Historisk arkiv

Tryller med tømmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Anna Sunniva Vøllo, 24 år og Martin Lersch, 36 år, Borregaard, Sarpsborg..

Anna Sunniva Vøllo, 24 år og Martin Lersch, 36 år.

Anna
Forsker med mastergrad i organisk kjemi fra Universitetet i Bergen. Ansatt i Borregaard siden 2012.

Martin
Gruppeleder, ansvarlig for demoanlegg for ny bioraffineringsprosess som kan utnytte skogs- og landbruksavfall. Doktorgrad i organisk kjemi fra Universitetet i Oslo. Ansatt i Borregaard siden 2006. Forskningsav delingen Vøllo og Lersch er to av 76 ansatte ved forskningsavdelingen i Borregaard, som har et av verdens mest avanserte og bærekraftige bioraffineri. Naturlige og bærekraftige råmaterialer blir raffinert til avanserte og miljøvennlige biokjemikalier, biomateriale, samt bioetanol, som kan erstatte oljebaserte produkter.

Anna Sunniva Vøllo og Martin Lersch ved Borregaards hovedkontor i Sarpsborg
For oss er gran og annen biomasse, den grønne olje, sier Anna Sunniva Vøllo og Martin Lersch ved Borregaards hovedkontor i Sarpsborg.

Annas valg: Min interesse for kjemi våknet på videregående, det var et fag jeg ble veldig interessert i. Sommerjobbene i Borregaard har også bidratt vesentlig til mitt yrkesvalg. Selv om jeg er ganske fersk, får jeg jobbe med viktige og krevende oppgaver. Det er et høyt kompetent forskermiljø i Borregaard, av 76 ansatte har 26 doktorgrad. En annen viktig fordel er at vi får samarbeide tett med andre fagmiljøer i bedriften – hvor vi alle jobber mot felles mål. Det er lærerikt å arbeide med kolleger i produksjon, markedsavdelingen samt analyse- og kvalitetssikringsavdelingen.

Anna Sunniva Vøllo ved Borregaards hovedkontor i Sarpsborg
Borregaard er en av verdens mest avanserte biorafinnerier.

Martins valg: Jeg fikk mitt første kjemisett som 12-åring, og da var det gjort. I likhet med Anna synes jeg kjemi er spennende – alt handler egentlig om kjemi. I Borregaard får jeg som gruppeleder i forskningsavdelingen bryne meg på vanskelige, faglige utfordringer. Det trigger meg!

Bidraget: Vi jobber i et av verdens mest avanserte bioraffineri. Vår oppgave er å forske på hvordan vi kan utnytte råmaterialene enda bedre. Vi pleier å si at vi tryller med tømmer. Gran er det viktigste råmaterialet i dag, og for oss er gran og annen biomasse ”den grønne olje”. Ved bruk av naturlige og bærekraftige råmaterialer utvinner vi avanserte biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol, som kan erstatte oljebaserte produkter. Fibrene i tømmeret blir til ingredienser i alt fra byggeindustri til kosmetikk. Vi er verdens eneste produsent av tømmerbasert vanillin som brukes som erstatning for petrokjemisk fremstilt vanillin og naturlig vanilje. Av sukkeret i tømmeret produserer vi bioetanol, som blant annet brukes som drivstoff i de miljøvennlige bussene i Oslo. Vi utvinner også lignin, som er et bindemiddel med et bredt anvendelsesområde – i alt fra betong til dyrefôr. Borregaard har faktisk 50 prosent av verdensmarkedet for lignin.

Forskning
15 prosent av Borregaards omsetning kommer fra produkter som bedriften ikke hadde for fem år siden. Det beviser at forskning er en viktig driver av forretningsutviklingen.

Drivkraften: Målet vårt er å skape mest mulig verdi på så mye som mulig av råvaren. Vi som forskere er en viktig driver i utviklingen, 15 prosent av Borregaards omsetning kommer fra produkter vi ikke hadde for fem år siden. Dette inspirerer oss, og vårt mål er å øke innovasjonstakten ytterligere. Borregaard investerer årlig 120 millioner kroner i forskning og utvikling, og vårt arbeid nyter stor anerkjennelse. Vi får blant annet forskningsstøtte fra EU, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. For at vi skal kunne overleve i framtidas konkurranse, skaper vi lønnsomhet gjennom å dytte mest mulig verdiøkende kunnskap inn i produktene.

Fremtiden: En bærekraftig verden trenger oss. Det er behov for miljøvennlige alternativer til oljeprodukter. Tømmer og avfall fra skog- og jordbruk er ressurser som må utnyttes bedre. Derfor er det inspirerende for oss, og viktig for alle at Borregaard nylig har investert 130 millioner kroner i et demonstrasjonsanlegg som produserer kunnskap om hvordan vi kan utnytte flere typer råmaterialer til å produsere miljøvennlige produkter. Å få lov til å forske på hvordan utnytte lavverdi råvare til høyverdi produkter er rett og slett meningsfylt.

Anna Sunniva Vøllo og Martin Lersch i Borregaard, Sarpsborg
Anna Sunniva Vøllo og Martin Lersch arbeider i et kunnskapsintensivt miljø. Av 76 kollegaer har 26 av dem doktorgrad.

Tekst: Einar Strømstad. Foto: Torbjørn Tandberg

Fakta & tall

Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013