Historisk arkiv

Mobiltelefon – som elektronisk billett i kollektivtrafikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Bruk av mobiltelefon som elektronisk billett, vil gjøre det enda enklere å reise kollektivt. Vi må ha på plass en nasjonal standard for mobiltelefonbillettering, slik at vi har et betalingssystem som fungerer likt over hele landet, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Bruk av mobiltelefon som elektronisk billett, vil gjøre det enda enklere å reise kollektivt. Vi må ha på plass en nasjonal standard for mobiltelefonbillettering, slik at vi har et betalingssystem som fungerer likt over hele landet, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Samferdselsdepartementet åpner for at mobiltelefon kan brukes som elektronisk billett i kollektivtrafikken.  Departementet vil utvide dagens nasjonale standard for elektronisk billettering til også å gjelde mobiltelefon.

Vegdirektoratet får i oppdrag å lede utviklingsarbeidet med den nye tekniske standarden for mobile løsninger.  Arbeidet skal være ferdig i første kvartal 2012 slik at mobile betalingsløsninger kan tas i bruk i løpet av 2013. Mobilleverandører må tilby neste generasjon mobiltelefoner på det norske markedet, slik de nye løsningene vil bygge på. 

- Her er det mange aktører som trekker i samme retning, og jeg har derfor tiltro til at næringen vil fungere som en god medspiller i arbeidet. Målet er å gjøre det mer attraktivt å bruke kollektivtransport, der kundene enkelt kan benytte seg av de samme billett- og betalingssystemene over hele landet, sier samferdselsministeren. 

Fylkeskommuner og NSB deltar i utviklingsarbeidet, og interessen er stor også fra andre parter. 

Samferdselsdepartementet bidrar med midler til utviklingen av den nye nasjonale standarden for elektronisk og mobil billettering.  Innføring av mobile løsningene i fylkeskommuner og trafikkselskap vil være et lokalt ansvar.

Bakgrunn:

• Den nasjonale standarden for elektronisk billettering ble innført i 2006 og er beskrevet i Vegdirektoratets håndbok 206.

• Over 500 000 kunder over hele landet bruker i dag elektroniske reisekort.

• Potensialet på sikt for elektroniske reisekort og mobil billettering er på landsbasis om lag 0,5 mrd. reiser årlig.

• Utover de kollektivreisende, ønsker også ansatte i trafikkselskapene snarlig innføring av kontantfrie løsninger på transportmidlene.  En arbeidsgruppe nedsatt av Arbeidsdepartementet fremholder at elektronisk og mobil billettering vil gi redusert risiko for ran og vold på kjøretøyene.  Du kan lese pressemelding og arbeidsgruppens rapport her:

• Den nye generasjonen mobiltelefoner det er vist til inneholder såkalt NFC teknologi.  Denne er etterspurt på en rekke områder, bl.a. i bankvesenet.

• Mobil billettering er i bruk mange steder, men med varierende grad av sikkerhet.  NFC gir en bedre løsning i forhold til sikkerhet enn hva dagens teknologi tillater.     
• Historisk og sett fra kundene side, har den teknologiske utviklingen gått fra elektroniske kort (m/magnetstripe) og smartkort (m/chip) til kontaktløse kort og til mobiltelefon (m/NFC).  Neste generasjon mobiltelefoner kan derfor også brukes som kort.


Pressetelefon: 919 14 777