Historisk arkiv

Strenge regler mot munn- og klauvsjuke i Bulgaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I forbindelse med påvisningen av munn- og klauvsjuke (MKS) på villsvin i Bulgaria har EU nå vedtatt strenge regler for å bekjempe og hindre at sykdommen sprer seg.

Vedtaket innebærer en forsterking av de tiltakene som Bulgaria allerede har iverksatt. I det aktuelle området av landet er det opprettet et høy- og et lavrisiko område.

Hele provinsen Burgas nær Svartehavet er definert som høyrisikoområde og omkringliggende provinser som lavrisikoområder. Det betyr at viktige turistmål i landet nå befinner seg i en sone med stor smitterisiko.

Mattilsynet har den 10. januar 2011, som følge av denne situasjonen, fastsatt forskrift om særskilte beskyttelsestiltak i forbindelse med utbrudd av munn og klauvsjuke (MKS) i Bulgaria. Forskriften trer i kraft straks. Formålet er å hindre spredning av sykdommen til norsk område.

Sjukdomsutbruddet
Det er sannsynlig at påvisningen i Bulgaria har sammenheng med de mange utbruddene av MKS i Tyrkia. Utviklingen her er den mest alvorlige som er registrert de siste 10 årene. I en verden med omfattende utveksling av varer og tjenester og stor reiseaktivitet øker risikoen for at sjukdommer kan spres over landegrenser og kontinenter.

Om risiko for smitte til Norge
Veterinærinstituttet vurderer på nåværende tidspunkt risiko for introduksjon av smitte med munn- og klauvsjuke til Norge som meget lav. Mattilsynet vil derfor foreløpig ikke å iverksette særskilte tiltak, men følger sykdomsutviklingen nøye.