Historisk arkiv

Økologisk julemat - ja takk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: I år er det lettere enn noen gang å finne økologisk julemat i butikken. Og nordmenn vil gjerne ha den, viser en ny undersøkelse fra Nofima Mat.

Økologisk: I år er det lettere enn noen gang å finne økologisk julemat i butikken. Og nordmenn vil gjerne ha den, viser en ny undersøkelse fra Nofima Mat.

Kjøpsvalg er verdivalg
- Det er en viktig og god nyhet at det nå blir lettere å finne økologisk julemat. Dette er produkter av høy kvalitet fra dyktige produsenter som følger et eget økologisk regelverk. Det legges blant annet stor vekt på  dyrevelferd. Mange vil nok sette pris på å vite at for eksempel den økologiske julegrisen har fått bevege seg utendørs. Kjøpsvalg er verdivalg. Jeg håper derfor at flest mulig butikker tar inn økologisk julemat slik at norske forbrukere kan velge en økologisk jul, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

    Økologisk: Grøt
Mat
: - Jeg håper at flest mulig butikker tar inn økologisk julemat slik at norske forbrukere kan velge en økologisk jul, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: melk.no
 

- Nordmenn liker ikke at det eksperimenteres for mye med den tradisjonelle julematen. Den skal helst lages slik mor og mormor laget den. Men juleribba og pinnekjøttet kan gjerne være økologisk, sier forsker Margrethe Hersleth hos Nofima Mat. Hun har undersøkt nordmenns holdninger til tradisjonsmat som en del av et stort europeisk prosjekt, TrueFood, og kan fortelle at mange er positive til at tradisjonsmaten lages på økologiske råvarer. De synes det er en naturlig sammenheng mellom lokal, kortreist og økologisk mat.

Godtar endring
I undersøkelsen ble folk bedt om å ta stilling til en lang rekke endringer av tradisjonsmaten. De ble for eksempel spurt om maten kunne inneholde mindre salt eller fett, om de likte endringer i emballasjen eller om de ville kjøpe ferdiglaget julemat. - Økologisk kom nesten helt på topp blant de endringsforslagene folk var positive til, sier Hersleth.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk.

Økologisk: I år er det lettere enn noen gang å finne økologisk julemat i butikken. Og nordmenn vil gjerne ha den, viser en ny undersøkelse fra Nofima Mat.

Forsidebilde: matprat.no