Historisk arkiv

Større åpenhet omkring CO2-håndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tirsdag ettermiddag møttes Forum for CO2-håndtering for første gang. Hensikten er å utveksle kunnskap og synspunkter omkring karbonfangst og –lagring. Olje- og energiminister Åslaug Haga mener Forumet vil gi større åpenhet og bedre kunnskap omkring de norske CO2-håndteringsprosjektene.

Hør statsrådens innlegg på Forum for CO2 håndtering her (mp3, 11 Mb)

 

Tirsdag ettermiddag møttes Forum for CO2-håndtering for første gang. Hensikten er å utveksle kunnskap og synspunkter omkring karbonfangst og –lagring. Olje- og energiminister Åslaug Haga mener Forumet vil gi større åpenhet og bedre kunnskap omkring de norske CO2-håndteringsprosjektene.

Da statsråd Haga ønsket Forumets deltakere og et samlet pressekorps velkommen til det første møtet, benyttet hun sjansen til å feie all tvil til side hva gjelder fremdriften til fullskala rensing på Mongstad.

- Mongstad skal renses i 2014 og er på ingen måte utsatt! Oppstarten av testanlegget er noe forsinket. Det er viktig at disse to prosjektene ikke sammenblandes. Overordnet er regjeringens målsetting om å få de norske prosjekter opp å stå så raskt som overhodet mulig, sa Haga.

Hun mener misforståelsene rundt Mongstad-prosjektene illustrerer behovet for et forum som sikrer informasjonsflyten, bidrar til maksimal åpenhet rundt prosjektene og ikke minst muligheten til å øke forståelsen for de utfordringene og problemstillingene Norge står overfor.

- Vi snakker om svært krevende teknologiske prosjekter som ingen har gjennomført tidligere. Vi har den politiske viljen, vi har pengene, men vi har ikke alle de teknologiske løsningene ennå. Disse skal vi klare å drive frem, sa Haga.

Statsråd Åslaug Haga mener Norge har et særlig ansvar for å bidra til løsninger for rensing av CO2 i kraft av å være et land som har blitt rike på olje og gass. Norge ligger langt fremme på CO2-håndtering, men statsråden ønsker internasjonal konkurranse velkommen.

- Ingenting er bedre enn om noen slår oss, sa Åslaug Haga humoristisk.

Haga understreket at 'månelandingsprosjektet' ikke er et sted, som Mongstad eller Kårstø, men den store politiske og teknologiske oppgaven å få frem CO2-håndteringsteknologi som er så billig at det  blir mer lønnsomt å rense enn å forurense.

Etter Hagas innledning ga den britiske klimaeksperten Lord Oxburgh en fremstilling av de internasjonale aspektene ved fangst og lagring av CO2. Deretter presenterte Gassnova, Gassco og Oljedirektoratet status for aktiviteter for de norske CO2-håndteringsprosjektene, inklusive transport og deponering. Før det ble åpnet for spørsmål fra deltakerne, presenterte StatoilHydro status for Mongstad testsenter og gjennomgang av forhold knyttet til midlertidig transport fra testsenteret.

Til stede var omtrent 50 representanter fra blant andre industrien, forskningsmiljøer, Stortinget og interesseorganisasjoner. Det legges opp til at Forumet i første omgang skal møtes fire ganger i året. Ideen om et Forum for CO2-håndtering ble lansert av olje- og energiministeren i desember i fjor, og skal være en fast møteplass for de ulike miljøene.

Se listen over deltakerne i Forum for CO2-håndtering.

Presentasjoner

Status, fullskala CO2-transport
v/Sigve Apeland, Gassco

The International Context of CCS
v/Ron Oxburgh

Norges satsing innen CO2-håndtering
v/Bjørn-Erik Haugan, Gassnova

Mongstad og Melkøya
v/StatoilHydro

Fullskala transport og lagring av CO2
v/Gassnova, Gassco og Oljedirektoratet