Historisk arkiv

Nye samarbeidsprogrammer med Bulgaria og Romania lansert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil bidra med 1,1 milliarder kroner til sosial og økonomisk utvikling i Bulgaria og Romania de neste to år. Halvparten går til nye samarbeids-programmer innen klima og energi. – Det gir oss en historisk mulighet til økt samarbeid med de to landene, sier statssekretær Raymond Johansen.

Onsdag ble de nye samarbeidsprogrammene med Bulgaria og Romania lansert. Gjennom samarbeidsprosjekter vil Norge bidra til å redusere utslipp av klimagasser, skape renere energi og fremme bærekraftig produksjon.

– Det er store utfordringer både i Bulgaria og Romania på disse områdene. Norske aktører har høy kompetanse innenfor klima og energi med de muligheter dette gir, sa statssekretær Raymond Johansen under lanseringskonferansen i Oslo.

Ekspedisjonssjef Elisabeth Roderburg. Foto: de Brisis, UD

Sosial og økonomisk utvikling

Norge vil bidra med 1,1 milliard kroner for å skape sosial og økonomisk utvikling i de nye EØS-landene Romania og Bulgaria i perioden januar 2007 – april 2009. Halvparten av midlene kanaliseres gjennom den eksisterende EØS-finansieringsordningen. Innsatsen er konsentrert om miljø, helse og barn, utvikling av menneskelige ressurser og bevaring av europeisk kulturarv.

Den andre halvparten av midlene blir tildelt gjennom de nye samarbeidsprogrammene, som forvaltes av Innovasjon Norge. Programmene forutsetter partnerskap mellom norske og bulgarske og rumenske aktører. Her vil norske private og offentlige aktører, arbeidslivets parter og frivillige organisasjoner kunne søke direkte. Det legges opp til en effektiv søknadsbehandling, og Innovasjon Norge tar imot søknader fra nå av.

Mer informasjon på hjemmesiden til samarbeidsprogrammene: www.norwaygrants.org.