Historisk arkiv

Oversendelse av svarbrev til Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Åslaug Haga har i dag sendt svar på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål vedrørende departementets konsulentavtale med tidligere direktør i Enova, Eli Arnstad.

Olje- og energiminister Åslaug Haga har i dag sendt svar på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål vedrørende departementets konsulentavtale med tidligere direktør i Enova, Eli Arnstad.
 
- I forbindelse med kontraktinngåelsen med Arnstad er ikke forskrift om offentlig anskaffelser fulgt på alle punkt. Disse mangler er nå rettet opp. Det er også mangler ved andre kontraktsinngåelser. Disse blir rettet opp og interne rutiner gjennomgås, sier statsråd Haga, som viser til at alle departementets 41 løpende konsulentkontrakter skal gjennomgås av ekstern juridisk kompetanse.

Statsråd Haga skriver i brevet at det ikke hersker noen tvil om hennes habilitet i forhold til Eli Arnstad. 

Brevet redegjør for departementets behov for kompetanse og ressurser til arbeidet med fornybar energi. Behovet ble forsterket ved Statsråd Åslaug Hagas inntreden i departementet. Flere tiltak er gjennomført – inkludert konsulentkontrakten med Arnstad.
 
Departementets arbeid med å styrke ressursene på feltet fornybar energi var tema på et møte i departementet om internbudsjettet 30. november 2007. På dette møtet drøftet man behovet for økte ressurser, og utvekslet tanker og ideer. I denne sammenheng stilte statsråden et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov. Det var enighet i møtet om at embetsverket skulle vurdere på ordinært vis om hennes kapasitet kunne avhjelpe departementets aktuelle ressurssituasjon. Embetsverket vurderte at Arnstads kompetanse var relevant og særlig velegnet for departementet, og håndterte deretter kontraktsinngåelsen i sin helhet. Etter møtet 30. november ble saken vurdert og behandlet av embetsverket uten at politisk ledelse hadde befatning med saken.
 
- Jeg har tidligere svart at det ikke er mulig å fastslå hvem som først tenkte tanken om å bruke Arnstads kompetanse. Det man har klarlagt ved en nærmere gjennomgang av hendelsesforløpet er at jeg i et møte om internbudsjettet stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov. Dette er uproblematisk fordi jeg ikke er inhabil i forhold til Eli Arnstad og for øvrig ikke hadde noe å gjøre med verken vurderingen av Arnstads kompetanse eller inngåelse av kontrakten.

Eli Arnstad sa opp sin stilling i Enova 24.11.07. Departementet ble orientert i forbindelse med en presskonferanse 26.11. Styret i Enova fattet 28.11 vedtak om at hun skulle motta lønn i oppsigelsesperioden på 6 måneder og at hun i denne perioden skulle være fritatt for arbeidsplikt. I tråd med statsforetaksloven ble Arnstads ansettelsesforhold og fratredelse håndtert av styret uten at departementet ble involvert. Det var ikke anledning for departementet å benytte hennes tjenester uten vederlag.

Brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen