Historisk arkiv

Slå malaria tilbake

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Aftenposten, 17. april 2009

Vi vet det er mulig å redusere barnedødelighet fra malaria med over 90 prosent i 2015. Da må flere få tilgang til myggnett og effektive medisiner. Dermed legges en viktig brikke i kampen mot fattigdom, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre og spesialrådgiver Tore Godal.

Malaria er en av menneskehetens store historiske svøper. Nesten en million barn dør hvert år av malaria. Ni av ti av dem er afrikanske.   

Økonomer anslår at malaria er en viktig årsak til begrenset økonomisk vekst i Afrika syd for Sahara. Kampen mot malaria er viktig for å hjelpe mennesker, men også som et bidrag til å støtte Afrikas økonomiske og sosiale utvikling. Helsekatastrofer bidrar til at stater svekkes og kollapser. Derfor er støtte til bedret helse i fattige land også utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk. 

Malaria skyldes en gruppe parasitter som både lever i mennesker og i spesielle myggarter. Myggen overfører parasittene til mennesker. Malaria har vært utbredt i store deler av verden inklusive Europa, og skal ha forekommet så langt nord som til Hvaler. I dag rammer sykdommen først og fremst i Afrika.  

Malaria kan neppe utryddes. Men målet om å fjerne den som ledende dødsårsak er innen rekkevidde. Tre forhold er avgjørende for å lykkes: Effektive midler, effektivt samarbeid og effektiv finansiering. 

I 1974 etablerte Verdens Helseorganisasjon (WHO) sammen med Verdensbanken og UNDP et tropemedisinsk forskningsprogram for å utvikle nye hjelpemidler mot blant annet malaria. Det første økonomiske bidraget kom fra Norge. For første gang hentet man erfaringer fra kinesisk folkemedisin, nærmere bestemt stoffer fra artemisiaplanten. Medikamentet viste seg å være mer effektivt enn andre medikamenter. I dag er dette foretrukket behandling. Nå må den må gjøres tilgjengelig for alle. 

Under norsk ledelse på 1990-tallet ble det foretatt store feltundersøkelser med distribusjon av myggnett impregnert med innsektsdrepende midler. Vi kunne påvise at å la barn sovne under myggnetting mer enn halverer dødstallene. Dette er ikke high tech. Det er low tech.

Gro Harlem Brundtland gjorde kampen mot malaria til en prioritet i WHO og tok initiativet til en ny allianse,”Roll Back Malaria”. Målet er å mobilisere partnere fra privat, offentlig og frivillig sektor til et krafttak mot malaria.

Så gjaldt det finansiering. I 2000 ble G8-landene enige om å etablere et nytt finansieringsfond for tiltak mot de ledende fattigdomssykdommene. Hiv/aids sto i fokus. Takket være iherdig arbeid fra WHO ble også malaria og tuberkulose inkludert. I dag er ”Roll Back Malaria” den sentrale alliansen av aktører i bekjempelsen av malaria og Det globale fondet mot aids, malaria og tuberkulose den viktigste finansieringskilden.

Resultatene kommer. I Eritrea og Rwanda er myggnett tatt i bruk i stor skala og barn reddes i stigende grad fra malaria. Tidsskriftet Lancet omtalte nylig erfaringene fra Gambia der malaria som dødsårsak hos barn er redusert med over 90 prosent fra 2003 til 2007. Reduksjonene tilskrives i hovedsak innføring av impregnerte myggnett. Røde Kors er blant pionerene i å fordele myggnett i forbindelse med vaksinasjonskampanjer. Mødrene tar med seg barn til vaksinering og får samtidig med seg myggnetting tilbake. To goder oppnås på samme tid, beskyttelse mot en rekke barnesykdommer og mot malaria.

De nye finansieringsordningene gjør det mulig å redde enda flere barneliv gjennom innføring av nye subsidierte malariamedikamenter i stor skala. En slik subsidieordning lanseres i Oslo i dag. Igjen sikrer et privat offentlig samarbeid, der Norge går aktivt inn, finansiering, innkjøp og distribusjon av nye og effektive medisiner.

Norge har prioritert helse som en hovedstrategi i kampen mot fattigdom. Støtte fra vaksinealliansen Gavi og det globale fondet kan ha bidratt til å redde 6 millioner menneskeliv siden 2000. I Afrika syd for Sahara er meslinger redusert med over 90 prosent.

Vi vet det er mulig å redusere barnedødelighet fra malaria med over 90 prosent i 2015. Da må flere få tilgang til myggnett og effektive medisiner. Det vil forebygge risiko for infeksjoner og sykdom. Samtidig skapes store og vidtrekkende resultater for folkehelsen. Og dermed legges en viktig brikke i kampen mot fattigdom.