Historisk arkiv

Norge lover 800 millioner kroner i bistand til Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil gi til sammen 800 millioner kroner i bistand til Haiti de neste fire årene. Det kunngjorde statssekretær Ingrid Fiskaa i New York.

Norge vil gi til sammen 800 millioner kroner i bistand til Haiti de neste fire årene. Det kunngjør statssekretær Ingrid Fiskaa i New York i dag.

Etter jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar har Norge gitt 200 millioner kroner i nødhjelp. Nå vil Norge styrke den langsiktige hjelpen. Innsatsen øker med 600 millioner kroner.  

– Jordskjelvet har ført til store lidelser for haitierne. Over en million mennesker har ikke noe sted å bo. Men skal vi hjelpe Haiti, må vi gjøre mer enn å bygge hus. Vi må hjelpe haitierne med å bygge et helt nytt samfunn. Haitianere flest må få politisk innflytelse og økonomiske muligheter, sier Fiskaa.

Fiskaa skal holde et innlegg og kunngjøre Norges bidrag under en giverkonferanse i New York i dag.

Norge vil legge vekt på å bidra til politisk dialog i Haiti. Norge vil også bidra til å redusere sårbarheten for naturkatastrofer. Skogplantning, jordbruk og alternativ energi er aktuelle områder for samarbeid med haitierne. Beskyttelse av kvinner og barn vil være sentral i all norsk innsats.

Behovet for bistand til Haiti anslås til rundt USD 3,9 milliarder de neste 18 månedene. Norge mener handlingsplanen som myndighetene har lagt fram for utviklingen i Haiti, er god. Men Fiskaa understreker at man må lære av gamle feil.

– Tiår med bistand har ikke gitt ønskede resultater i Haiti. Dårlige økonomiske råd og for stor sentralisering av makt har ført til at landsbygda er blitt fattigere år for år. Arbeidet må ledes av sentrale myndigheter. Men regionale og lokale myndigheter må få flere ressurser og mer makt. Og det må være åpenhet rundt og kontroll med pengebruken, sier Fiskaa.

Den norske bistanden vil gå gjennom internasjonale strukturer, frivillige organisasjoner og sivilt samfunn.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker Haiti i april. Da vil han snakke med både myndighetene, opposisjonen, FN og andre om veien videre for Haiti.

Som følge av at Norge trapper opp hjelpen til Haiti, har Utenriksdepartementet utnevnt en spesialutsending og fått på plass et bredt Haiti-team for å følge opp bistanden.

  • Les Fiskaas innlegg under giverkonferansen i New York på Norgesportalen.
  • Les mer om hva Norge har gjort for å hjelpe Haiti på UDs nettsider.
  • Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, mobil 994 09 323.

 

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Teksten du nå leser har en verdi på 36. Det er det samme som i ukeblad. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.