Historisk arkiv

Norge trapper opp hjelpen til Øst-Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge øker nødhjelpen til det kriserammede Øst-Kongo med ytterligere 50 millioner kroner. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker DR Kongo i neste uke.

Til tross for økt internasjonalt press på partene fortsetter kamphandlingene i Øst-Kongo.  

De menneskelige lidelsene er enorme og rammer spesielt de mange flyktningene i landet. Flere enn én million mennesker antas å være på flukt i eget land. Det rapporteres om nyrekruttering av barnesoldater og stadig flere utbrudd av kolera. 

- Det er svært viktig at det internasjonale samfunnet bidrar med rask hjelp til de nødlidende. Dette er nå en av de verste humanitære konfliktene siden annen verdenskrig. Vi har fått forsikringer fra FN og de frivillige organisasjonene i området om at hjelpen når frem. Ekstrabevilgningen vil blant annet gå til ofre for seksualisert vold og beskyttelsestiltak for barn. Slik er Norge med på å redde liv, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Krisen må først og fremst løses politisk av kongoleserne selv, i samarbeid med nabolandene. Men det internasjonale samfunnet og Norge må engasjere seg. Derfor reiser jeg til DR Kongo og Rwanda for politiske samtaler, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Med økningen på 50 millioner blir årets humanitære bistand til Øst-Kongo totalt rundt 144 millioner kroner. 

Pressekontakter:
For Støre: kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen, mobil 971 64 843
For Solheim: Informasjonssjef Trond Viken, mobil 992 18 303