Historisk arkiv

Prosessen med nye bestandsmål for ulv og bjørn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Av regjeringens politiske plattform for 2009-2013 (Soria Moria II) framgår at regjeringen innen utgangen av 2010 vil invitere Stortinget til et bredt forlik om bestandsmål for ulv og bjørn. I tillegg til forlik om bestandsmål for ulv og bjørn ønsker regjeringen også å avklare spørsmål om nødverge for hund, spørsmålet om eventuell vårjakt på bjørn og eventuell videreføring av prøveordningen med statlig leie av jaktrett på elg i ulverevir.

Regjeringen har lagt til grunn at alle vurderingene må være innenfor rammen av den todelte målsettingen om å ivareta både rovvilt og beitenæring i Norge og i henhold til forpliktelser under Bern-konvensjonen og i overensttemmelse med naturmangfoldloven. Den todelte målsettingen skal sikre rovviltbestandenes overlevelse, og næringsdrift basert på beitebruk i utmark.

I brev av 17. desember 2010 inviterte miljø- og utviklingsministeren fraksjonslederne i miljø- og energikomiteen samt en representant fra Venstre til et innledende møte om rovviltforlik hvor foreliggende kunnskapsgrunnlag var hovedtema.

- Jeg er opptatt av at vurderinger av nye bestandsmål for bjørn og ulv skal være basert på best mulig tilgjengelig kunnskap. Det er derfor viktig at Stortinget får et oppdatert kunnskapsgrunnlag fra de skandinaviske forskningsprosjektene på ulv og bjørn, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I etterkant av dette innledende møtet har det vært flere møter mellom de politiske partiene, og det er politisk enighet om at det skal arbeides videre mot et bredest mulig forlik i Stortinget. Miljø- og utviklingsministeren har videre sendt to statusnotat om oppfølgingen av rovviltforliket fra 2004, samt den første delrapporten fra den nye svenske rovdyrutredningen, til partiene på Stortinget.

- Delrapporten fra den svenske rovdyrutredningen gjør blant annet vurderinger av hvor vidt rovviltbestandene er livskraftige på populasjonsnivå. Dette er i høyeste grad relevant også for vurderingene av bestandsmål som nå gjøres i Norge, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Linker til dokumenter oversendt Stortinget:

Brev av 4. februar (pdf) med vedlagt:


Brev av 8. april (pdf) med vedlagt:


Brev av 29. april (pdf) med vedlagt: