Historisk arkiv

Regjeringen sikrer arbeidsplasser i eksportbedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Staten og Eksportfinans har i natt inngått en avtale som sikrer arbeidsplasser i viktige norske eksportbedrifter. – Jeg er glad for at vi ved hjelp av statlige lån sørger for at norske eksportbedrifter får finansieringen som sikrer arbeidsplasser og aktivitet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Staten og Eksportfinans har i natt inngått en avtale som sikrer arbeidsplasser i viktige norske eksportbedrifter. – Jeg er glad for at vi ved hjelp av statlige lån sørger for at norske eksportbedrifter får finansieringen som sikrer arbeidsplasser og aktivitet. Vi er tilfreds med at vi sammen med Eksportfinans har funnet en god løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg.

  • Se pressekonferansen på Nett-TV 

I henhold til avtalen vil staten gi lån til Eksportfinans i to år framover. Lånene vil ha en løpetid på inntil fem år. Under rimelige forutsetninger kan finansieringsbehovet bli rundt 50 milliarder kroner over de neste to årene. De statlige lånene skal benyttes til nye eksportkreditter, dvs. lån som kvalifiserer under den såkalte CIRR-ordningen. Denne typen lån er subsidierte og gis typisk til norske selskaper som bygger skip og rigger og annen eksportrettet industri. 

Løsningen regjeringen legger fram i dag, sammen med løsningen for GIEK som ble lagt fram søndag, vil bidra til et konkurransedyktig og godt tilbud for mange norske eksportbedrifter og sikre arbeidsplasser, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg presenterer avtalen med Eksportfinans. Foto: SMK.

Staten får i henhold til avtalen særskilte utbytterettigheter, blant annet rett til høyere utbytte enn øvrige aksjonærer. Selskapet kan heller ikke gi utbytte fra driften av eksportfinansieringen til sine eiere uten godkjennelse fra staten så lenge Eksportfinans har lån fra staten.

Fra 1. november 2008 fram til 31. desember 2010 skal lønninger og øvrige ytelser til ledende ansatte i Eksportfinans fryses, og det skal heller ikke opptjenes eller utbetales bonus for denne perioden.

Avtalen er inngått med forbehold om tilslutning fra aksjonærer som representerer minst 2/3 av aksjene i Eksportfinans og med forbehold om Stortingets samtykke.

Vi er kjent med at styret i Eksportfinans vurderer strukturelle løsninger for Kommunekreditt. Staten vil sammen med de øvrige eierne i Eksportfinans aktivt bidra til en god strukturell løsning, slik at Kommunekreditt fortsatt kan bidra til god konkurranse på kommunelånsmarkedet.

– Regjeringen er svært opptatt av at vi finner en løsning som bidrar til å sikre gode lånemuligheter til kommunene, sier Brustad.

Regjeringen har til nå lagt fram forslag til tiltak gjennom statsbudsjettet for 2009, gjennom tiltakene for å bedre bankenes likviditet og ved forslag om å øke egenkapitalen i Kommunalbanken. Regjeringen har også varslet at de vil be om fullmakt til å øke GIEKs ramme på den alminnelige ordningen fra 60 til 110 milliarder kroner, GIEKs byggelånsgarantiordning øker fra 5 til 8 milliarder kroner. Lavrisikolån i Innovasjon Norge øker fra 1,5 til 2,5 milliarder kroner.

– Vi har jobbet, og jobber fortsatt kontinuerlig med nødvendige tiltak. Uroen i finansmarkedene er alvorlig, den er global og vi er rammet. Derfor er arbeidet med tiltak for å møte finanskrisen og sikre arbeidsplasser sak nummer en for regjeringen, sier Sylvia Brustad.  

Fakta:
Eksportfinans er eiet av 26 forretnings- og sparebanker, samt staten. Staten ved Nærings- og handelsdepartementet ble eier av 15 pst. av aksjene i 2001 gjennom en rettet emisjon. Eksportfinans har som formål å drive finansieringsvirksomhet for eksportnæringene, og gjennom datterselskapet Kommunekreditt Norge AS for kommuner og fylkeskommuner. Selskapet forvalter også eksportkredittordninger på oppdrag fra staten. Eksportfinans benytter sin gode kredittverdighet til å hente gunstige innlån i de internasjonale kapitalmarkedene. Dette gjør det mulig å tilby konkurransedyktig finansiering til norsk eksportnæring og deres kunder, samt til kommuner, fylkeskommuner og annen offentlig virksomhet.

Eksportfinans forvalter den OECD-regulerte avtalen for offentlig støttet eksportfinansiering på vegne av Nærings- og handelsdepartementet. Dette er regulert i St.prp. nr. 108 (1977–78). Garanti-instituttet for Eksportkreditt (GIEK) garanterer for en stor andel av eksportkredittene som Eksportfinans yter gjennom 108-ordningen/CIRR. GIEK tilbyr garantier for langsiktige eksportkreditter, og samarbeider i tillegg til Eksportfinans med flere nasjonale og internasjonale banker. Eksportfinans er GIEKs største enkeltkunde for langsiktige garantier for eksportkreditter.

Gjennom det heleide datterselskapet Kommunekreditt Norge AS ytes finansiering til kommunal sektor og andre offentlige prosjekter. Kommunekreditt Norge AS tilbyr lån til norske kommuner, fylkeskommuner og offentlige prosjekter med offentlig garanti eller bankgaranti. Selskapet ble kjøpt fra Kreditkassen (nå Nordea) i 1999. Eksportfinans finansierer sin virksomhet ved å utstede obligasjonslån i de internasjonale kapitalmarkeder.