Historisk arkiv

Regionalnytt 10 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nyheitsbrev om distrikts- og regionalpolitikken

  • Nordiske regionalministrar set i gang samarbeid om regional velferdsutvikling
  • Forskarar skryter av fylkeskommunane
  • Skal skape kraft av tidevann
  • Forum for stadutvikling knekte kodar om samhandling
  • Europapolitisk forum diskuterte hvordan Interreg gir merverdi
  • Bedre kundeservice med Smart Cities
  • Eksempel på støtte til distriktsbedrifter
  • Nytt om forsking
  • Hva skjer 
Banner til nyhetsbrevet Regionalnytt

Nordiske regionalministrar set i gang samarbeid om regional velferdsutvikling

Dei nordiske regionalministrane har vedteke eit nytt regionalpolitisk samarbeidsprogram for Norden.

Berekraftig velferdsutvikling i eit regionalt perspektiv, utviklinga av ein berekraftig arktisk region og arbeid for grøn vekst i alle delar av Norden blir innhaldet i programmet.

- Det nye samarbeidsprogrammet er eit godt utgangspunkt for det nordiske samarbeidet kring regionalpolitiske spørsmål dei neste fire åra, seier Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Ho peiker på at dei demografiske endringane vil tvinge fram ny tenking kring levering av velferdstenester.

- Grøn vekst er naudsynt om me skal halde oppe det høge velstandsnivået i Norden og samstundes behalde dei rike naturressursane me har, seier statsråden.

Demografiske endringar er ei felles utfordring

Nettopp demografiske endringar og grøn vekst var to sentrale tema på det nordiske ministermøtet på Hell i Nord-Trøndelag 12. oktober.

- Betre kunnskap om demografiske endringar både i Noreg og i Norden er viktig i arbeidet med å finne gode løysingar og sikra ei berekraftig befolkning i alle regionar, store som små, seier Navarsete.
– Me må kjenne til storleiken på begge flytteretningane, både til og frå periferien om me skal ha ein kraftfull politikk som treffer utfordringane i framtida, seier statsråden.

Nordisk Ministerråd har, i samarbeid med Nordregio, eit av dei leiande forskingsinstitutta på regionalforsking i Norden, arbeidd fram eit nytt nordisk demografisamarbeid. Arbeidet skal medverke til å finne gode løysingar for dei nordiske landa.

Det nye regionale samarbeidsprogrammet under Nordisk Ministerråd gjeld for åra 2013-2016.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 Deltakerne på LUK-samlingen organiserer seg etter hvem som er yngst i søskenflokken.

Intern organisering: Deltakarane i satsinga Lokal samfunnsutvikling i kommunane arbeider med å organisere seg internt både på og mellom samlingane, her gjennom leik. (Foto: Beate Solem, KRD)

Forskarar skryter av fylkeskommunane

Fylkeskommunane er i ferd med å organisere seg på måtar som gjer at dei blir betre til å samhandle med kommunane om utviklingsarbeid. Det meiner evaluatorane av satsinga Lokal samfunnsutvikling i kommunane (LUK).

- Det finst no eit større medvit og forståing av at samhandling og samordning, eksternt og internt er avgjerande for å lukkast. Fylkeskommunane arbeider reint praktisk for å finne fram til velfungerande arenaer, seier Solveig Svardal frå Telemarksforsking. Ho får støtte frå sin kollega i Arbeidsforskningsinstituttet, Henrik Finsrud.

____________________________________________________________________________________________________________________________

En innstallasjon som kan utvinne kraft fra tidevannsstrømmer og elver (Aqua Solutions)
Tidevannsenergi: Installasjonen på bildet består av hydro-dynamiske seil festet på bevegelige ledninger. Ved å nytte denne teknologien, er det mulig å tappe betydelige mengder kinetisk energi fra tidevannsstrømmer. (Foto: Aqua Energy Solutions)

Skal skape kraft av tidevann

Aqua Energy Solutions lager fremtidens energikilde. Lykkes de med sin innovasjon, vil det skape nye arbeidsplasser og ytterligere spisskompetanse innenfor fornybar energi til Haugesund-regionen.

