Historisk arkiv

Romanias president på besøk i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren tok i dag i mot Romanias president, Traian Basescu, til samtaler på Statsministerens kontor. Utvidet økonomisk samarbeid, situasjonen i Afghanistan og Kosovo samt klimautfordringene var sentrale tema for samtalene.

Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag i mot Romanias president, Traian Basescu, til samtaler på Statsministerens kontor. Utvidet økonomisk samarbeid, situasjonen i Afghanistan og Kosovo samt klimautfordringene var sentrale tema for samtalene. I forbindelse med besøket inngikk Norge og Romania to avtaler om henholdsvis en intensjonsavtale om Det bilaterale samarbeidsprogrammet under EØS-finansieringsordningen og en avtale om trygderettigheter for rumenske sjømenn på norske skip.

- Signeringen av avtalen for det bilaterale samarbeidsprogrammet i dag er et viktig bidrag for å styrke samarbeidet mellom våre to land. Gjennom finansieringsordningene vil Norge bidra med 760 millioner kroner fra til mai 2009 til økonomisk og sosial utvikling i Romania, sa statsministeren.

Fra norsk side ble avtalen undertegnet av statssekretær Raymond Johansen i UD, og fra rumensk side av statssekretær Alice Bitu i Finansdepartementet.

Signering av avtale for det bilaterale samarbeidet. Foto: SMK

 
Avtalen for det bilaterale samarbeidsprogrammet ble signert av statssekretær Raymond Johansen i utenriksdepartementet, og fra rumensk side av statssekretær Alice Bitu i finansdepartementet. Bak fra venstre står statsminister Jens Stoltenberg, president Traian Basescu og statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Jan-Erik Støstad. Foto: SMK

 

 

Under besøket på Statsministerens kontor ble det også inngått en avtale om trygderettigheter for rumenske sjømenn på norske skip. I henhold til hovedreglene i EØS-avtalen blir sjøfolk medlem av trygdesystemet til flaggstaten når en EØS-borger arbeider om bord på skip registrert i annet EØS-land. Regelverket inneholder bestemmelser om unntak fra dette prinsippet. Avtalen som nå er inngått gir mulighet for at rumenske sjøfolk på norske (NIS) skip beholder medlemskapet i rumensk trygdesystem. Tilsvarende avtaler er tidligere inngått med Polen og Latvia. Avtalen ble undertegnet av statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og statssekretær Anton Niculescu fra det rumenske utenriksdepartementet.

Statsministeren og president Basescu diskuterte også klimautfordringene og understreket begge betydningen av en ny og ambisiøs klimaavtale.

- Jeg tok også opp at det ikke bør være restriksjoner på statlig støtte til utvikling av ny teknologi for rensing og lagring av CO2, et syn presidenten støttet fullt ut, sa statsminister Stoltenberg

 

----------------------------------------------------------------------

Mer informasjon på hjemmesiden til samarbeidsprogrammene: www.norwaygrants.org