Historisk arkiv

ESA godkjenner Mongstad-finansiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statens deltakelse i testsenteret for CO2-fangst på Mongstad ble i dag godkjent av EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Testsenteret er første steg i arbeidet med CO2-håndtering på Mongstad.

Statens deltakelse i testsenteret for CO2-fangst på Mongstad ble i dag godkjent av EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

– Dette betyr at vi kan fortsette arbeidet med testsenteret for CO2-fangst på Mongstad. Dette er et betydningsfullt skritt for ”månelandingen” og for å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Staten og Statoil inngikk i 2006 en avtale om å etablere verdens største fullskala CO2-renseanlegg ved det planlagte kraftvarmeverket på Mongstad. Første steg er å etablere et testsenter for CO2-fangst. Målet med testsenteret er å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi og bidra til bred anvendelse av slik teknologi. I neste steg, fra 2014, skal fullskala fangst, transport og lagring av CO2 være på plass.

– Testsenteret for CO2-fangst på Mongstad vil også få positiv betydning for spredning av teknologi. Mange land arbeider nå med å utvikle teknologier som kan redusere utslippene av CO2, og jeg har stor tro på at samarbeid internasjonalt også vil styrke norske aktørers konkurranseevne, sier Stoltenberg.

Olje- og energidepartementet har siden juli i fjor vært i kontakt med ESA for å få bekreftet at statens deltakelse ikke utgjør ulovlig statsstøtte. ESA har nå godkjent at staten kan bidra med finansieringen av opp til 80 prosent av kostnadene knyttet til testsenteret, i henhold til de avtaler som er inngått.

– Testsenteret for CO2-fangst legger grunnlaget for viktige deler av framtidens klimatiltak. Vi har som mål at industrielle parter tar del i denne teknologiutviklingen, slik at erfaring og kunnskap om CO2-fangst spres til nye brukere av slik teknologi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

I henhold til gjennomføringsavtalen mellom StatoilHydro og Olje- og energidepartementet av oktober 2006, vil StatoilHydro gå inn som medeier i testsenteret med 20 prosent, mens staten går inn med de resterende 80 prosent. Dersom flere industrielle selskaper deltar, vil imidlertid statens andel reduseres.
Vattenfall, Dong Energy, Shell og Hydro kom i juni 2007 med i samarbeidet om testsenteret på Mongstad. Dette samarbeidet gjelder frem til investeringsbeslutning, som er satt til 4. kvartal 2008.

Pressemeldinger fra ESA (i pdf format)
Green light to the Norwegian State’s investment in Mongstad

Objections are raised against the Norwegian National Allocation Plan for greenhouse gas emissions