I desember 2008 fikk ingeniøren Jan Christian Torvestad ideen til en installasjon som kan utvinne kraft fra tidevannsstrømmer og elver. Året etter ble det gjennomført en modelltest. I 2012 er selskapet Aqua Energy Solutions kommet flere skritt videre på veien til å utvikle verden som marked for en forutsigbar og effektiv kilde til fornybar energi.

Tidevann i sund og i åpent hav

– Tidevannstrømmer har et stort potensial som energikilde. Storbritannia og Frankrike er eksempler på markeder hvor vår teknologi vil kunne skape store verdier, sier Cathrine Torvestad. Hun er søster av oppfinneren Jan Christian Torvestad, er utdannet økonom og daglig leder for Aqua Energy Solutions.

Installasjonen består av hydro-dynamiske seil festet på bevegelige ledninger. Ved å nytte denne teknologien, er det mulig å tappe betydelige mengder kinetisk energi fra tidevannsstrømmer. Disse seilene driver en generator som så produserer elektrisitet. Denne utformingen gir muligheten til å produsere store mengder energi til lav pris per kilowatt/time. Kraftverkene kan installeres i sund eller i åpent hav.

Produserer kraft fra 2016

Nybrottsarbeid er tidkrevende. Fornybar energi er fortsatt et felt hvor mange brikker må falle på plass før man kan gå ut i markedet med en fullskala løsning. Aqua Energy Solutions har mål om å ha produktet sitt klart for markedet i 2016. Visjonen er å gjøre tidevannskraft til en viktig del av miksen for energiforsyning i fremtiden.

– Haugesund er et bra sted å jobbe med denne typen produktutvikling. Haugaland-regionen har mye spisskompetanse på undervannsteknologi, gjennom den store olje- og gass-aktiviteten langs kysten. Dette er kunnskap som vi vil dra nytte av, sier Torvestad.

Store vekstmuligheter for Vestlandet

Aqua Energy Solutions har i dag seks aktive eiere, og teknologiutviklingen finansieres blant annet av etablererstipend fra Innovasjon Norge og midler fra Vri Rogaland og Karmøy omstillingsselskap. Vri Rogaland er Rogaland fylkeskommunes støtteordning for å styrke regional forskning og innovasjon.

– Vi har tatt del i Innovasjon Norges Global entrepreneurship program, som har vært veldig nyttig i den vekstfasen vi er inne i, sier Torvestad. Hun tror at Aqua Energy Solutions vil kunne skape gode ringvirkninger for Vestlandet i fremtiden.

– Lykkes vi med vårt mål, vil det bli et stort behov for produksjon og vedlikehold av installasjoner, sier Torvestad.

Fakta om Aqua Energy Solutions

  • Aqua Energy Solutions AS er et teknologiselskap basert i Haugesund, Norge.
  • Selskapet har patentert en innovativ teknologi, som utnytter verdens store tidevannsressurser til produksjon av fornybar energi til konkurransedyktige priser.
  • Tidevannsenergi er en forutsigbar kilde til fornybar energi
  • Aqua Energy Solutions sitt mål er å bli en stor teknologileverandør til kraftprodusenter over hele verden.
  • Selskapet er støttet av blant andre Innovasjon Norge og Rogaland fylkeskommunes støtteordning til forskningsbasert teknologiutvikling, Vri Rogaland.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Byplansjef Kari Nilssen fra Hamar kommune viser byplanen fra 1848.
Byplan: Byplansjef Kari Nilssen frå Hamar kommune viser byplanen frå 1848. (Foto: Jan Hausken, Miljøverndepartementet)

Forum for stadutvikling knekte kodar om samhandling

Kva skal til for å samhandle godt om å utvikle attraktive stader? Her får du ei liste med tips frå folk som arbeider aktivt med nettopp dette.

