Historisk arkiv

Nasjonal kulturlandskapspris 2010 til Vegaøyans venner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den nasjonale kulturlandskapsprisen for 2010 er tildelt Vegaøyans venner. Prisen er på 50 000 kroner og et grafisk blad av Hans Normann Dahl. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk forestod utdelingen på Tveten gård i Oslo i dag.

- Vegaøyans Venner får den nasjonale kultur-landskapsprisen 2010 for ekstraordinær innsats for bevaring av et særpreget kystlandskap og tradisjonene som fiskerbondens husholdning skapte i Nordland, sa Lars Peder Brekk da han overrakte prisen.

Fra dagens prisutdeling.
Fra dagens prisutdeling på Tveten gård i Oslo. Foto: LMD

UNESCOS verdensarvliste
Foreningen som ble dannet i 2003 har arbeidet med å ta vare på Vegas kulturminner og kulturlandskap. Vegaøyene ble ført opp på Unescos verdensarvliste i 2004 etter kulturlandskapskriteriet. Den friville foreningen Vegaøyans venner ble opprettet i tilknytning til det nasjonale nominasjonsarbeidet for å få Vegaøyan inn på UNESCOS verdensarvliste.

- Det er derfor en glede å dele ut årets kulturlandskapspris til Vegaøyans venner ved leder Inger Pedersen Toppen, sa Brekk.

Vegaøyans Venner
Vegaøyans Venner ble dannet i 2003 og har arbeidet med å ta vare på Vegas kulturminner og kulturlandskap. Foreningene arrangerer turer, driver dugnader og samler dokumentasjon fra livet på Vegaøyene. Den gamle dun-næringen der det blir høstet edderdun, er blitt selve symbolet på Vegaøyan verdensarvområde. Det er dannet en ”ærfuglpatrulje” som hjelper fuglevokterne med å forberede innhøstingen, og hvert år høstes det inn tang som tørkes og legges inn i egne e-hus - rugekasser for ærfugl. I tillegg har Vegaøyans Venner begynt å restaurere det eldste kjente huset i Vegaøyene - Øverstua på Tåværet som inngår i kulturlandskapet på stedet.

- Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet går ikke av seg selv. De unike kvalitetene på Vega lar seg vanskelig ta vare på uten  frivillig engasjement fra personer som med kompetanse kan gjennomføre nødvendige tiltak. Det er viktig å synliggjøre dette arbeidet. Derfor har Norsk kulturarv sammen med Landbruks- og matdepartementet etablert den nasjonale kulturlandskapsprisen, sier landbruks- og matminster Lars Peder Brekk.

Lånan, Vegaøyene
Lånan, Vegaøyene. Foto: Christer Gaven, Vegaøyenes venner.

Magne H. Jørgensen, Rennesøy kommune og Våtmarksgruppa avd. Hedmark ved Trond Vidar Veum ble tildelt blomster og heder for en spesiell og stor innsats for bevaring og utvikling av kulturlandskaper. Magne H. Jørgensen har vært drivkraften i et systematisk arbeid for kulturlandskap. Det dreier seg om holdningsskapende arbeid overfor både grunneiere og samfunnet ellers. Han har også gjennomført konkret arbeid for å ta vare på kulturlandskapsverdier og gjøre disse tilgjengelig for allmennheten. Våtmarksgruppa avd. Hedmark bidrar til å skape synergier mellom det effektive og tradisjonelle landbruket samtidig som kulturlandskap og biologisk mangfold skjøttes og styrkes. Deltakerne guider skoleklasser og grupper på våtmarksområder, holder nasjonale kurs og bistår med veiledning og utredninger rundt om i landet. I FN’s biomangfoldår mener juryen at våtmarksgruppa fortjener hederlig omtale for sin profesjonelle rolle innen skjøtsel av landbrukets kulturlandskap. 

Den nasjonale kulturlandskapsprisen for 2010 er tildelt Vegaøyans venner.

Forsidebilde: Vegaøyans venner