Historisk arkiv

Nordiske kulturministre støtter fribyordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

På møtet i Nordisk ministerråd 26.4. ga de nordiske kulturministrene sin støtte til fribyordningen.

I et brev til PEN International, ICORN International Cities of Refuge Network og det svenske Statens kulturråd skriver kulturministrene følgende (utdrag):

Vi vil med dette brevet markere vår støtte til ordningen med fribyforfattere som er blitt etablert i mange nordiske byer, nå senest i Reykjavik i oktober 2011. Ytringsfrihet, rettssikkerhet og et levende demokrati er viktige vilkår for å utøve kunstnerisk virksomhet.

Fribyordningen er et flott tiltak på kommunalt nivå. Vi vil berømme byene som er med i dette viktige prosjektet. Ved å tilby forfulgte forfattere husly skapes forutsetninger for at disse kan videreføre sin virksomhet, og byene bidrar på denne måten til at ytringsfriheten opprettholdes. Ordningen bidrar også til at forfatterne får kontakt med lokalt kulturliv, som beriker både deres arbeid og kulturaktører som er aktive i byene som deltar i denne ordningen.

23 byer og steder i Norden har status som fribyer. Det vitner om et sterkt engasjement for ytringsfrihet og solidaritet. Vi ser gjerne at flere byer - også utenfor Norden - melder sin interesse for å bli med i denne viktige ordningen.

Vi vil følge utviklingen av fribyordningen med stor interesse. Med Nordisk ministerråds støtte til ICORNs aktiviteter på Bok- og biblioteksmessen i Gøteborg vil vi bidra til at spørsmål om fribyforfattere og ytringsfrihet synliggjøres i Norden og internasjonalt.

Anniken Huitfeldt               Uffe Elbæk                                Paavo Arhinmäki   
                              

Katrín Jakobsdóttir             Lena Adelsohn Liljeroth      


Mimi Karlsen                     Bjørn Kalsø           Johan Ehn