Historisk arkiv

Lansering av Team Norway på stasjonssjefsmøtet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 19. august 2013

- Støtte til fremme av egne bedrifter ute blir en stadig viktigere del av utenrikspolitikken, sa utenriksminister Espen Barth Eide da han lanserte Team Norway på stasjonssjefsmøtet i utenrikstjenesten 19. august.

Sjekkes mot fremføringen

Kjære kolleger, kjære gjester,

Jeg har sett frem til denne bolken av stasjonssjefsuken. Støtte til fremme av egne bedrifter ute blir en stadig viktigere del av utenrikspolitikken.

Vår velferd og våre arbeidsplasser er avhengig av at norske virksomheter er konkurransekraftige ute. Kampen om markedsandelene tilspisser seg. I våre viktigste europeiske markeder omringet av krise. Og vi ser en trend der norske bedrifter i økende grad søker mot vekstmarkeder med høyere politisk og kommersiell risiko - lengre hjemmefra. Dette vil kreve det beste av oss. Derfor må også utenrikstjenesten bli bedre på å være serviceplattform og tilrettelegger ute. 

Nærings- og handelsministeren og jeg lanserte Team Norway-initiativet i Trondheim på fredag (16. august).  På en bedrift som har brukt det norske virkemiddelapparatet aktivt for å fostre fram sitt unike produkt innen overvåking av oljeutslipp. Med Team Norway som plattform ønsker vi nå flere bedrifter à la Aptomar, som kan ta steget fra en masteroppgave på NTNU via iherdig gründervirksomhet  og aktivt bruk av Innovasjon Norges støtteordninger  og utenrikstjenesten til å bli ledende innenfor sin bransje.      

Så hva er konkret nytt med Team Norway og hvilken rolle er dere som stasjonssjefer tiltenkt? 

  • Arbeidet med å bistå norske bedrifter i utlandet skal gis høyere prioritet. En større del av stasjonenes totale ressursbruk skal gå til å fremme norske næringsinteresser.
  • I alle land med betydelig nærvær av norsk næringsliv skal det etableres «Team Norway»-grupper. Sammensetningen av gruppene vil variere fra land til land – og ledes lokalt av utenriksstasjonene.  
  • Ulike aktører i vårt virkemiddelapparat ute gjør hver for seg en utmerket jobb med å fremme norske sektorinteresser. Det være seg Innovasjon Norge, Sjømatrådet, Intsok eller Intpow.  I tillegg kommer også ikke statlige aktører som lokale handelskammere i mange land.  Derfor handler «Team Norway»-arbeidet om å styrke lagarbeidet og felleskapet mellom de forskjellige norske aktørene som arbeider for fremme av norsk verdiskaping ute.     
  • Våre stasjoner, og dere stasjonssjefene, vil lokalt lede Team Norway-arbeidet. Nærings- og handelsdepartementet vil være koordinerende ankerfeste her hjemme.  Utenriksstasjonenes hovedjobb er som tilrettelegger, døråpner og serviceplattform for «Team Norway»-gruppene.  Sentralt i arbeidet vil være å koordinere samarbeidstiltak og konkrete norske fremstøt mot lokale myndigheter.
  • Som stasjonssjefer vil dere måles på evne til å stimulere til lagarbeid. Evnen til å fremme det norske laget – ikke stasjonen deres som sådan. Resultatet og den felles trekkraften fra din «Team Norway»-gruppe er det sentrale.
  • Å stimulere til nye koblinger mellom næringslivssatsing og satsing på andre områder der en utenriksstasjon har lokalt forvaltningsansvar - som f.eks. bistand, kultur og forskning.  Satsing på ett område kan gi uttelling på andre. Gjennom bedre lagarbeid skal vi utnytte synergier og muligheter på tvers av tradisjonelle roller og skillelinjer
  • Vi har i UD også satt i gang kompetansehevende tiltak – i samarbeid med bedrifter og andre departementer – for å ruste utenrikstjenesten bedre til å bistå norske bedrifter i utlandet. Jeg forventer at dere og stasjonene deltar på dette.
  • Myndighetenes samlede tjenestetilbud for næringslivet ute skal profileres enda sterkere. Stasjonene skal ha oppdaterte hjemmesider hvor tjenestetilbudet presenteres sammen med eksempler på beste praksis.   
  • Kort oppsummert: Utenrikstjenesten skal gjennom «Team Norway»-satsingen bidra til å styrke norsk økonomiske diplomati i utlandet.       

Marsjordren er nå gitt. Så gå nå ut og sett «Team Norway»-ånden ut i livet, kjære stasjonssjefer! 