25. og 26. september diskuterte representantar frå stat og fylkeskommune spørsmålet.Samtalane på kafèborda i konferanselokala på Hamar var livlige då Forum for stadutvikling møttest. Utfordringa var kva som skal til for at ulike statlege aktørar arbeider godt saman for å utvikle meir attraktive stader.

Blant dei mange suksesskriteria forsamlinga diskuterte grundig var:

  • Rolleavklaring: Å respektere kvarandre sine roller
  • Forpliktande partnarskap
  • Forankring som kontinuerleg prosess

Hovudpoenga frå diskusjonane vart dokumenterte og kan lastast ned frå www.stedsutvikling.no saman med presentasjonane frå føredragshaldarane. 

Faglege innleiingar

Mellom diskusjonane fekk deltakarane faglege innleiingar om stadutviklingsprosessar. Mobilisering, og gjennomføring må henge saman, formante professor Roar Amdam blant anna i si innleiing om føresetnader for å lukkast. Maria Bergdahl slo eit slag for det ho kalla kulturplanlegging som metode for å ta i bruk kulturressursar på ein stad. Metoden hadde ho sjølv brukt i Tjörns kommun i Sverige. Kommunalsjef May Britt Verhaug oppmoda fylkeskommunane til å vere proaktive slik Hedmark fylkeskommune har vore i samhandling om stadutvikling med Eidskog kommune. Deltakarane fekk i med eigne auge sjå korleis Hamar kommune planlegger å erstatte parkeringsplassar med ein ny torgplass. Kommunen arbeider dessutan med å få gårdeigarar til å samarbeide om handel i sentrum.  

 ____________________________________________________________________________________________________________________________

Grensen mellom Norge og Sverige
Illustrasjonsfoto: Grensen mellom Norge og Sverige (Foto: Johannes Jansson/norden.org)

Europapolitisk forum diskuterte hvordan Interreg gir merverdi

Store transportprosjekter som overskrider landegrenser var blant temaene på Europapolitisk forum i Oslo 8. november.

Å knytte sammen kunnskapsmiljøer i Oslo, Malmø og København, for å skape en ny felles innovasjons- og arbeidsmarkedsregion, er målsettingen i prosjektet Coinco North II. Fylkesordfører i Akershus Nils Aage Jegstad presenterte prosjektet under høstens møte i Europapolitisk forum. Å bygge ut ny og moderne jernbanestruktur mellom Oslo, Gøteborg og København, med kopling til det europeiske høyhastighetstoget, er et hovedmål i Coinco North II. Oslo kommune leder prosjektet med et budsjett på 2,96 millioner Euro.

Etterlyser koordinering

Nils Aage Jegstad mente at det er vanskelig å få en veksling mellom prosjektutviklingen i Interregsamarbeidet og arbeidet med Nasjonal transportplan.

Bedrer infrastruktur i Norden

I Trøndelag arbeider fylkeskommunene for å bedre transportinfrastrukturer på tvers i Midt-Norden i prosjektet NECL II, der Norge, Sverige og Finland deltar. Fungerende fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Arne Braut fortalte om prosjektet, der elektrifisering av Meråkerbanen er et viktig element for å bedre forutsetningene for godstransport i Midtnorden. Prosjektdeltakerne er transportmyndigheter og regionale myndigheter i alle de tre landene sammen med det grenseregionale samarbeidsorganet Midtnordenkomiteen.

Interreg som regionalpolitisk strategi

Forumet diskuterte hvordan Norge og de øvrige deltagerlandene sammen kan få mest mulig igjen for innsatsen i Interregsamarbeidet. ”Vi må komme frem til programmer som retter seg mot de områder der det internasjonale samarbeidet gir merverdi sammenlignet med det vi klarer å gjøre noe med lokalt, regionalt eller nasjonalt”, sa statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet i sin innledning.

Vil styrke kunnskap om EØS

Stortingsmeldingen om norsk europapolitikk, som ble lagt fram i oktober, stod ellers sentralt i denne utgaven av Europapolitisk forum. To spørsmål ble særlig behandlet; samhandling mellom stat og kommunesektor og kunnskapsbehovet om EU/EØS. Statssekretær Elisabet Dahle i Kunnskapsdepartementet snakket om arbeidet med å sikre kunnskap og læring om EØS i norsk skoleverk. Innlegget var et svar på spørsmål fra statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet: ”Hvordan kan vi styrke den generelle kunnskapen om EØS i samfunnet?”

Europapolitisk forum er et dialogforum som setter aktuelle europapolitiske spørsmål på dagsorden. Forumet er en politisk møteplass mellom forvaltingsnivåene. Medlemmer er politiske representanter fra Utenriksdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, KS, landsdelsorganisasjoner og Sametinget.

Neste møte i Europapolitisk forum planlegges i mai 2013.

Lenker

____________________________________________________________________________________________________________________________

Bedre kundeservice med interregprosjektet Smart Cities

I Kristiansand varsler innbyggerne om hull i veien og trafikklys som ikke virker via kommunens hjemmeside. Der sjekker de også om kommunen har løst problemet. Det grenseoverskridende samarbeidet Interreg har bidratt til nye løsninger.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Eksempel på støtte til distriktsbedrifter

  • Andøya tilbyr ei spanande reise i verdsrommet
    Andøya Rakettskytefelt skal ferdigstille romskipet Aurora i løpet av 2013. Innovasjon Noreg er ein av bidragsytarane bak det spesielle sentret for kunnskap og oppleving, som er det einaste i sitt slag i Skandinavia.

 ___________________________________________________________________________________________________________

Nytt om forsking

  • Studentarbeidene fra prosjektet Med gründerblikk på bygderessurser (pdf) er samlet i en sluttrapport. Studentene fra Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB) og Høgskolen i Lillehammer (HiL) skriver om bygderessurser, kreativitet, bygdeutvikling, landbruk, opplevelsesnæringer, kompetansearbeidsplasser på bygdene og nye forretningsmodeller.

___________________________________________________________________________________________________________

Hva skjer?
 

 1) Årskonferanse i Urbact, 3. - 4. desember, København.
Konferansen har tittelen “Cities of Tomorrow: Action Today”. Samlingen er for deltakere eller beslutningstakere i byutvikling på lokalt, nasjonalt eller på EU-nivå. Tema er å utforske løsninger på de store utfordringene EUs byer står overfor i årene framover.

2) VRI storsamling, 5. - 6. desember, Fredrikstad.
Programmet vil ha strategier og verktøy for regional utvikling med særlig fokus på veien fram mot VRI3 som gjennomgående tema. På samlingen møtes alle som regionalt og nasjonalt jobber for regional innovasjon gjennom VRI. Hit inviteres også finansiører, aktører fra samarbeidende program, som blant annet RFF, ARENA og NCE og andre sentrale samarbeidsaktører.

3) Konferanse om steder i sterk vekst, 12. - 13. desember, Lillestrøm.
Mange byer og tettsteder i Norge opplever en historisk sterk befolkningsvekst. Dette skjer også i steder med varierende grad av urbane tradisjoner. Flere steder skjer veksten så raskt at alt fokus rettes mot tjenesteproduksjon samtidig som kommunenes rolle som samfunnsutvikler ofte blir nedprioritert. Konferansen vil ta opp mulighetene og utfordringene i steder som vokser raskt. Konferansen arrangeres av Akershus fylkeskommune i samarbeid med Forum for stedsutvikling.  

4) Nordlandskonferansen, 17. - 19. januar 2013, Bodø.
Nordlandskonferansen er en viktig møtearena for nettverksbygging, og programmet skal stimulere til økt samarbeid i fylket. Målgruppen for konferansen er i første rekke kommuner og regionale etater både politisk og administrativt, men også andre aktører, som bidrar til å legge til rette for næringsutvikling, kan delta. Nordland fylkeskommune arrangerer konferansen.