Historisk arkiv

WTO: Økonomisk krise og handelspolitisk respons

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

WTOs generaldirektør Lamy framla 1. juli sin tredje rapport om den finansielle og økonomiske krisen og handelsrelatert utvikling (vedlagt). Rapporten omfatter perioden 1. mars - 19. juni 2009.

Det sies i rapporten at den økonomiske nedgangen som begynte i annen halvdel av 2008 og forsterket seg i første kvartal 2009, synes å avta. Det store fallet i samlet etterspørsel i i-landene forplanter seg imidlertid fortsatt gjennom verdensøkonomien, og WTO-sekretariatet har på den bakgrunn nedjustert sin prognose for utviklingen i verdenshandelen med varer i 2009 fra minus ni til minus ti pst. Vareeksporten fra i-landene ventes å falle med 14 pst. i år, mens nedgangen i eksporten fra u-landene ventes å bli rundt sju pst. For tjenestehandel er informasjonsgrunnlaget dårligere, men foreløpige data tyder på at handelen med tjenester så langt har vært mindre påvirket av krisen.
 
Når det gjelder den handelspolitiske utviklingen fra mars til juni, heter det i rapporten at det har foregått en videre glidning i retning av mer handelshindrende og -begrensende økonomisk politikk, særlig er det en økende tendens til at det til myndighetenes støttetiltak knyttes mer eller mindre formelle krav om å bruke nasjonale/lokale ressurser. Bruken av rene proteksjonistiske tiltak er imidlertid fortsatt ikke omfattende. Bildet er imidlertid ikke entydig. Selv om restriktive tiltak dominerer, er det også en rekke land som har gjennomført liberaliserende tiltak.
 
Rapporten avdekker en videre økning i antallet påbegynte undersøkelser med sikte på anti-dumping- eller beskyttelsestiltak. Sekretariatet har også funnet historisk korrelasjon mellom konjunkturutviklingen og bruken av anti-dumpingtiltak, og antar på den bakgrunn at bruken av anti-dumpingtiltak vil tilta i tiden som kommer.
 
Rapporten finner at WTO-regelverket gjennomgående etterleves. Det framheves at sluttføring av Doha-runden ville redusere avstanden mellom bundne og anvendte beskyttelsesnivåer, og at det ville gjøre det lettere for WTO-medlemmene å motstå press i proteksjonistisk retning. Selv med et slikt forsterket bindingsnivå, vil WTO-regelverket gi medlemmene tilstrekkelig politisk handlingsrom i krisesituasjoner.
 
Tiltakene Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett, er omtalt i rapporten.
 
Rapporten ble drøftet i Organet for gjennomgang av handelspolitikken (TPRB) mandag 13. juli.

Les hele rapporten