Det er flere gode måter å gjøre dette på. Ambassadør Ingunn (Klepsvik) på ambassaden i Dar es Salaam og ambassadør Tormod Endresen på ambassaden i Singapore vil etterpå fortelle litt om hvordan de jobber med næringsfremme. Men du som stasjonssjef må finne din og stasjonens måte å løse dette best tilpasset ditt tjenestested og marked.   

Vi har med oss i dag statssekretær Jeanette Moen fra Nærings- og handelsdepartementet (NHD) og Hugo Bjørnstad fra Fiskeri- og kystdepartementet (FKD). Jeg takker Jeanette og hennes departement for å ha ledet arbeidet med denne satsingen. Og jeg takker Hugo for konstruktive bidrag fra hans departement.

Det er også gledelig at vi har med oss NHO, LO, Virke, Rederiforbundet, samt Innovasjon Norge og Sjømatrådet.

Dere gjenspeiler at dette er en bredt forankret satsing. Og, ikke minst, dere gjenspeiler at den bygger på et sentralt moment, nemlig lagånd. Her er vi mange som skal spille på lag – og spille hverandre gode.

Jeg vil også minne om at utgangspunktet for å lansere Team Norway er at det er etterspurt av næringslivet.  Gjennom «innspillkonferansen», som UD og NHD arrangerte i desember i fjor, fikk vi mange innspill fra de hundretalls bedriftsrepresentanter som deltok. De uttrykte klare forventninger til en bedre samordning og rolleavklaring mellom de ulike virkemiddelaktørene. Bedriftene ønsket mer samspill med næringslivet, mer tilgjengelighet fra stasjonene side og et mer enhetlig tjenestetilbud ved stasjonene.

Jeg vil også minne om at vi ikke starter på bar bakke. Vi skal bygge videre på det gode arbeidet som er gjort for å fremme norsk næringsliv ute gjennom mange år. Jeg minner også om interesseanalysen, som viser at økonomiske interesser og næringsfremme ligger helt på topp.

Som en del av «Team Norway»-satsingen skal stasjonene bygges ut videre som serviceplattformer for næringslivet.  Å være samtalepartner og døråpner betyr også å formidle informasjon om blant annet samfunnsansvar, sikkerhet, risiko, landkunnskap og forretningskultur.

Et viktig tiltak er en veileder som er utarbeidet for alle som arbeider med næringslivsrelaterte saker ute på stasjonene. Dette er ikke forsøk på en instruks eller detaljstyring, men et praktisk hjelpemiddel for stasjonene til å etablere og videreutvikle et relevant tjenestetilbud for næringslivet.

Veilederen gir råd og veiledning om hvordan ulike typer næringslivsrettede saker kan håndteres. Og, ikke minst, den oppgir referanser til hvor man kan henvende seg for å finne relevant informasjon og kompetanse.

Jeg håper at veilederen kan bidra til å inspirere til nye aktiviteter. Vi håper også den skal bidra til en viss standardisering av stasjonenes tilbud på dette området, både i omfang og kvalitet. Veilederen er trykket opp og finnes tilgjengelig her, og er også blitt distribuert til stasjonene digitalt. Vi ber om at alle stasjoner tar den i bruk og kommer med gode forslag til forbedringer. De kan sendes til Næringslivsseksjonen.

Jeg har snakket om hvordan «Team Norway»-satsingen ute skal skje. Statssekretær Jeanette Moen vil gjøre rede for hvordan «Team Norway» skal følges opp her hjemme.

Viktige stikkord er en felles styringsmodell på tvers av næringsrettede departement. Vi vil derfor ha en referansegruppe med deltagelse fra norsk næringsliv og relevante interesseorganisasjoner.

Jeanette vil også si noe om arbeidet med å organisere næringslivsdelegasjoner. Vi må blant annet se på hvordan møter og tiltak for å støtte bedrifter kan vurderes mer systematisk ved alle fagstatsråders og statssekretærers utenlandsreiser og ved innkommende politiske besøk til Norge.

Til slutt vil jeg vektlegge at jeg nå har presentert rammen om den nye Team Norway-satsingen. Nå er det opp til dere stasjonssjefer å fylle den.

Rammen er relativt vid. Det gir rom for mange nye initiativ og fremstøt. Dere forventes å bidra til kreativitet og lagånd, og å arbeide med motivasjon, holdninger, koordinering, profilering samt ta praktiske grep. Med andre ord, her har dere fått et bredt register å spille på.

Målet er som sagt å gi vårt økonomiske diplomati en ny giv. Og dere skal være spydspisser for denne satsingen ute. Dette er en viktig oppgave som vi vil bli målt på. Å være serviceplattform og tilrettelegger er nøkkelordene.

Jeg ønsker dere lykke til!

Avslutningsvis under denne bolken ser jeg frem til - i god Team Norway-ånd – å undertegne en samarbeidsavtale med Sjømatrådet.

Takk for oppmerksomheten.