Historisk arkiv

Rapporteringer om kommunale finansplasseringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Som det har kommet fram i media de siste dagene, har enkelte kraftkommuner omgjort fremtidige kraftinntekter og plassert store beløp i strukturerte produkter med risiko for betydelige tap. Her er fylkesmennenes rapporteringer.

Som det har kommet fram i media de siste dagene, har enkelte kraftkommuner omgjort fremtidige kraftinntekter og plassert store beløp i strukturerte produkter med risiko for betydelige tap.

Departementet har på bakgrunn av dette bedt Fylkesmannen i Nordland, Sogn og Fjordane og Rogaland gjennomføre lovlighetskontroll av finansforvaltningsreglementet til Hemnes, Narvik, Hattfjelldal, Rana, Bremanger, Vik og Haugesund, samt vurdere om de nevnte avtalene som kommunene har inngått, er i tråd med reglementet.

Departementet har i tillegg kontaktet alle fylkesmannsembetene og bedt dem melde tilbake om de er kjent med andre kommuner som har inngått liknende avtaler.

Resultat av foreløpig kartlegging

Fylkesmannen i Vest-Agder melder tilbake at Kvinesdal har gjennomført en liknende omstrukturering av fremtidige kraftinntekter. Kommunen har tilskrevet Terra i dag for å få avklart kommunens forhold til fondsplasseringen. Kommunen har på eget initiativ kontaktet meklerfirmaet Pareto og skal ha møte med dem og gå gjennom kommunens engasjement i saken. Fylkesmannen vil følge med på den videre utviklingen i saken.

Utover dette har det ikke fremkommet andre liknende tilfeller i kartleggingen.

Eventuelle nærmere spørsmål kan rettes til det enkelte fylkesmannsembete.

    Svarbrev fra fylkesmennene:

    Kommunal- og regionalministeren har også tilskrevet alle landets kommuner og fylkeskommuner: