bodø. Senteret skal være et nasjonalt ressurssenter for grunnskolen, videregående opplæring, høyere utdanning og barnehager.

Hovedoppgaven for senteret, som er tilknyttet Høgskolen i Bodø, er å bidra til kunstopplevelser og til å styrke kompetansen omkring kunst og kultur hos barn i  barnehager, elever, lærere og skoleledere. Bevilgningen til Nasjonalt senter for kunst og kultur er seks millioner kroner i 2007.

– Regjeringen ønsker å styrke kunst og kultur i opplæringen. Ved å legge senteret til en forskningsinstitusjon får senteret en god faglig forankring. Høgskolen i Bodø har bred og solid fagkompetanse i kunstfag og god erfaring med å samarbeide med offentlige aktører og med nærings- og kulturliv, sier Øystein Djupedal.

Kunnskapsministeren varslet i sin åpningstale at Regjeringen i løpet av våren vil legge frem en strategiplan for kunst og kultur i opplæringen. Det nasjonale senteret vil få en viktig rolle i gjennomføringen av flere av tiltakene i denne planen. Djupedal kunne blant annet opplyse at han vil satse på videreutvikling av kulturskolen som et lokalt ressurssenter, utvikle nye demonstrasjonskulturskoler og tilrettelegge klipp fra NRKs arkiver for skolebruk. Senteret i Bodø vil også få i oppgave å administrere en idébank som kan bidra til å utvikle læreres og barnehagespersonells kunnskap og bevissthet om kunst og kultur som metode og som del av tverrfaglige emner.

Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen skal samarbeide med relevante fagmiljøer nasjonalt og internasjonalt. Senteret vil ha samme funksjon og faglige rolle som de øvrige nasjonale sentrene som er etablert, eksempelvis Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen og Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning.

Klikk her for statsrådens tale