Historisk arkiv

Sykefraværet går ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Sykefraværet er redusert med 8,9 prosent fra første kvartal 2009 til første kvartal i år. – Nedgangen kan bety at vi har snudd den negative utviklingen i sykefraværet, sier statsmininister Jens Stoltenberg.

Sykefraværet er redusert med 8,9 prosent fra første kvartal 2009 til første kvartal i år. – Nedgangen kan bety at vi har snudd den negative utviklingen i sykefraværet. Det er tidlig å si noe sikkert om årsakene, men vinterens oppmerksomhet har gitt økt bevissthet hos både leger, arbeidstakere og arbeidsgivere. Vi har alle et felles ansvar for å sikre fortsatt nedgang i sykefraværet, sier statsmininister Jens Stoltenberg.

Både det egenmeldte og det legemeldte fraværet er klart lavere i første kvartal 2010 enn tilsvarende kvartal i 2009, men nedgangen har vært størst for det legemeldte fraværet. Det har vært en nedgang i sykefraværet i alle næringer, for både menn og kvinner og innen alle aldersgrupper. Størst er reduksjonen blant unge menn. Denne gruppen hadde særlig stor økning i sykefraværet gjennom 2009. I tillegg går varigheten av sykefraværet ned.

Sykefraværet er redusert fra 7,7 prosent i første kvartal 2009 til 7,0 prosent i første kvartal i år. Målet med avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er en reduksjon av sykefraværet med 20 prosent fra 2001-nivået. Det totale sykefraværet i første kvartal 2001 var på 7,6 prosent. Nedgangen fra første kvartal 2001 til første kvartal 2010 er på 7,9 prosent, og det er fremdeles langt igjen til IA-avtalens målsetting. Man må dessuten regne med at den underliggende reduksjonen i sykefraværet er noe mindre enn dette, da influensarelatert fravær var uvanlig lavt i første kvartal 2010.

Etter flere år med om lag uendret nivå på andelen graderte sykepengetilfeller, økte andelen fra 18,5 prosent i første kvartal 2009 til 21,5 prosent i første kvartal 2010.

– Erfaring viser at søkelys på fravær har en positiv effekt, og forhåpentlig begynner vi nå å se virkningene av den debatten statsministeren startet i fjor høst. Nå må vi jobbe for at IA-avtalens virkemidler skal styrke denne positive utviklingen, og jeg er glad for å se at bruken av gradert sykmelding øker. Tallene er en inspirasjon for alle oss som arbeider for å nå målene i IA-avtalen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.